Στο Γυμνάσιο Νεάπολης μέλος των Κομάντος 74
Ο Σπύρος Χανιωτάκης μοιράζεται την εμπειρία του με τους μαθητές

Στα πλαίσια της προετοιμασίας για την Αδελφοποίηση με το Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου Κύπρου και προκειμένου να έχουν ενημερωθεί οι μαθητές και οι καθηγητές για διάφορα θέματα που αφορούν στην Κύπρο ήρθε στο σχολείο μας (εκτός σχολικού ωραρίου) ο συντοπίτης μας και μέλος του Συλλόγου “Κομάντος 74”, (Λοκατζήδες της Α΄ Μοίρας Καταδρομών Μάλεμε Χανίων και μία Διμοιρία της Γ΄ Μοίρας (άλφα) Καταδρομών), κ. Σπύρος Χανιωτάκης.

Τα μέλη του συλλόγου αυτού συμμετείχαν στην αεραποβατική επιχείρηση μεταφοράς της Α΄ Μοίρας Καταδρομών, από την Ελλάδα στην Κύπρο, τη νύχτα της 21ης-22ας Ιουλίου 1974, για ενίσχυση των σκληρά μαχόμενων Ελλαδικών και Κυπριακών δυνάμεων κατά των τουρκικών δυνάμεων εισβολής -Αττίλας 1 και 2.

Ο κ. Χανιωτάκης μίλησε για την εμπειρία αυτή και εξήγησε διάφορες πτυχές της επιχείρησης. Το θέμα που στάθηκε, και που έχει να κάνει με την Αδελφοποίηση είναι πως, αν και όποτε χρειαστεί οι Έλληνες της Ελλάδας θα είναι κοντά στους αδελφούς μας Κύπριους αφού, «εγώ θεωρώ ότι είμαστε μια χώρα» όπως είπε. Μέσα από την αδελφοποίηση θα σφυρηλατηθούν σχέσεις, δεσμοί συνεργασίας και αλληλεγγύης σε κάθε επίπεδο.

Τα παιδιά ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένα και αυτό φάνηκε από τις πολλές ερωτήσεις που έκαναν στον καλεσμένο.

Μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή για τον ίδιο και για όλους ήταν όταν μας ανέφερε και μας έδειξε το προσωπικό στρατιωτικό μπερέ που του έφεραν πέρυσι (μετά από 44 χρόνια) από την Κύπρο, αφού τον είχε αφήσει κατά την αποχώρηση του οκτώ μήνες μετά την επιχείρηση του Ιουλίου 1974.
Επίσης, μας πρότεινε, και θα γίνει πράξη, την επίσκεψη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στην Κύπρο, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους νεκρούς της τότε επιχείρησης (33 νεκροί).

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι καθηγητές κ.κ. Χαβάκης Γιώργος, Τζώρτζη Αθηνά, Σφούνης Αντώνης, που θα είναι και οι συνοδοί στην Κύπρο, και η Γαλανάκη Κατερίνα.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σπύρο Χανιωτάκη για την εμπεριστατωμένη, από τις προσωπικές του μνήμες, παρουσίαση του θέματος.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos