oropedio01Οι εκπρόσωποι 27 δήμων της Κρήτης αποφάσισαν τη συγκρότηση Παγκρήτιας Ένωσης Δήμων Υπαίθρου, έπειτα από την συνάντηση που έγινε στο Φόδελε (31/10). «Η στήριξη των δήμων της υπαίθρου, η διεύρυνση του διεκδικητικού τους πλαισίου, η αναβάθμιση και του δικού τους λόγου, παρουσίας και συμμετοχής. Για να μην είναι πια οι απόμακροι πτωχοί συγγενείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη λήψη των αποφάσεων και την κατανομή των κονδυλίων» ανέφερε ο υποκινητής της όλης προσπάθειας δήμαρχος Αρκαλοχωρίου κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος.

Προσωρινά συστάθηκε μία Επιτροπή, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την νομική ενίσχυση της Ένωσης, το συντονισμό της υπαίθρο των άλλων Περιφερειών της χώρας και γενικότερα για όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.

Ο νέος φορέας ανακοίνωσε ότι το όργανο των Δήμων της υπαίθρου δεν πρόκειται να αποσπασθεί από τις Τοπικές Ενώσεις των Δήμων. Θα είναι όμως ένα καθαρά πολιτικό όργανο και όχι ένα ακόμη γραφειοκρατικός σχηματισμός.

Στην προσωρινή Επιτροπή της Παγκρήτιας Ένωσης συμμετέχουν δήμαρχοι της υπαίθρου από όλη την Κρήτη. Από το νομό Λασιθίου συμμετέχουν οι δήμαρχοι Λεύκης κ. Γιάννης Δρακάκης και Οροπεδίυ κ. Γιώργος Μηλιαράς. Από το Ηράκλειο, οι δήμαρχοι Αρκαλοχωρίου κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, Γοργολαϊνίου κ. Γιώργος Ματθαιάκης, Νίκου Καζαντζάκη κ. Ρούσος Κυπριωτάκης. Από το Ρέθυμνο, οι δήμαχοι Αρκαδίου κ. Εμμανουήλ Μανωλακάκης, Νικηφόρου Φωκά κ. Αντώνης Πατεράκης και από τα Χανιά, οι δήμαρχοι Αρμένων κ. Παντελής Καραγιαννάκης και Πλατανιάς κ. Γιάννης Κοτσιφάκης.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης χαιρέτισε τη νέα αυτοδιοικητική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των δήμων της υπαίθρου και η οποία αναμένεται να επεκταθεί σε όλη τη χώρα. «Για να μπορέσει να εκπληρώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση το ρόλο της θα πρέπει να είναι ισχυρή, να έχει δυναμική και να είναι ανεξάρτητη. Είμαι βέβαιος, ότι ο διάλογος, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις που θα κατατεθούν, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα για την πορεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νομό μας» τονίζει στο μήνυμα του ο κ. Τσόκας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos