σύσκεψη στη περιφέρεια Κρήτης με τον οργανισμό ανάπτυξης Κρήτης
σύσκεψη στη περιφέρεια Κρήτης με τον οργανισμό ανάπτυξης Κρήτης

Θέματα υποδομών και ανάπτυξης της Κρήτης συζήτησαν σήμερα στη συνάντηση τους στη Περιφέρεια το δ.σ. του ΟΑΚ με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη ο οποίος και ανέφερε ότι  την αναπτυξιακή ευθύνη στην Κρήτη έχει η αιρετή Περιφέρεια.

Ο Περιφερειάρχης στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του ΟΑΚ Δημήτρη Κουνενάκη, τον διευθύνων σύμβουλο του ΟΑΚ Φώτη Καζάζη, το μέλος του δ.σ. του ΟΑΚ Γιάννη Φορτσάκη, το αναπληρωματικό μέλος του δ.σ. ΟΑΚ Μανόλη Βαρδουλάκη, και το μέλος του δ.σ. του ΟΑΚ που εκπροσωπεί την Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιώργο Αλεξάκη  ενημέρωσε για την πολιτική της Περιφέρειας στα μεγάλα έργα με έμφαση το μείζονος προτεραιότητας θέμα του Βόρειου Οδικού Άξονα.

Ο κ. Αρναουτάκης επανέλαβα την πάγια θέση της Περιφέρειας για την κατασκευή του σύγχρονου ΒΟΑΚ με χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την μέθοδο της ρήτρας διαθεσιμότητας χωρίς να επιβληθούν διόδια η δε χρηματοδότηση να προέλθει από τραπεζικό δανεισμό και αξιοποίηση του πακέτου «Γιούνγκερ» από τον ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει τη μελέτη κατασκευής-λειτουργίας-συντήρησης.

Επίσης συμφωνήθηκε ότι στη μελέτη master plan για τον ΒΟΑΚ πρέπει Περιφέρεια Κρήτης και ΟΑΚ να έχουν ιδιαίτερο ρόλο και λόγο.

Για το θέμα δε της ευθύνης συντήρησης του ΒΟΑΚ που είναι σήμερα κατακερματισμένη καθώς ορισμένα τμήματα υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια Κρήτης, σε άλλα τμήματα ο ΟΑΚ και σε άλλα οι δήμοι, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα με κοινή παρέμβαση προς το Υπουργείο Υποδομών.

Στην συνάντηση επίσης εξετάστηκαν τα μεγάλα αρδευτικά έργα της Κρήτης για τα οποία θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και ΟΑΚ που είναι το φράγμα του Πλατύ Ποταμού και το φράγμα των Λιθινών.

Επίσης αναφέρθηκε ότι θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και ΟΑΚ για συγκοινωνιακά και αρδευτικά θέματα, ενώ ο ΟΑΚ μπορεί να αναπτύξει δράση στο τομέα της ενιαίας διαχείρισης των υδάτων στο νησί.

Μετά το τέλος της σύσκεψης με τον Περιφερειάρχη η διοίκηση του ΟΑΚ είχε συνάντηση-σύσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη όπου συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos