ΚΚΕ ερώτηση για το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου
Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Ερώτηση με Θέμα: Προβλήματα υποστελέχωσης προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, κατέθεσαν προς τον υπουργό υγείας, τρεις βουλευτές του ΚΚΕ.

Το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα υποστελέχωσης που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου, καθώς ο αριθμός υπηρετούντων μόνιμου προσωπικού στο ΓΝΑΝ έχει μειωθεί τα τελευταία 5 χρόνια κατά 33%. Επιπλέον ακόμα και οι προκηρυσσόμενες θέσεις (όταν πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις) δεν καλύπτουν τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων που θα πραγματο­ποιηθούν ενώ οι υπάρχοντες συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες και οι συμβάσεις τους λήγουν το αργότερο ως αρχές του 2018.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχουν τεράστια κενά στα προγράμματα εφημεριών. Χαρακτηριστικά το νοσοκομείο λειτουργεί 12 ημέρες το μήνα χωρίς ορθοπεδικό ενώ δεν διαθέτει καθόλου οδοντίατρο κά. Επιπλέον, δε σε κάθε εργαζόμενο οφείλονται περί τις 60 ημέρες άδειας και ρεπό, ενώ αναγκαστικά τα προγράμματα εργασίας συντάσσονται κατά παράβαση όσων προβλέπει η εργασιακή νομοθεσία και οδηγούν το νοσηλευτικό προσωπικό σε εξάντληση. Το ίδιο ισχύει και στους εργαστηριακούς τεχνολόγους. Υπάρχει πρόβλημα λόγω του ότι με τις νέες προκηρύξεις ιατρών ανοίγουν δύο νέα τμήματα (κυτταρολογικό, ιστοπαθολογικό) με αποτέλεσμα πλέον το εργαστηριακό προσωπικό να μην επαρκεί για να καλύψει επαρκώς και τα ήδη λειτουργούντα τμήματα.

Όσον αφορά την διοικητική υπηρεσία, το λιγοστό προσωπικό τα τελευταία χρόνια έχει επιβαρυνθεί και από τις επιπλέον υποχρεώσεις της συνδιοίκησης των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου αφού αποτελεί οργανική μονάδα έδρας. Επιπρόσθετα, στις βοηθητικές υποστηρικτές υπηρεσίας του ΓΝΑΝ υπάρχει επίσης υποστελέχωση αφού δεν υπάρχει καν οδηγός και εργαζόμενοι στην κουζίνα κάνουν ακόμα και 20 βάρδιες συνεχόμενες χωρίς ρεπό ενώ έχουν δοθεί σε εργολαβία τα τμήματα ιματισμού και οι τραπεζοκόμοι ακολουθώντας πιστά την κατεύθυνση εμπορευματοποίησης σταδιακά των υπηρεσιών του νοσοκομείου. Η επόμενη υπηρεσία που θα παραδοθεί σε εργολάβο είναι αυτή της τεχνικής υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα με τα προβλήματα υποστελέχωσης μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με την κτιριακή κατάσταση του νοσοκομείου και με τον μηχανολογικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αφού δεν υπάρχουν κονδύλια για την κτιριακή αποκατάσταση, για τη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και για την αγορά νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Στην παλιά πτέρυγα υπάρχουν πολλές βλάβες στους θαλάμους νοσηλείας (μπάνια, πατώματα, κουφώματα, κλιματισμός). Επιπλέον, σημαντικά βιοϊατρικά μηχανήματα όπως ο πύργος λαπαροσκοπικών επεμβάσεων ή οι κεφαλές των υπερήχων δεν αντικαθιστώνται με αποτέλεσμα η λειτουργία τους να είναι ελλιπής.

Την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν προσλαμβάνει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για τις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, εξακολουθεί, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να «μπουκώνει» με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές εκατομμυρίων ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Συνεχίζει να υλοποιεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων μονάδων υγείας. Πολιτική που στοχεύει στην εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για νέες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, στην επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας καθώς και στην διευκόλυνση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Πρόνοια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

– Να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος αριθμός προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα σε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου καθώς και στο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το νοσοκομείο και να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής και του νομού Λασιθίου.

– Να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση του νοσοκομείου για την αποκατάσταση των κτιριακών βλαβών και του μηχανολογικού εξοπλισμού και για την αγορά του απαραίτητου νέου βιοϊατρικού εξοπλισμού.

Οι βουλευτές
Μανώλης Συντυχάκης

Γιώργος Λαμπρούλης

Σταύρος Τάσσος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos