ΚρόταλαΗταν μοναδική εμπειρία, για γνώστες και μη, η εμφάνιση του συνόλου Κρουστών «Κρόταλα», στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ωδείον 2004 – 2005», του Μουσικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου.

Μια εμπειρία από εκείνες, που παρά τα πολλά ακούσματα της σύγχρονης εποχής, θα μείνει αξέχαστη.

Για πάνω από δύο ώρες όσοι βρέθηκαν στον Κινηματογράφο REX , είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τα κρουστά, για παραδοσιακά κρουστά της χώρας μας αλλά και άλλων χωρών, για Ελληνικούς και ξένους χορούς, για 15/8 και 17/8 και πολλά, πολλά άλλα.

Δεν ήταν εύκολο το εγχείρημα, μας είπαν λίγο πριν ξεκινήσει η συναυλία. Οι Τούρκοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, διαθέτουν ακαδημία παραδοσιακών κρουστών, εμείς μόλις πρόσφατα, ξεκινήσαμε να τα διδάσκουμε.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πέτρος ΚούρτηςΤο σύνολο κρουστών "Κρόταλα", δημιουργήθηκε το 1997 και αποτελείται από τρεις δεξιοτέχνες μουσικούς, τον Πέτρο Κούρτη, τον Ανδρέα Παππά και τον Βαγγέλη Καρίπη.

Η προσωπική πορεία του καθενός, εκτείνεται σε δεκαετίες. Εκτός από τις δισκογραφικές παραγωγές, η δραστηριότητα τους περιλαμβάνει αναρίθμητες εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες όπως: Δόμνα Σαμίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Χάρις Αλεξίου, Ορφέα Περίδη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Γιώργο Νταλάρα, Σαβίνα Γιαννάτου και πολλούς άλλους.

Ως "Κρόταλα", έχουν δώσει πολλές συναυλίες, καθώς και σεμινάρια στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Οι διεθνείς τυς εμφανίσεις περιλαμβάνουν συμμετοχές στα Φεστιβάλ:

  • World Percussion Festival (Βοστώνη 1999),
  • Rhythmsticks Festival (Λονδίνο 2003)
  • World Music Forum (Βαρκελώνη 2004),

καθώς και συναυλίες και σεμινάρια με θέμα "Greece – The Crossroad of Sounds and Rhyths", στο Ευρωπαϊκό Σχολείο του Λουξεμβούργου (2004).

Τον τελευταίο χρόνο, η δουλειά τους έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις για τη συμμετοχή τους στην ταινία του Τάσου Μπουλμέτη "Πολίτικη Κουζίνα", για την παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2004, "Ήχοι της Μεσογείου", τις συναυλίες τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την εμφάνιση τους ως εκπρόσωποι της Ελλάδας στη Διεθνή Συνάντηση Κρουστών, στην Τύνιδα.

Οι ηχογραφήσεις κρουστών που έκαναν τα Κρόταλα για τα μουσικά θέματα της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων (Αθήνα 2004), σηματοδοτούν μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στην καριέρα τους. Μάλιστα την αυλαία της Τελετής άνοιξε με το νταούλι του από την Αρχαία Ολυμπία, ο Πέτρος Κούρτης.

Τα Κρόταλα κυκλοφόρησαν το ομώμυνο πρώτο CD τους το 2002, το οποίο έτυχε θετικής αποδοχής, τόσο από τον τύπο, όσο και από το κοινό.

Στα σχέδια τους για το 2005, είναι η νέα τους δισκογραφική δουλειά, η συνεργασία τους με την Loreena McKennitt και η συμμτοχή τους στις ηχογραφήσεις του νέου της CD, καθώς και μια σειρά συναυλιών και σεμιναρίων στο εξωτερικό.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos