ο Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος
ο Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος

Αγαπητά μου παιδιά,

Φίλτατοι Εκπαιδευτικοί,

Με πολλή χαρά επικοινωνώ για μια ακόμη φορά μαζί σας, με την ευκαιρία της τέλεσης της ακολουθίας του Αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2014-2015. Ο Σεπτέμβρης, που συμπίπτει με την αρχή του εκκλησιαστικού και του σχολικού έτους, έχει ταυτιστεί με τις προσδοκίες, τις αγωνίες και τα όνειρα των μαθητών που επιστρέφουν στα θρανία. Σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματός μας, ο σκοπός της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η διάπλαση ελεύθερων, ευσυνείδητων και υπεύθυνων πολιτών. Το σχολείο δεν είναι ένας ψυχρός φορτιστής του μυαλού με ασύνδετες πληροφορίες, αλλά καλλιεργεί την κρίση και τα αισθήματα. Εμπνέει αγάπη στη ζωή και τα μυστήριά της. Προβάλλει στόχους ζωής, προσωπικά και κοινωνικά οράματα και καλλιεργεί την ιστορική συνείδηση, την εθνική μνήμη και τη θεολογία για τον Θεό των πατέρων μας.

Αγαπητά μου παιδιά,

Το σχολείο σας είναι ο χώρος όπου σφυρηλατείται και διαπλάθεται ο χαρακτήρας σας. Σας παρέχει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να ικανοποιήσετε τους στόχους και τις φιλοδοξίες σας και να προσαρμοστείτε στις μετέπειτα απαιτήσεις της ζωής. Το μέλλον δεν χαρίζεται αλλά οικοδομείται. Για να υπάρξει καρποφορία πρέπει να προηγηθεί η σπορά και η κατάλληλη καλλιέργεια. Επομένως απαιτείται η δική σας συστηματική προσπάθεια για την κατάκτηση της γνώσης, το άνοιγμα του προσωπικού ορίζοντα και την απόκτηση γερών θεμελίων στη ζωή σας. Με τη βοήθεια των δασκάλων και των καθηγητών σας, οι οποίοι για ακόμη μία χρονιά ετοιμάζονται να σας μεταδώσουν γνώσεις, αξίες και ιδανικά, μπορείτε να φωτίσετε όχι μόνο το μυαλό αλλά και την καρδιά σας.

Αγαπητοί μου Εκπαιδευτικοί,

Σε μια εποχή, που διψά λιγότερο για εκπαίδευση και περισσότερο για αληθινή παιδεία, και σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης, έντονου προβληματισμού και αβεβαιότητας, το λειτούργημα του Εκπαιδευτικού καθίσταται ιερό και ιδιαίτερα καθοριστικό για την ανόρθωση της δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας. Ο Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης έλεγε ότι «το έργο του είναι μέγιστο και κανείς άλλος δεν μπορεί να το αναπληρώσει». Όπως σημείωνε: «Είναι μεγάλη υπόθεση ο σωστός δάσκαλος, ιδίως στις μέρες μας! Επιτελεί ιερό έργο. Έχει μεγάλη ευθύνη και, αν προσέξει, μπορεί να πάρει μεγάλο μισθό από τον Θεό. Να φροντίζει να διδάσκει στα παιδιά τον φόβο του Θεού. Πρέπει να βρουν τρόπο οι εκπαιδευτικοί να περνάνε κάποια μηνύματα στα παιδιά για τον Θεό και για την πατρίδα. Ας σπείρουν αυτοί τον σπόρο, και ας μην τον δουν να βλαστάνει. Τίποτε δεν πάει χαμένο. Κάποια στιγμή θα πιάσει τόπο».

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με υψηλούς στόχους, ακμαίο ηθικό κι ας καταβάλλουμε όλοι μαζί συντονισμένη προσπάθεια, ώστε η νέα σχολική χρονιά να είναι εποικοδομητική, πλούσια σε γνώσεις, σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εμπειρίες, κυρίως όμως γεμάτη από το φωτισμό και τη Χάρη του Θεού.

Εύχομαι και προσεύχομαι σε εσάς τους φιλότιμους δασκάλους και καθηγητές, στους καλούς γονείς και σε όλους εσάς τους μαθητές και τις μαθήτριες, που είστε ο,τι πιο πολύτιμο έχουμε σήμερα αλλά και η ελπίδα του τόπου μας, να έχετε μια καλή, χαρούμενη κι ευλογημένη νέα σχολική χρονιά.

Ο Θεός να ευλογήσει το ξεκίνημά σας, να σας φωτίζει και να αυξάνει τους καρπούς των κόπων σας.

Ιεράπετρα, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Με αγάπη και πατρικές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Ιεραπύτνης & Σητείας ΕΥΓΕΝΙΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos