επί τόπου με μέλη του δήμου Ιεράπετρας
επί τόπου με μέλη του δήμου Ιεράπετρας

Σήμερα, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος της Ε.Π. Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή Μανώλη Συντυχάκη και την Κοτσιφάκη Μαρία, Δημοτική Σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ιεράπετρας, περιόδευσε στις πυρόπληκτες περιοχές της Ιεράπετρας. Έγινε συνάντηση με την δημοτική αρχή, με εκπροσώπους των αγροτών και διαπιστώθηκε επί τόπου το μέγεθος της καταστροφής σε αγροτικές καλλιέργειες, ζώα και κτίρια.

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, χιλιάδες τα καμένα στρέμματα σε θερμοκήπια και ελαιόδεντρα. Τα κατεστραμμένα ολοσχερώς δίκτυα άρδευσης, που ανέρχονται σε χιλιάδες μέτρα, δεν επιτρέπουν την άρδευση ακόμα και όσων καλλιεργειών διασώθηκαν. Η περιοχή Σωπάτες θυμίζει κρανίου τόπο. Το γεγονός ότι στις πλαγιές έχουν καεί εντελώς τα δέντρα ελλοχεύει τον κίνδυνο τεράστιας καταστροφής σε περίπτωση βροχής. Το ΚΚΕ, οι εκπρόσωποι του στη Βουλή, στην περιφέρεια και στον Δήμο, θα αναδείξουν το θέμα, διεκδικώντας την άμεση επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν, για:

  1. Άμεση κήρυξη της περιοχής ως πυρόπληκτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  2. Έγκαιρη και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες καταγραφή όλων των ζημιών.
  3. Ολική και άμεση αποζημίωση της φυτικής και ζωικής παραγωγής, του κατεστραμμένου φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, κτιρίων και υποδομών στο 100% χωρίς όρους και περιορισμούς. Να δοθεί η δυνατότητα στους πληγέντες για ένταξη στο καθεστώς αποζημιώσεων των ΕΛΓΑ – ΟΣΔΕ για το 2016. Οι πληγείσες καλλιέργειες που υπάγονται σε καθεστώς ειδικών ενισχύσεων (άμεση ενιαία ενίσχυση), να μην αποχαρακτηριστούν από επιλέξιμες.
  4. Άμεση αποκατάσταση όλων των κατεστραμμένων δικτύων άρδευσης και ύδρευσης.
  1. Ουσιαστικά τεχνικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία των αγροτικών υποδομών και κατοικιών από πλημμύρες και κατολισθήσεις.
  2. Τη διαμόρφωση των αναγκαίων υποδομών πυροπροστασίας και στελέχωσή τους, με επαρκές και μόνιμο προσωπικό στην Πυροσβεστική και στη Δασική Υπηρεσία για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.
  1. Άμεση έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του Δήμου Ιεράπετρας από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη άμεσων αναγκών και αποκατάσταση υποδομών στην πληγείσα περιοχή.
  2. Αναστολή πληρωμής  τραπεζικών δανείων για τα επόμενα 5 χρόνια.
  3. Χορήγηση άτοκων δανείων (καλλιεργητικά – επισκευαστικά) 10ετούς διάρκειας.
  4. Απαλλαγή φορολογίας και δημοτικών τελών στους πληγέντες έως το 2020.

Οι ανυπολόγιστης σημασίας καταστροφή έρχεται να προστεθεί στην επίθεση που δέχονται οι φτωχομεσαίοι αγρότες, με τις εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, στην φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης και την νέα ΚΑΠ, που πετσοκόβει τις επιδοτήσεις και συρρικνώνει το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα ακόμα περισσότερο.

Καλούμε την φτωχομεσαία αγροτιά και ευρύτερα το λαό της περιοχής να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

24 Απριλίου 2016

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos