Συνταξιούχοι Ερώτηση προς τους υπουργούς Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας & Οικονομικών με θέμα τους χιλιάδες συνταξιούχους που στερούνται το ΕΚΑΣ και βλέπουν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται θέτει ο βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.
 
Η ερώτηση
 
«Χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι στερούνται το ΕΚΑΣ και βλέπουν τα πενιχρά εισοδήματά τους να συρρικνώνονται σε καιρούς ακρίβειας εξαιτίας της αδιαλλαξίας και της αδιαφορίας της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην εύλογη αναπροσαρμογή των ορίων παροχή του.
 
Σε κατάφορη διάψευση των προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ ότι δήθεν θα εφαρμόσει πολιτική ενίσχυσης των ασθενέστερων οικονομικών τάξεων, η Κυβέρνηση στερεί από χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους στο νομό Λασιθίου και σ ολόκληρη τη χώρα το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ).
 
Πρόκειται για ένα επίδομα που θεσμοθέτησαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας. Και ενώ η αντιλαϊκή οικονομική πολιτική οδηγεί σε απόγνωση μισθωτούς και συνταξιούχος, η Κυβέρνηση, δίνοντας πενιχρές αυξήσεις στις συντάξεις χωρίς την απαιτούμενη αναπροσαρμογή των οικονομικών κριτηρίων για την καταβολή του ΕΚΑΣ, μειώνει ουσιαστικά το εισόδημα για πάνω από 60.000 συνταξιούχους.
 
Είναι ανεπίτρεπτο να αποπειράται η Κυβέρνηση να εξοικονομήσει χρήματα για να μην επιβαρύνει το έλλειμμα, που η ίδια με άστοχους χειρισμούς, διόγκωσε, περιορίζοντας την κοινωνική πρόνοια και προκαλώντας μείωση των εισοδημάτων των σθενέστερων οικονομικά πολιτών.
 
Ουσιαστικά, μεθοδεύεται με ελάχιστες και άνευ ουσίας αυξήσεις στις συντάξεις η απαλλαγή της Κυβέρνησης από την υποχρέωση της για καταβολή ενός ζωτικού επιδόματος προς τους συνταξιούχους.
 
Μετά τα παραπάνω ερωτάστε:
  • Για ποιους λόγους στερεί η Κυβέρνηση το ΕΚΑΣ από 60.000 συνταξιούχους της χώρας, μεταξύ των οποίων και πολλούς συνταξιούχους του Νομού Λασιθίου;
  • Δεν αντιλαμβάνεσθε ότι μηδαμινές αυξήσεις που τελικά στερούν το δικαίωμα ΕΚΑΣ, μειώνουν ουσιαστικά το εισόδημα των οικονομικά ασθενέστερων συνταξιούχων και καταδεικνύουν κρατική αδιαφορία και έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης και πρόνοιας;
  • Γιατί δεν προχωρήσατε στην ανάλογη αναπροσαρμογή των οικονομικών κριτηρίων του ΕΚΑΣ, σε μια εποχή έντονων πληθωριστικών πιέσεων και ακρίβειας;
  • Πότε και πως θα προχωρήσετε στην άρση της κοινωνικής αυτής αδικίας; Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην αναπροσαρμογή με αναδρομική ισχύ των οικονομικών κριτηρίων που απαιτούνται για την καταβολή του ΕΚΑΣ, ώστε να μην οδηγηθούν τελικά σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας, όπως είχατε δεσμευθεί»;

Ο ερτών Βουλευτής
Μιχάλης Καρχιμάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos