Γιάννης Πλακιωτάκης Αγαπητές φίλες και φίλοι, θα ήθελα να ξεκινήσω συγχαίροντας τους ιθύνοντες του ΤΕΙ κι όλους τους διοργανωτές της ημερίδας για την πρωτοβουλία τους αυτή. Θεωρώ απολύτως απαραίτητο να συναρτούμε την πρόοδο και την ανάπτυξη με το περιβάλλον. Η αειφορία είναι πλέον ζητούμενο στις μέρες μας και η ευαισθητοποίηση μας είναι πλέον θέμα ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τον κόσμο που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας αλλά και για τον κόσμο, το φυσικό περιβάλλον δηλαδή, στο οποίο θα κληθούμε να ζήσουμε μετά από λίγα χρόνια.
 
Ο Νομός Λασιθίου ως γνωστό είναι ένας Νομός που παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε σχέση με τους υπόλοιπους Νομούς της Κρήτης. Χωρίς να εξαντλήσουμε την οπτιμιστική μας διάθεση μπορούμε να πούμε ότι αυτό έχει και τη θετική πλευρά. Και αυτό γιατί το δρόμο της ανάπτυξης που έουμε μπροστά μας μπορούμε να τον διανύσουμε με σίγουρα και σταθερά βήματα αποφεύγοντας τα λάθη αυτών που προηγήθηκαν δίπλα μας.
 
Φίλες και φίλοι είναι κοινός τόπος για όλους μας πλέον, ότι ο Νομός Λασιθίου στηρίζεται σε δύο πόδια, ον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα. Σήμερα δε θα αντισταθώ στον πειρασμό να βάλω και «κεφαλή» σ΄ αυτό το οικοδόμημα. Η κεφαλή λοιπόν του Νομού Λασιθίου είναι η Ιεράπετρα.
 
Αποτελεί την πλέον αναπτυσσόμενη περιοχή του Νομού μας κι αυτό μπορεί να δημιουργεί πολλές ευκαιρίες αλλά θα πρέπει να μας κάνει κι όλους μας ιδιαίτερα προσεκτικούς. Οι επιπτώσεις της τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης στο φυσικό περιβάλλον, μπορεί να αποβούν μοιραίες, εάν αυτές επέλθουν άναρχα, χωρίς συγκροτημένες και βιώσιμες πολιτκές.
 
Η πολιτεία από την πλευρά της ανταποκρινόμενη στις Ευρωπαϊκές επιταγές θεσπίζει και αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά δίνει και κίνητρα σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες π.χ. την εβδομάδα που μας πέρασε ήμουν ομιλητής στο Κοινοβούλιο στο Νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μεταξύ αυτών και τα φωτοβολταϊκά συστήματα στα οποία ήδη η Ιεράπετρα έχει κάνει το πρώτο βήμα.
 
Η αύξηση της τιμής πώλησης της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα αγγίζει το 600% δίνοντας ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για τους επενδυτές. Δε σκοπεύω να σας κουράσω άλλο, άλλωστε μία πλειάδα ικανοτάτων ομιλητών θα πάρουν το λόγο ευθύς αμέσως.
 
Εγώ απλά ήθελα να διευκρινίσω ότι η Πολιτεία είναι εδώ, έχει ανοιχτά τα αυτιά της, και η ευαισθητοποίηση όλων μας σε θέματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος είναι μονόδρομος. Σας ευχαριστώ πολύ.

( ο χαιρετισμός του βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη στην ημερίδα του ΤΕΙ Κρήτης, παράρτημα Ιεράπετρας με θέμα: «Περιβάλλον – Ανάπτυξη – Προοπτική, η δυναμική της Ιεράπετρας»).

Print Friendly, PDF & Email

Από manos