περιοχές χωρίς τηλεοπτικό σήμα, δημόσια διαβούλευση για επιχορήγηση
η επιχορήγηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη των καναλιών μέσω δορυφόρου

Σε μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία προχωρεί, στο αμέσως επόμενο διάστημα, το Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ), από την οποία θα επωφεληθούν οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης (ΠΕΚ) της Ελληνικής Επικράτειας

– εξυπακούεται ότι αφορά και τις αντίστοιχες περιοχές του νόμου Λασιθίου οι οποίες έχουν καταγραφεί.

Ο «διαγωνισμός» που οργάνωσε η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με σκοπό τη διευκόλυνση των καναλαρχών της DIGEA ώστε να αποκτήσουν το μονοπώλιο του ψηφιακού σήματος, δεν προκάλεσε μόνο το “μαύρο” στην Δημόσια Τηλεόραση ώστε να μην έχουν ανταγωνισμό, αλλά άφησε “λευκές” τεράστιες περιοχές της ορεινής και νησιωτικής χώρας και τους στέρησε τη δυνατότητα πρόσβασης στο τηλεοπτικό σήμα. Αρχικά το σχέδιο ήταν 276 σημεία ανά την Ελλάδα που έπρεπε να καλύψει η Digea και τελικά έγινε κάλυψη 156 σημείων.

Τα κενά που άφησε ο διαγωνισμός παρωδία για το σήμα της DIGEA (2012-2014), που αγνόησε μεγάλο μέρος του Λασιθίου, επειδή δεν συνέφερε επιχειρηματικά την κοινοπραξία των καναλαρχών, θα καλυφθούν με την τωρινή νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ώστε με διαφάνεια και αποφασιστικότητα, να αποκατασταθεί  η ισότητα και η αδικία σε βάρος των κατοίκων των ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

Υπάρχουν περιοχές στον Νομό Λασιθίου που εντάσσονται άμεσα στο έργο της κάλυψης και θα επιχορηγηθούν κατευθείαν και περιοχές που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μετά από βεβαίωση του Δήμου και έλεγχο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Αν υπάρχουν Δήμοι, τοπικές κοινότητες αλλά και μεμονωμένοι κάτοικοι που δεν έχουν ενταχθεί, μπορούν να το δηλώσουν μέχρι τη Δευτέρα 4/6/2018 στην δημόσια διαβούλευση:

http://www.opengov.gr/digitalandbrief/?p=966.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο διασφαλίζει ότι η διαμόρφωση του καταλόγου είναι και θα παραμείνει μια ανοιχτή διαδικασία, με σκοπό την κάλυψη όλων των οικισμών του Λασιθίου που δεν πιάνουν σήμα τηλεόρασης.

Συνοπτικά, με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο :

  • Η δημόσια επιχορήγηση των δικαιούχων πολιτών:

α) ανέρχεται κατά ανώτατο χρηματικό όριο στα εκατό ευρώ (100,00 €) πλέον ΦΠΑ ανά δικαιούχο νοικοκυριό,

β) χορηγείται εφάπαξ και

γ) χρησιμοποιείται μία μόνο φορά από το δικαιούχο νοικοκυριό

  • Οι Δήμοι, στους οποίους εντάσσονται οι Περιοχές Εκτός Κάλυψης (ΠΕΚ) είναι υπεύθυνοι για την πιστοποίηση των μόνιμων κάτοικων ως δικαιούχων.
  • Η υλοποίηση του έργου μπορεί να επιτευχθεί σύμφωνα με τις εκάστοτε διαθέσιμες τεχνολογίες ευρυεκπομπής, όπως ενδεικτικά, η δορυφορική ευρυεκπομπή, η σταθερή ή κινητή ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο (IPTV) ή η επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν όποιον πάροχο επιθυμούν.

Επισυνάπτεται ο κατάλογος οικισμών του Λασιθίου που δεν καλύπτονται από το σήμα της DIGEA και θα επιδοτηθούν.

από τον βουλευτή Λασιθίου Μανώλη Θραψανιώτη

Διαβάστε επίσης:

ποιος πληρώνει για να καλυφτούν τα κενά της τηλεόρασης;

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos