ΠΕΔ Κρήτης φιλοξενία προσφύγων, αποδοχή πρότασης Μουζάλα
σε κάποιο σημείο της Ελλάδας, πρόσφυγες μετά την αποβίβαση, διάσωση τους

Την αποδοχή και φιλοξενία στη Κρήτη 2000 προσφύγων σύμφωνα με τη πρόταση Μουζάλα, αποδέχτηκε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης στη διευρυμένη συνεδρίαση που έγινε στη Λότζια στο Ηράκλειο τη Τρίτη (13/9). Η απόφαση έχει την έννοια της προσωρινής φιλοξενίας σε σπίτια και χώρους που θα αναζητηθούν για τον σκοπό αυτό.

Η κατανομή θα αναλογικά σε κάθε νομό και δήμο, ενώ ορίστηκε ειδική επιτροπή υπό τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για να χειριστεί το ζήτημα. Στην επιτροπή επίσης συμμετέχουν οι δήμαρχοι Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Αγίου Βασιλείου, Μινώα Πεδιάδας, Ρεθύμνου και Χανίων.

Διαφώνησαν ο δήμαρχος Αποκώρωνα και ο δήμαρχος Σφακίων ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις.

Ζητούμενο ο θέση των δημάρχων Ιεράπετρας και Σητείας οι οποίοι απουσίαζαν, τους δήμους των οποίων εκπροσώπησαν αντιδήμαρχοι, ειδικά στην Ιεράπετρα μετά τις αντιρρήσεις που έχουν ήδη εκφραστεί.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν οι βουλευτές Κρήτης, Σωκράτης Βαρδάκης, Σπύρος Δανέλλης, Μανώλης Θραψανιώτης, Νίκος Ηγουμενίδης και ο Μανώλης Συντυχάκης. Οι βουλευτές της Ν.Δ. απείχαν λόγω απουσίας επίσημης κυβερνητικής πρότασης και εκπροσώπησης στη συνεδρίαση.

φιλοξενία προσφύγων, η θέση του δημάρχου Ιεράπετρας

Διαφωνώντας με τα όσα αναφέρονται από τον  αν. Υπουργό, κ. Μουζάλα για το προσφυγικό, αλλά και με τους χειρισμούς που ακολουθήθηκαν από την ΠΕΔ Κρήτης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης εξέφρασε την αντίθεσή του,  όχι τόσο για το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων, κάτι που άλλωστε πολλές φορές μέχρι σήμερα η Ιεράπετρα έκανε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,  αλλά κυρίως για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τον επιφανειακό σχεδιασμό.

Όπως ο ίδιος αναφέρει σε δηλώσεις του «Δεν μπορεί το Υπουργείο να ξεφορτώνει στις  τοπικές κοινωνίες που σήμερα μαστίζονται από μεγάλα προβλήματα  υποστελέχωσης βασικών δομών και υπηρεσιών, τη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων, τη στιγμή μάλιστα που δεν επιδίωξε την επικοινωνία μαζί τους.

Η βούληση των τοπικών κοινωνιών εκφράζεται από τα Δημοτικά τους Συμβούλια και είναι απαράδεκτο σε μια εποχή δημοκρατίας και ελεύθερης έκφρασης, να αγνοούνται οι αποφάσεις τους αλλά και η πορεία που πρέπει να ακολουθείται γι΄αυτές, από τα ίδια μάλιστα τα όργανα της Αυτοδιοίκησης, όπως στην προκειμένη περίπτωση την ΠΕΔ.

Σε καμία περίπτωση, η αντίδρασή μας, δεν έχει να κάνει με τους ανθρώπους, θύματα ενός καταστροφικού πολέμου. Η Ιεράπετρα έχει αποδείξει πολλές φορές μέχρι σήμερα ότι είναι κοιτίδα εθελοντισμού, αλληλεγγύης και προσφοράς. Δεν θα δεχτούμε όμως η δύναμη των ανθρώπων της και η αμέριστη διάθεσή τους για φιλοξενία και υποστήριξη του συνανθρώπου που έχει ανάγκη, να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από μια κρατική πολιτική που συνηθίζει να ξεχνάει την Ιεράπετρα σε ότι αφορά τις Υπηρεσίες της, το οδικό δίκτυο, το Νοσοκομείο, την Αστυνομία, το ΤΕΙ και πολλές ακόμα βασικές υποδομές.

Δεν  υποχρεούμαστε να συμφωνήσουμε και να αποδεχτούμε ένα κενό σχεδιασμό επί χάρτου, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουμε καμία επίσημη και ουσιαστική ενημέρωση για τι προβλέπεται σε αυτόν.

Θεωρώ απαράδεκτο για μια ακόμη φορά να καλούνται οι δήμοι με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν να δώσουν λύση σε μείζονα εθνικά και ευρωπαϊκά, όπως το προσφυγικό, θέματα, τη στιγμή που τα αρμόδια Υπουργεία αδυνατούν ή και αδιαφορούν να ανταπεξέλθουν σ΄αυτό.

Κατά συνέπεια πρόβλημα για την Ιεράπετρα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση οι πρόσφυγες, αλλά ο τρόπος που τα αρμόδια όργανα επιλέγουν να διαχειριστούν το προσφυγικό! καταλήγει στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos