Από το συνέδριο«Η Περιφέρεια με αίσθημα ευθύνης στη συνεχή και επίπονη προσπάθειά της να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και επισκεπτών της και εν γένει την προστασία του περιβάλοντος στο νησί, συντόνισε και συνεργάστηκε με όλους τους αρμόδιους φορείς για τη δημιουργία του συστήματος διαχείρισης παλαιών μπαταριών και συσσωρευτών στην Κρήτη».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας κ. Σεραφείμ Τσόκας σε χαιρετισμό που απηύθυνε, στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή (15/9) στα πλαίσια εγκεκριμένου Κοινοτικού Προγράμματος Life-Environment, που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης να οργανώσει Σύστημα Χωριστής Συλλογής και Ανακύκλωσης ειδικών αποβλήτων (μπαταρίες, συσσωρευτές μολύβδου) που παργονται, διακινούνται ή χρησιμοποιούνται στην Κρήτη.
Kατά την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, με συντονιστή της Περιφέρειας Κρήτης τον κ. Δρ. Κων/νο Στραταριδάκη, σχεδιάσθηκε το σύστημα της Κρήτης ΣΕΔΙΣ-Κ (Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών Κρήτης), υπολήθηκε στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ο σχετικός φάκελος και ήδη έχει υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση. Αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Το ΣΕΔΙΣ-Κ, με βάση την κείμενη νομοθεσία, έγινε με τη συμμετοχή των εισαγωγέων συσσωρευτών Κρήτης και του ανακυκλωτή σσσωρευτών στην Κρήτη και είναι το μοναδικό Περιφερειακό Σύστημα στην Ελλάδα.
Από την πλευρά της κα. Δρ. Γεωργία Βαλαόρα, Εκπρόσωπος της Ε.Ε που αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές δράσεις προστασίας περιβάλλοντος και τόνισε ότι για την Ελλάδα διατίθενται περίπου 6,6 εκατ. ευρώ.
Ο κ Τσόκας σε δηλώσεις του επεσήμανε, ότι «για την Κρήτη το σύστημα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Διότι στην Κρήτη είναι γνωστό σε όλους ότι έχουμε το πρόβλημα της διάθεσης απορριμμάτων με την έννοια της διαχείρισης. Αυτή την στιγμή υπάρχει η αναθεωρημένη πρόταση μας προς το Ταμείο Συνεχής από όπου περιμένουμε τις εγκρίσεις. Πιστεύω ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε νέα από την Ευρώπη και το Ταμείο Συνεχής συγκεκριμένα. Μέχρι τότε θα περιμένουμε αν και τα πράγματα φαίνονται αισιόδοξα».
Παροπλισμένη μπαταρίαΣτο συνέδριο παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο νομάρχης Ηρακλείου κ. Δ. Σαρρής οι βουλευτές κ. Κ. Μπαντουβάς, ο κ. Μ. Στρατάκης, τονίζοντας τη σημασία του προγράμματος για την Κρήτη.
Στην συνέχεια ο συντονιστής του προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης κ. Στραταριδάκης έκανε εισαγωγή στο έργο LIFE � Green Batteries καθώς και παουσίαση της σχετικής ιστοσελίδας.
Η κα. Δρ. Γεωργία Βαλαόρα, Εκπρόσωπος της Ε.Ε κατά την ομιλία της αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές δράσεις προστασίας περιβάλλοντος. Ο κ. Αδ. Σκορδίλης, Εκπρόσωπος του υπουργείου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και ανέλυσε την Εθνική πολιτική ανακύκλωσης συσκευασιών και άλλων προϊόντων, η κα. Ιωάννα Γιακουμάκη, Εκπρόσωπος ΕΣΔΑΚ, ο . Καθ. Κ. Δ. Ασημακόπουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου αναφέρθηκε στην ανακύκλωση μπαταριών και συσσωρευτών, κ. Ηλίας Ορδόλης, Α.Φ.Η.Σ ΑΕ έκανε αναφορά στην Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών στην Ελλάδα, η κα. Δρ. Αργυρώ Λαγούδη, TERRANOVA LtD αναφέρθηκε στον Οδηγός βέλτιστης πρακτικής. Τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης Περιφέρεια Κρήτης θα διατίθενται όλο το ενημερωτικό υλικό.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos