εργαζόμενη σε ξενοδοχείο
εργαζόμενη σε ξενοδοχείο

Δυο πολύ σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και βοηθούν στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας αλλά και της αντιμετώπιση του θέματος των εκπαιδευόμενων  ψηφίστηκαν με το νόμο 4387/2016 για το φορολογικό και ασφαλιστικό.

Το πάγιο αίτημα των ιδιωτικών υπαλλήλων και ιδιαίτερα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, δηλαδή ο αντικειμενικός προσδιορισμός των ασφαλιστικών εισφορών που πρέπει να πληρώνει κάθε επιχείρηση, με βάση τον όγκο και την ένταση εργασίας ρυθμίστηκε με διάταξη στον 4387 και  ουσιαστικά φέρνει τη ρύθμιση για τη σύνθεση προσωπικού στα ξενοδοχεία

και είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη μάχη κατά της “μαύρης εργασίας”. Επίσης στον ίδιο νόμο εντάχθηκε η  πρόβλεψη ότι από την 1/7/2016, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ηλεκτρονικά τους υπαλλήλους τους, ένα μέτρο που υπήρχε και στον  νόμο 3863/2010, αλλά δεν εφαρμόστηκε γιατί ποτέ δεν εκδόθηκαν οι απαραίτητες κοινές υπουργικές αποφάσεις.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τώρα που ξεκινά η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης, να μπορέσουμε να ανατρέψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα που επέβαλαν τα μνημόνια στην Ελλάδα και θέλουν να επιβάλλουν και σε όλη την Ευρώπη. Η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για μια δίκαιη ανάπτυξη.

ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos