πολύς ο κόσμος στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο για την ορκωμοσία Περιφερειάρχη και Περιφερειακού Συμβουλίου
πολύς ο κόσμος στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο για την ορκωμοσία Περιφερειάρχη και Περιφερειακού Συμβουλίου

Μήνυμα συμπόρευσης και συνεργασίας σε Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία, φορείς και πολίτες στην διεκδίκηση πόρων, υπηρετώντας τον συγκρητισμό και την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης,

έστειλε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά την τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου στο Ηράκλειο.

«Ο συγκρητισμός και η ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης θα έχουν συνέχεια την πενταετία 2014-2019 στο πλαίσιο υλοποίησης και του νέου ΠΕΠ 2014-2020, με την συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων, των πολιτών, την στήριξη της Εκκλησίας» τόνισε ο Περιφερειάρχης στη τελετή ορκωμοσίας που έγινε παρουσία βουλευτών, δημάρχων του νησιού, εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων, φορέων, Σωμάτων Ασφαλείας, Στρατιωτικών, Λιμενικών Αρχών, αλλά και πλήθους πολιτών. Στην τελετή ορκωμοσίας χοροστάτησε ο δεύτερος στη τάξη στην Εκκλησία Κρήτης Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λάμπης και Σφακίων κ. Ειρηναίος, (ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη) ενώ συμμετείχε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του Περιφερειάρχη Κρήτης και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Σταύρος Αρναουτάκης σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι, η Περιφέρεια Κρήτης αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις όπως, αναπτυξιακές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές, προκλήσεις που πρέπει να τις αντιμετωπίσει η νέα Περιφερειακή Αρχή με συστηματικότητα και χωρίς χρονοτριβή.

Διαθέτουμε, τόνισε, «τα απαραίτητα εργαλεία και πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε με τον βέλτιστο τρόπο. Το νέο ΠΕΠ 2014-2020 αποτελεί μια καλή απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η ανάκαμψη θα προκύψει από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς και την εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων αστικής και χωρικής ανάπτυξης. Διεκδικούμε πρόσθετες σημαντικές χρηματοδοτήσεις από τα τομεακά του νέου ΕΣΠΑ καθώς και από άλλες ευρωπαϊκές πηγές για την κάλυψη αναγκών σε υποδομές και τη διαχείριση τους. Προβλέπουμε την επόμενη πενταετία να προσελκύσουμε 1,5 δις ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και εθνικούς πόρους» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, και συνέχισε: «Είναι βέβαιο ότι στη νέα προγραμματική περίοδο η περιφερειακή αρχή θα είναι αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες απαιτήσεις: συντονισμού, καθοδήγησης, κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης. Ο ρόλος μας ως εκλεγμένη περιφερειακή αρχή είναι να κατευθύνουμε και να κινητοποιούμε. Η νέα προσέγγιση θα πρέπει να αποτυπώνεται και στην οργάνωση μας. Θα συγκροτήσουμε ένα περιφερειακό σύστημα διακυβέρνησης που θα στηρίζεται στις ανάγκες σχεδιασμού και υλοποίησης της στρατηγικής μας στις νέες συνθήκες».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης επεσήμανε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο απαιτείται ισχυρός συντονισμός στους τομείς του περιβάλλοντος, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας αλλά και στην κοινωνική πολιτική.

«Είμαστε αποφασισμένοι: Να ενδυναμώσουμε την αποτελεσματικότητα των αιρετών για να έχουμε πιο αξιόπιστες πολιτικές. Να διαμορφώσουμε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ αιρετών και διοίκησης για να ενισχυθεί η υλοποίηση των πολιτικών και των προγραμμάτων. Να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς λογοδοσίας και διαφάνειας για να υπάρχει η δυνατότητα αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των πολιτικών. Να διευρύνουμε την εμπλοκή και τη συμμετοχή των πολιτών και των συλλογικών φορέων στη διαμόρφωση των πολιτικών για να υπάρχει κατανόηση και συμπαράταξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, καταλήγοντας: «Σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή στηριζόμενοι στις εμπειρίες της προηγούμενης περιόδου. Συνεχίζουμε μια συλλογική προσπάθεια για την ανάκαμψη της Κρήτης, υπηρετώντας τον συγκρητισμό και σε αυτή την πορεία όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις έχουν θέση, γιατί έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και κάνουμε πράξη την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης».

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε: «Με τις ευχές της Εκκλησίας, και τη στήριξη της κοινωνίας συνεχίζουμε την προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει πριν από 3,5 χρόνια, να υπηρετήσουμε την Κρήτη, να υπηρετήσουμε τον συγκρητισμό και την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού μας. Αυτό επιτυγχάνεται με την συμπόρευση, την συνεργασία των δημάρχων μας, των φορέων, την στήριξη της Εκκλησίας και όλοι μαζί ενωμένοι να δώσουμε το στίγμα μας που είναι η ανάπτυξη της Κρήτης διεκδικώντας πόρους που χρειάζεται το νησί. Έτσι μόνο θα καταφέρουμε την ανάπτυξη, την ευημερία την κοινωνική συνοχή την προστασία του μοναδικού μας περιβάλλοντος προς όφελος των κατοίκων».

από τη Περιφέρεια Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos