η αίθουσα του Χαρουπόμυλου στο Πάνορμο Ρεθύμνου
η αίθουσα του Χαρουπόμυλου στο Πάνορμο Ρεθύμνου

Την Κυριακή (9/11) στις 11:00 πμ στον χαρουπόμυλο στο Πάνορμο Ρεθύμνου συναντήθηκαν τα μέλη του δικτύου ΡΙΖΑ που είναι μια προσπάθεια συνένωσης των προσπαθειών,

ατόμων από διαφορετικά χωριά του Ψηλορείτη, με αντικείμενο την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας  (πρωτογενής παραγωγή) και διασύνδεση της με τον εναλλακτικό (οίκο) τουρισμό.

Στο δίκτυο συμμετέχουν κτηνοτρόφοι, παραγωγοί, οικοτέχνες, εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού, Στα πλαίσια αυτά αναπτύσσονται συνεργασίες που προκύπτουν από την έκφραση των αναγκών και των ιδεών του κάθε μέλους .

Όπως εκφράστηκε αυτό στην συνάντηση για παράδειγμα η Μαρίνα …… που δραστηριοποιείται στον χώρο του αγροτουρισμού στην Κρήτη μέσω της αντίστοιχης Ένωσης ανέπτυξε εν συντομία την ανάγκη που υπάρχει για μικρές αγροτουριστικές μονάδες. Η …. από τον Βώρο ανέπτυξε την ιδέα της να αναβιώσει την τέχνη του αργαλειού και τα μέλη από την Γέργερη που ήδη έχουν ξεκινήσει μαθήματα στο χωριό τους προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. Δύο είναι τα προβλήματα. Η προμήθεια του μαλλιού (όπου εν χορώ οι παρόντες κτηνοτρόφοι προσφέρθηκαν να προμηθεύσουν) και η έλλειψη τεχνογνωσίας στην επεξεργασία και βαφή όπου έτερο μέλος ο… πληροφόρησε ότι υπάρχει μια Ιταλίδα στο Ηράκλειο η Chiara Valentini (http://www.chiaravalentini.com) η οποία μπορεί να βοηθήσει στον τομέα αυτόν. Ο Χάρης που μετέφερε την εμπειρία του από γνωριμία με Γάλλους οι οποίοι έχουν δημιουργήσει στις Άλπεις σε συνεργασία με τοπικά καταστήματα shop in shop  όπου μια φορά την εβδομάδα φέρνουν τα τοπικά προϊόντα οι παραγωγοί με πολύ καλές πωλήσεις και ανταπόκριση. Μίλησε επίσης για την ιδέα της κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στο Ηράκλειο. Τα μέλη από την Γ’έργερη που πληροφόρησαν για την πραγματοποιηθείσα λαϊκή συνέλευση στο χωριό με την προοπτική αυτοδιαχείρισης του τόπου. Επίσης για την προοπτική δημιουργίας συνεργατικού τυροκομείου όπου οι συμμετέχοντες (τυροκόμος και κτηνοτρόφος) δεσμεύονται να τηρούν πρωτόκολλο καλής συμπεριφοράς και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Ακόμη και για την προοπτική καταγραφής του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής για την ανάδειξη της ξεχωριστής ταυτότητας του τόπου. Ανάλογα ενδιαφέρουσες ήταν και οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων μελών (πχ της Μαρίνας με το κατάστημα βιολογικών ΙΡΙΣ στο Ηράκλειο, του παραγωγού Νίκου Χαρίση κ.ο.κ).

Γενικά σημασία στην όλη προσπάθεια έχει η συν εργατικότητα και η συμπληρωματικότητα των ατόμων και των δραστηριοτήτων ενώ μεγάλη επίσης  σημασία δίνεται στον κώδικα κοινωνικής συμπεριφοράς, στον σεβασμό της περιουσίας και της προσωπικότητας τού άλλου και  στην χρήση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών. Να σημειώσουμε ότι αυτή η προσπάθεια είναι καρπός ζυμώσεων ετών (πιο έντονων τον τελευταίο χρόνο) με την παρακίνηση και την πολλή δουλειά του Δημήτρη Ψαρρά.

Μίλησαν επίσης οι προσκεκλημένοι Ζαχάρης Κυπριωτάκης βοτανολόγος με θέμα τα αρωματικά φυτά, ο οποίος αναφέρθηκε στην δυνατότητα καλλιέργειας αρωματικών φυτών και παραδοσιακών ποικιλιών. Ενημέρωσε για την ύπαρξη του Αγρονομικού Ινστιτούτου στα Χανιά όπου φυλάσσονται σπόροι απο παραδοσιακά φυτά και έθεσε (γενναιόδωρα) εαυτόν στην διάθεση των ενδιαφερομένων τηλ 2897 21695 για περισσότερες πληροφορίες. Ο Γιώργος Τομαδάκης που μετέφερε την εμπειρία της συνένωσης των Συλλόγων και των τοπικών συμβουλίων στην προσπάθεια προστασίας και αναζωογόνησης των ορεινών όγκων στον Δήμο Ιεράπετρας και επεσήμανε την έμφαση που πρέπει να δοθεί στην διάχυση της πληροφορίας (ανάμεσα στα μέλη αλλά και με άλλα δίκτυα και κινήσεις) με την δημιουργία ενός συνεκτικού ιστού (πχ μιας άτυπης γραμματείας που θα διαχειρίζεται αυτά τα θέματα). Ο Δημήτρης Παττακός από την  Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρία για τον Ψηλορείτη (ΑΚΟΜΜ)που εξέθεσε τις βασικές αρχές του νέου προγράμματος LEADER CLLD που  χρηματοδοτεί ακριβώς τέτοιου είδους δράσεις (κυρίως μέσω Τοπικών Ομάδων Δράσεων) . Δράσεις που αφορούν χωρικές ενότητες και ομοιογενή σύνολα, ορεινές περιοχές με την συμμετοχή τοπικών φορέων μετά από πρωτοβουλίες των κατοίκων, καινοτόμες, με εκ του σύνεγγυς διαχείριση, συμμετοχικές διαδικασίες και αποφάσεις και για την περιοχή, με  ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και διασύνδεση με τον (αγρο)τουρισμό. Δράσεις για τις οποίες το περιβάλλον είναι ευνοϊκό για χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο κοινοτικό πρόγραμμα. Ο Δημήτρης τέθηκε στην διάθεση του δικτύου για μια πιο αναλυτική παρουσίαση.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα της Ρίζας  (ιστοσελίδα, για την δομή και τα κείμενα των κειμένων που προωθούνται σαν προτάσεις προς τους κατοίκους και τους  Ο.Τ.Α., το οικονομικό).

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos