Κραυγή αγωνίας των σεισμοπαθών Αρκαλοχωρίου Κρήτης
οι σεισμοπαθείς ακόμα περιμένουν

Ερώτηση προς τους Υπουργούς, Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτιτικής προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα: Κραυγή αγωνίας των σεισμοπαθών Αρκαλοχωρίου Κρήτης, κατέθεσε ο βουλευτές του ΜέΡΑ 25.

κ.κ. Υπουργοί,

Πάνω από 2 μήνες πέρασαν από τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης και οι πληγέντες της ευρύτερης περιοχής ακόμα αναμένουν να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα ανακούφισης που η κυβέρνηση εξήγγειλε, όπως επίσης και να εξειδικευτούν πολλά από αυτά και να συμπεριληφθούν ακόμα περισσότερα, καθώς πολλά από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων, καθιστώντας την κρατική αρωγή εμπαιγμό και επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Σε επικοινωνία μας με εκπροσώπους των πληγέντων με λύπη πληροφορηθήκαμε πως οι περισσότερες εξαγγελίες της κυβέρνησης, καθώς και ήδη ψηφισμένα μέτρα παραμένουν στα χαρτιά.

Συγκριμένα η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr παραμένει ανενεργή για τους πληγέντες της περιοχής, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι επιλέξιμη από τον χρήστη. Πολλά νοικοκυριά δεν έχουν λάβει ακόμα την αποζημίωση οικοσκευής με αποτέλεσμα, καθώς οι οικίες τους δεν είναι κατοικήσιμες, να ενοικιάζουν νέες αγοράζοντας βέβαια με ίδια έξοδα την απαραίτητη για τη διαβίωση τους οικοσκευή. Όσον αφορά στις επισκευές κατοικιών, και αυτό αφορά βέβαια και άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών σε άλλες περιφέρειες της χώρας, η τιμολόγηση γίνεται με τιμές του 2011 και όχι σημερινές, με αποτέλεσμα να μη ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επιπλέον δεν υπάρχει πρόβλεψη για ζημιές χαμηλού κόστους, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωσή μας η κατάθεση φακέλου για αποζημίωση κοστίζει 5.000 ευρώ, με ζημιές κάτω του ποσού αυτού να καθίστανται ασύμφορες και να καλούνται οι πληγέντες να βάλουν χρήματα από τη τσέπη τους ώστε να τύχουν αποζημίωσης. Σημαντικότατο πρόβλημα αποτελεί και ο περιορισμός των τετραγωνικών που αποζημιώνονται στα 150τ.μ. ανεξαρτήτου χρήσης, με αποτέλεσμα εάν κάποιος έχει και ένα κατάστημα που έχει πληγεί και μαζί με την οικία του ξεπερνούν το όριο αυτό να αναγκάζεται να επιλέξει μεταξύ της οικίας του και του χώρου εργασίας του. Σε αυτά βέβαια προστίθενται και τόσα άλλα όπως η χρηματοδότηση του Δήμου, η αποστολή λογαριασμών ΔΕΚΟ σε κατεδαφισμένες οικίες και κτίσματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, η επιδότηση ενοικίου, το μη επιλέξιμο των δαπανών κατεδάφισης κ.α. που ναι μεν έχουν προφορικά υποσχεθεί όμως 3 σχεδόν μήνες μετά το σεισμό δεν αποτελούν την πραγματικότητα των πληγέντων.

Δεδομένων τούτων ερωτώνται οι Υπουργοί:

1. Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ενεργοποίησης των μέτρων ανακούφισης;

2. Δεσμεύεστε ότι θα ικανοποιήσετε τα εύλογα αιτήματα των πληγέντων;

3. Πότε προτίθεστε νομοθετήσετε/ εκδώσετε τις ΥΑ ώστε οι υποσχέσεις να μην παραμένουν τέτοιες 3 μήνες μετά την καταστροφή;

4. Πότε σκοπεύετε να ανοίξετε την πλατφόρμα arogi.gov.gr για τους πληγέντες της περιοχής;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιάνης Βαρουφάκης

Αγγελική Αδαμοπούλου

Μαρία Απατζίδη

Κρίτων Αρσένης

Κλέων Γρηγοριάδης

Φωτεινή Μπακαδήμα

Γιώργος Λογιάδης

Σοφία Σακοράφα

ΜέΡΑ25 – Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής – ΜέΡΑ25 (mera25.gr)

Η κοινωνική πολιτική καθορίζει τις κυβερνήσεις  κι όχι η εικονική πραγματικότητα

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: