Ομαδική παραίτηση γιατρών νοσοκομείου Νεάπολης
νοσοκομείο Νεάπολης, Διαλυνάκειο

Προβληματισμό όσο και στεναχώρια προκάλεσε η κοινή επιστολή των γενικών γιατρών του νοσοκομείου Νεάπολης, Διαλυνάκειου, οι οποίοι υπέβαλαν ομαδική παραίτηση στον διοικητή των νοσοκομείων, διαμαρτυρόμενοι για τη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και για όλα εκείνα τα βάρη που έχουν πέσει στους ώμους τους τον τελευταίο καιρό.

Το δυστύχημα, στη περίπτωση του νομού Λασιθίου, είναι ότι λόγω των συνθηκών που επικρατούν, δεν εμφανίζονται γιατροί πρόθυμοι να υπηρετήσουν τις δομές υγείας στο Λασίθι. Οπότε τρομάζει η επόμενη μέρα, για το πως θα λειτουργήσουν τα τέσσερα νοσοκομεία του νομού.

Η ομαδική επιστολή παραίτησης:

Νεάπολη, 10/9/2021

ΠΡΟΣ: κ. Ανδρεαδάκη Διοικητή Γ.Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ, κ Καραταράκη Αναπληρωτή ΔΙΥ ΓΝ ΚΥ Νεαπόλεως.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΣ

Ως Γενικοί Οικογενειακοί Ιατροί (ΓΟΙ) , διορισμένοι στο ΓΝ-ΚΥ Νεαπόλεως και στα Περιφερειακά Ιατρείας Ευθύνης του, είμαστε υπεύθυνοι για την λειτουργία της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον δήμο Αγίου Νικολάου και την ευρύτερη περιοχή. Υπενθυμίζουμε ότι ΟΛΟΙ εμβολιαστήκαμε ως οφείλαμε για να προστατευτούμε οι ίδιοι και οι συμπολίτες μας.

Πέραν της αγωγής υγείας στην κοινότητα, είμαστε υπεύθυνοι για τα εξής:

Διαρκή λειτουργία του ΓΝ.ΚΥ Νεαπόλεως, του ιατρείου επειγόντων, της Παθολογικής Κλινικής και της Κλινικής Covid χωρίς την πρωινή καθημερινή παρουσία και εφημερία (ενεργή ή ετοιμότητας) Παθολόγου! Τακτική λειτουργία των τακτικών ιατρείων και των τεσσάρων, από τα επτά, ΠΙ. Σημειώνεται ότι ένας ιατρός τελεί υπό παραπομπή στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας, έτερος είναι σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια, έτερο ΠΙ παραμένει κενό λόγω συνταξιοδότησης και προσφάτως κατέθεσε παραίτηση ο ιατρός του ειδικού ΠΙ Φυλακών Νεάπολης. Οι 9 εναπομείναντες κατανέμονται στο ΚΥ Νεάπολης (3 ΓΟΙ) στα ΠΙ Ελούντας, Βραχασίου, Χουμεριάκου, Κριτσάς (4 ΓΟΙ) και στην Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Αγίου Νικολάου (2ΓΟΙ).

Καθημερινή λειτουργεία της ΤΟΜΥ Αγίου Νικολάου, η οποία εξυπηρετεί χιλιάδες άτομα, στελεχωμένη μέχρι σήμερα αποκλειστικά από τους δύο ιατρούς του ΚΥ Νεαπόλεως. Αυτή τη στιγμή ένας μεγάλος αριθμός εγγεγραμμένων στον τρίτο ιατρό της δομής αδυνατεί να εξυπηρετηθεί καθώς η θέση του παραμένει κενή λόγω αναστολής. Ως εκ τούτου υπάρχει αυξημένη ροή προς το ΚΥ Νεαπόλεως , ως ΚΥ αναφοράς του ΤΟΜΥ Αγίου Νικολάου.

Εκτός των άλλων, δραστηριοποιούμαστε σε επίπεδο Δήμου Αγ.Νικολάου με τις εμβολιαστικές γραμμές σε ΚΥ Νεαπόλεως και ΤΟΜΥ Α.Ν., με Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, διενέργεια “παπ τεστ”, Κατ’Οίκον Νοσηλεία Ογκολογικών Ασθενών (ΚΟΝ), Εμβολιαστικές Κινητές Ομάδες Κατ’ Οίκον Εμβολιασμού, ενώ σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας με το μεγίστης σημασίας για την επιτήρηση και τον επιδημιολογικό έλεγχο της πανδημίας αποτελεί η δράση των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) για όλο το νομό Λασιθίου, με έδρα το ΠΙ Βραχασίου-ΚΥ Νεαπόλεως.

Εδώ και χρόνια οι ΓΟΙ του ΚΥ Νεαπόλεως είναι οι μόνοι που βοηθούν με εκατοντάδες ενεργείς εφημερίες την γειτονική δομή του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Αυτή η βοήθεια όμως πλέον καθίσταται ,με υπαιτιότητα του ΓΝΑΝ, επικίνδυνη για μας τους ίδιους, καταστροφική για την ΠΦΥ της περιοχής και τους εξυπηρετούμενους εγγεγραμμένους πολίτες μας και ιδιαίτερα επισφαλής για τους ασθενείς που προσέρχονται στο ΤΕΠ του ΓΝΑΝ.

Επικίνδυνη για μας τους ίδιους διότι υπάρχει σαφής άρνηση συνεργασίας των επιμέρους ειδικοτήτων με αποκορύφωμα την πρόσφατη καινοφανή απόφαση Επιστημονικού Συμβουλίου για άρνηση συμμετοχής ειδικευομένων της Εσωτερικής Παθολογίας στην λειτουργία του ΤΕΠ. Το γνωστικό μας αντικείμενο είναι η προνοσοκομειακή και πρωτοβάθμια αντιμετώπιση και όχι το να φροντίζουμε να μην ενοχληθούν ιατροί άλλων επιμέρους ειδικοτήτων από την ανάπαυση τους στο νοσοκομείο κατά την εφημερία τους ή να διασφαλίζουμε την ανενόχλητη ξεκούραση των σε ενεργή εφημερία ιατρών εκτός νοσοκομείου. Η (ακούσια) μετακίνηση μας σε δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο νοσοκομείο δεν σημαίνει ότι συναινούμε σε υπέρβαση του πλαισίου εργασίας μας ή σε απαξίωση του επαγγελματικού μας ρόλου ως ΓΟΙ. Επισφαλής για τους ασθενείς που προσέρχονται στο ΤΕΠ, εξαιτίας της ψυχικής και σωματικής μας εξουθένωσης.

Καταστροφική για τους πολίτες που πλέον δεν βρίσκουν συνάντηση με τον προσωπικό οικογενειακό τους ιατρό, δεν υπάρχει συνέχεια στην φροντίδα υγείας με αποτέλεσμα ανεπαρκή πρόληψη, διαχείριση και έλεγχο χρονίων νοσημάτων στην κοινότητα ευθύνης μας.

Όπως έχουμε συνδράμει επανειλημμένως στο παρελθόν στις κατά καιρούς “ έκτατες κρίσεις” υποστελέχωσης του ΓΝΑΝ έτσι κληθήκαμε και στην τελευταία “κρίση” εν μέσω πανδημίας και υπό δυσμενέστατες συνθήκες να συνδράμουμε με 20 εφημερίες !!! Κι αυτό καθώς η αναστολή ανεμβολίαστων ιατρών του ΓΝΑΝ η αναστολή αδειών, η ανασφάλεια λόγω της συνεχούς έκθεσης στην πρώτη γραμμή, η απώλεια κάθε προγραμματισμού στην προσωπική μας ζωή μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, θέλοντας να διαφυλάξουμε την επαγγελματική και προσωπική αξιοπρέπειά μας ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ.

οι ΓΙΑΤΡΟΙ του ΚΥ- ΓΝ Νεάπολης

ΑΛΕΞΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΓΚΙΑΟΥΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΡΠΟΥΖΗ ΑΘΗΝΑ

ΞΗΡΟΥΧΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΟΤΑΠΑΣΙΔΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

ΣΠΑΝΑΚΗ ΑΘΗΝΑ

ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ ΜΑΡΙΟΣ

ΧΑΡΑΣΑΝΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos