Συναντήσεις Συναδινού στο Λασίθι
με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου

Τις τρεις πόλεις στο Λασίθι επισκέφτηκε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, έχοντας μια σειρά συναντήσεων με δημάρχους και εκπροσώπους φορέων.

Στον Δήμο Αγίου Νικολάου:

Στην σύνταξη ενός “οδικού χάρτη ” – στον οποίο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν για την συντήρηση, βελτίωση και κατασκευή των αθλητικών υποδομών σ΄ όλο το Δήμο Αγιου Νικολάου – αποφάσισαν να προχωρήσουν από κοινού, ο Δήμος σε συνεργασία με την Γ.Γ.Αθλητισμού, κατά την διευρυμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (16/2) στο γραφείο δημάρχου παρουσία του Γ.Γ κ. Ι. Συναδινού, του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαν. Θραψανιώτη, του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Αντ. Ζερβού, του αντιδημάρχου Πολιτισμού – Αθλητισμού κ Χάρη Αλεξάκη, της Γρ. του Περιφ. Συμβουλίου Κρήτης κ. Μ. Βάρδα, της προέδρου του ΠΑΟΔΑΝ κ. Ελ. Γιατζάκη καθώς και εκπροσώπων του αθλητισμού.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, έκανε γνωστό, ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον Γ.Γ και τον τοπικό βουλευτή, αναφορικά με τις αθλητικές υποδομές και τις δυνατότητες χρηματοδότησης τους μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Γ.Γ. Αθλητισμού, προέκυψε ένα σχέδιο δράσης το οποίο αποφασίστηκε να ακολουθηθεί προκειμένου άμεσα να χρηματοδοτηθούν απο το πρόγραμμα “Φιλόδημος” ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας ώριμες μελέτες (τοποθέτηση πλαστικών χλοοτάπητων Ελούντα, Κριτσά, Σίσι).

Επίσης σύμφωνα με την ενημέρωση, τέθηκε στον Γ.Γ το ζήτημα της συντήρησης του κολυμβητηρίου – πέραν της γενικής συντήρησης (ενεργειακή αναβάθμιση) που έγινε από την παρούσα δημοτική αρχή – καθώς και το θέμα της ολοκλήρωσης του Τ10, ενός σημαντικού έργου για την περιοχή, που εφόσον κατατεθεί η σχετική μελέτη, δίδεται η δυνατότητα χρηματοδότησης του, μ΄ένα προυπολογισμό της τάξεως του 1-1.5 εκ. ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι στις υποδομές που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν το επόμενο διάστημα, συμπεριλαμβάνεται η ανακατασκευή του ταρτάν στο γήπεδο Αγίου Νικολάου, ο ηλεκτροφωτισμός του γηπέδου της Νεάπολης καθώς επίσης και η κατασκευή αποδυτηρίων και κερκίδων για το διαμορφούμενο γήπεδο στο Σίσι.

Με αφορμή τα ζητήματα που τέθησαν στον Γ.Γ αναφορικά με το γήπεδο του Καλού Χωριού (ιδιοκτησιακό), θέμα που όπως ανέφερε ο κ. Ζερβός  αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα στο κομμάτι των αθλητικών υποδομών – αφού υπάρχει αδυναμία απο πλευράς του δήμου, να χρηματοδοτήσει συντηρήσεις και παρεμβάσεις – υπήρξε δέσμευση από τον κ. Συναδινό να μεριμνήσει σχετικά.

Εξ άλλου, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, εάν επιλυθεί το συγκεκριμένο θέμα, θεωρούμε, ότι δημιουργούμε άλλον έναν σημαντικό αθλητικό χώρο, πολύ κοντά στην θάλασσα γεγονός που καταδεικνύει ότι με τις αθλητικές υποδομές που έχει ο δήμος θα μπορεί στο εξής πολύ σοβαρά και σε συνεργασία με τους ξενοδόχους να μπει δυνατά στο “κάδρο” του αθλητικού τουρισμού.

Με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας:

Συναντήσεις Συναδινού στο Λασίθι
με τον δήμαρχο Ιεράπετρας

Με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη συναντήθηκε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Ιούλιος Συναδινός παρουσία της αντιδημάρχου κας. Χρύσας Χατζημαρκάκη.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Καλαντζάκης ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού για τα έργα της δημοτικής αρχής, για την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, για τη δημιουργία νέων, για τις δράσεις αθλητικού περιεχομένου του Δήμου, για τις διακρίσεις ντόπιων αθλητών και για τις επιδιώξεις της δημοτικής αρχής για συνολική και ουσιαστική βελτίωση όλων των αθλητικών υποδομών του Δήμου Ιεράπετρας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Δήμαρχος μαζί με τον κ. Συναδινό επισκέφτηκαν το Βουζουνεράκειο στάδιο.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, κ. Καλαντζάκης:

«Μετά τη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε κάνει ως δημοτική αρχή για την αναβάθμιση, μετά από πολλά χρόνια, του Βουζουνεράκειου σταδίου, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης νέου χλοοτάπητα, ζητάμε από τον γενικό γραμματέα, ως κοινό αίτημα της Δημοτικής Αρχής και του μεγάλου ποδοσφαιρόφιλου κοινού της Ιεράπετρας, τη χρηματοδότηση μίας συνολικής αναβάθμισης του γηπέδου επιδιώκοντας να κάνουμε το Βουζουνεράκειο στάδιο ένα από τα καλύτερα γήπεδα σε όλη την Κρήτη.

Επιπλέον ζητάμε από τον κ. Συναδινό τη στήριξη των προσπαθειών μας για την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κλειστού γυμναστηρίου «Μάρκος Φωνιαδάκης» καθώς και την προώθηση των αιτημάτων μας για νέες χρηματοδοτήσεις που θα συμβάλουν στην ταχύτερη αποκατάσταση των ελλείψεων και στην εξασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών άθλησης.

 Ευχαριστώ τον κύριο Συναδινό καθώς φαίνεται θετικός να στηρίξει την προσπάθεια μας και ευελπιστώ, μετά την κατάθεση της μελέτης στο αρμόδιο υπουργείο, να υπάρξει χρηματοδότηση του έργου και άμεση έναρξη των εργασιών ώστε η επόμενη χρονιά να βρει την Ιεράπετρα με ένα σύγχρονο, πλήρως αναβαθμισμένο χώρο άθλησης έτοιμο να καλύψει τις ανάγκες των φιλάθλων και των ομάδων

Με τον υποψήφιο δήμαρχο Νίκο Κοκκίνη:

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό ζήτησε και είχε το βράδυ της Παρασκευής, αμέσως μετά το τέλος της ανοικτής συγκέντρωσης με φορείς του αθλητισμού στο Επιμελητήριο Λασιθίου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Νίκος Κοκκίνης.

Η συζήτηση, στην οποία παρών ήταν και ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης και ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Αθλητισμού Τάσος Μπουτίνος, περιστράφηκε γύρω από τα θέματα των αθλητικών υποδομών στον Άγιο Νικόλαο, στη Νεάπολη και στα χωριά του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Ο κ. Συναδινός ενημέρωσε τον υποψήφιο Δήμαρχο σχετικά με την δυνατότητα αξιοποίησης από το Δήμο προγραμμάτων για τα έργα, τις εγκαταστάσεις και τις αθλητικές δραστηριότητες που αφορούν θεματικές αθλητικές δράσεις όπως μαζικόςαθλητισμός, σχολικός αθλητισμός, ΑμεΑ, άτομα τρίτης ηλικίας, κ.ά..

Ο κ. Κοκκίνης ανέφερε στον Γ.Γ. Αθλητισμού ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα δώσει άμεση προτεραιότητα σε όλο το φάσμα των αθλητικών δραστηριοτήτων, δημιουργώντας ειδική αυτόνομη Δημοτική δομή για τα αθλητικά θέματα. Σκοπός,όπως τόνισε, είναι η ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών ώστε να μπορέσει ο Δήμος να φιλοξενήσει Περιφερειακά, Ευρωπαϊκά και Διεθνή αθλητικά γεγονότα που και τον αθλητισμό θα προωθήσουν και θα συμβάλουν στην προβολή και στην εξωστρέφεια του τόπου.  Επίσης, ο κ. Κοκκίνης συνέδεσε όλο το πλαίσιο των δράσεων με τον αθλητικό τουρισμό για τον τόπο μας. 

Με τον πρόεδρο της Περιηγητικής λέσχης Σητείας:

Παρευρέθηκα χθες στην συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού με εκπροσώπους των αθλητικών φορέων του Δήμου Σητείας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και είχε σκοπό την επιτόπια επόπτευση της κατάστασης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και εν γένει των αθλητικών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σητείας.

Στο βαθμό που επέτρεπε ο χρόνος μου να παρακολουθήσω την ενδιαφέρουσα και ειλικρινή τοποθέτηση του κυρίου Συναδινού, μεταφέρω στους συμπολίτες μας τα εξής:

  1. Στον Νομό Λασιθίου υπάρχει σημαντικότατο  έλλειμμα υποδομών, σε σχέση τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε επίπεδο Κρήτης
  • Ελλιπή έργα υποδομών που δεν μπορούν να αποδώσουν τα προβλεπόμενα  όπως π.χ. το κολυμβητήριο της Σητείας, υπάρχουν αρκετά και διεσπαρμένα  σε ολόκληρη την χώρα
  • Το υπουργείο αθλητισμού έχει πλέον πολύ λιγότερα κονδύλια προς χρηματοδότηση και έργων και διοργανώσεων ένεκα της απώλειας της συνδρομής-στήριξης  του ΟΠΑΠ
  • Ο Δήμος Σητείας θα πρέπει να καταθέσει εγκαίρως ώριμες μελέτες και τεχνικούς φακέλους έργων ώστε να λάβει τις αιτούμενες χρηματοδοτήσεις. Μάλιστα όπως ειπώθηκε χαρακτηρίστηκα μπορεί ο Δήμος να ζητήσει να «αντιγράψει» ήδη επιτυχημένες χρηματοδοτικές προτάσεις από το υπουργείο, όπως π.χ. για τον φωτισμό του Γηπέδου κ.α.

Στον βαθμό που με αφορά θα μπορούσα να σταθώ ως παλαιός παίκτης του Σ.Α.Ο στο Βόλεϊ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία μας στο μοναδικό κλειστό σχολικό γυμναστήριο της πόλης, όμως  παρευρέθηκα στην παραπάνω συζήτηση ως εκπρόσωπος της Περιηγητικής Λέσχης με σκοπό να προτείνω στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού τα εξής:

  1. Κύριε Γενικέ Γραμματέα, είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών και νέων ασχολούνται με τα «δημοφιλή» αθλήματα όπως Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ και ασφαλώς μεγάλο είναι το ποσοστό ενασχόλησης και με τον Κλασικό Αθλητισμό.

Ωστόσο υπάρχει ευτυχώς ακόμα μια κρίσιμη μάζα ταλαντούχων παιδιών που εφόσον τους παρέχεται η δυνατότητα μπορούν να ασχοληθούν και με τον επιτραπέζιο αθλητισμό όπως Σκάκι, επιτραπέζια αντισφαίριση (πιγκ πογκ), αγωνιστικό μπιλιάρδο κ.α.

Στην Σητεία έχουμε και τέτοια παιδιά αλλά ΔΕΝ έχουμε τις υποδομές να φιλοξενηθούν τέτοια αθλήματα.

Ούτε καν ένα κέντρο νεότητας ΔΕΝ έχουμε στην Σητεία.

Ως ΕΠΛΣ έχουμε μια νέα Στέγη και θα θέλαμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες να χρηματοδοτηθούν τέτοιες υποδομές και τα αντίστοιχα τουρνουά τους.

  • Κύριε Γενικέ Γραμματέα όπως και ο ίδιος διαπιστώσατε η Σητεία έχει τις προδιαγραφές για μια ποιοτική τουριστική ανάπτυξη. Θα θέλαμε την συμπαράσταση σας στην ανάπτυξη τόσο μια εγκατάστασης Beach Volley που θα προσέδιδε ένα επιπλέον κίνητρο στους θερινούς μήνες για τους νέους και τους επισκέπτες μας, όσο και την ενίσχυση σε επίπεδο χρηματοδότησης και υποδομών για αθλητική αναρρίχηση.

Όπως ίσως γνωρίζετε η περιοχή μας είναι ενταγμένη στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Γεωπάρκων και διαθέτει εντός των ορίων του Γεωπάρκου Σητείας αρκετά εξαιρετικά αναρριχητικά πεδία, όπου επισκέπτονται επαγγελματίες και ερασιτέχνες αναρριχητές από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Θα ήταν λοιπόν ένα επιπλέον φυσιολατρικό, τουριστικό και αθλητικό εργαλείο η ανάπτυξη μιας κλειστής πίστας αναρρίχησης αλλά και η ένταξη των υπαρχουσών φυσικών διαδρομών στον χάρτη των πανελλήνιων αγωνιστικών.

Κυρίες και κύριοι της Δημοτικής Αρχής,

θα πρότεινα στο εξής να προσκαλούνται εγκαίρως όλοι οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς για τέτοιου είδους προγραμματισμένες «κλειστές» συναντήσεις, καθώς θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για την κοινωνία μας να ακούγονται όλες οι απόψεις-προεκτάσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν οι εκαστοτε θεματικές ενότητες.

Η έγκαιρη προετοιμασία των φορέων και η καθολική καταγραφή των αιτημάτων  του συνόλου των πολιτών, βοηθά πολλαπλασιαστικά στον Δημόσιο Διάλογο και στην έγκυρη αποτύπωση της καθημερινότητας μας.

Μιχάλης Περάκης

Πρόεδρος της Ε.Π.Λ. Σητείας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos