Γρηγόριος ο Θεολόγος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος και Βασίλειος ο Μέγας
Γρηγόριος ο Θεολόγος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος και Βασίλειος ο Μέγας

Αξιότιμοι κ. Εκπαιδευτικοί και αγαπητά μου παιδιά,

Eορτάζουμε σήμερα τους Τρεις μεγάλους Ιεράρχες, τον Μέγα Βασίλειο, τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ως προστάτες της Παιδείας, των ελληνικών γραμμάτων, της μόρφωσης και της πνευματικής καλλιέργειας. Οι Τρεις Πατέρες της Εκκλησίας και Οικουμενικοί Διδάσκαλοι είχαν σπουδάσει την ελληνική φιλοσοφία και όλες τις τότε γνωστές επιστήμες, που ονομάζουμε «θύραθεν παιδεία».

Αξιοποίησαν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και χρησιμοποίησαν τη γνώση και στοιχεία της φιλοσοφίας για τη διάδοση της διδασκαλίας του Ευαγγελίου σε όλη την οικουμένη. Αυτό ήταν η αιτία να συναντηθούν και να συμπορευθούν ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός.

Οι Τρεις Ιεράρχες απέδειξαν με τη ζωή και το έργο τους ότι η αληθινή Παιδεία καλλιεργεί τη σχέση με τον Θεό, τον συνάνθρωπο και τον εαυτό μας, χωρίς την οποία δεν υπάρχει ολοκληρωμένη ανθρώπινη προσωπικότητα. Σκοπός της ελληνορθόδοξης Παιδείας δεν είναι απλώς η εκπαίδευση και η ξηρή πολυμάθεια με την απομνημόνευση γνώσεων και πληροφοριών, αλλά είναι μόρφωση «άχρις ου μορφωθή Χριστός εν υμίν» (Γαλ. 4,19). Τότε, όπως λέει ο Μέγας Βασίλειος, «γυμναστήριον αρετής όλος ο κόσμος γίνεται και  ψυχών λογικών διδασκαλείον και θεογνωσίας παιδευτήριον» (Εξαήμ. 1,6).

Η αγωγή των παιδιών και των νέων είναι υψηλό λειτούργημα. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος επισημαίνει ότι «είναι πράγματι καταπληκτικό το να καθοδηγείς νέους ανθρώπους, είναι τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών». Και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναρωτιέται: «Με τι άλλο μπορεί να συγκριθεί η διάπλαση της ψυχής και της διάνοιας ενός νέου ανθρώπου». Παροτρύνει δασκάλους και γονείς: «Στολίστε τις ψυχές των παιδιών με την κατάλληλη μόρφωση κι όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν» και θεωρεί ως σωστό Παιδαγωγό εκείνον που μεταδίδει πνεύμα και ψυχή και γίνεται ζωντανό πρότυπο και παράδειγμα ζωής στους μαθητές του.

Και σήμερα έχομε ανάγκη από τα αναλλοίωτα αυτά και διαχρονικά πρότυπα της ζωής και παιδείας, που βασίζονται στη διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών. Είναι απαραίτητα εφόδια για τη δημιουργία ενός ρεαλιστικού τρόπου ζωής με αυτογνωσία, αρχές, ιδανικά, στόχους, οράματα, προσδοκίες και για να επιτευχθεί ο υψηλός προορισμός του ανθρωπίνου προσώπου, σύμφωνα με το του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: «Μικρός ειμί και μέγας, ταπεινός και υψηλός, θνητός και αθάνατος, επίγειος και ουράνιος». Ας μιμηθούμε, λοιπόν, το ήθος, την αγωνιστικότητα και τον τρόπο της ζωής των Τριών Ιεραρχών και Διδασκάλων. Αυτοί αποτελούν αληθινά πρότυπα ζωής για μια ισορροπημένη ψυχοσωματική υγεία και καλλιέργεια των νέων μας και για την αντιμετώπιση των ποικίλων δυσκολιών και εμποδίων στη σύγχρονη δοκιμαζόμενη κοινωνία μας.

Ιεράπετρα, εορτή των Τριών Ιεραρχών 2016

Με πατρικές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας ΕΥΓΕΝΙΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos