ΠατάτεςΕρώτηση, για τους κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομίας & Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: «Η επιτηδειότητα ορισμένων κερδοσκόπων σε συνδυασμό με την έλλειψη συντονισμού και ελέγχων της κρατικής μηχανής, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια γενικευμένη απάτη, που ζημιώνει τους παραγωγούς τις Κρήτης και συνίσταται στην πώληση αιγυπτιακών προϊόντων ως Κρητικών.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, εισαγόμενες πατάτες από την Αίγυπτο με πολύ χαμηλό κόστος, μετά από κατάλληλη επεξεργασία (πλύσιμο), πωλούνται σε συγκεκριμένα σημεία ως ελληνικό προϊόν στην τιμή που αντιστοιχεί στις παραγόμενες στην Κρήτη πατάτες.
 
Εκτιμάται, δε, ότι η απάτη αυτή θα λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις το προσεχές διάστημα, καθώς σταδιακά θα εξαντλείται η τοπική παραγωγή. Επιπλέον μέχρι να αρχίσει η νέα παραγωγή πατάτας, θα έχυν προκληθεί σημαντικά προβλήματα στους παραγωγούς του Νομού Λασιθίου, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, αφού οι προμηθευτές των ψευδεπίγραφων αυτών προϊόντων θα έχουν εισχωρήσει σε αρκετές αγορές.
 
Οι δε αμφίβολης ποιότητας πατάτς, που εμφανίζονται ως Κρητικές, χωρίς να έχουν τις προδιαγραφές ποιότητας του αντίστοιχου Κρητικού προϊόντος, δυσφημούν την Κρητική πατάτα, επηρεάζοντας μακροπρόθεσμα τη ζήτησή της.
 
Οι τοπικοί παραγωγοί πατάτας χρήζουν προσταίας απέναντι στον αθέμιτο αυτό ανταγωνισμό και η ολιγωρία των αρμοδίων φορέων ελέγχου που υπάγονται στα Υπουργεία σας ευνοεί την επέκταση τέτοιων φαινομένων νοθείας της αγοράς, που, στην περίπτωση αυτή, βάλλουν ένα από τα βασικότερα αγροτικά προϊόντα του Νομού Λασιθίου και ολόληρου του νησιού.
 
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
  • Προτίθεστε να προβείτε στη λήψη μέτρων για την προστασία τόσο των καταναλωτών, όσο και των παραγωγών πατάτας του Νομού Λασιθίου, αλλά και ολόκληρης της ρήτης από την παράνομη δράση του κυκλώματος που επιδίδεται στην πώληση αιγυπτιακής πατάτας αμφιβόλου ποιότητας με την ετικέτα και την τιμή της Κρητικής πατάτας;
  • Σκοπεύετε να υλοποιήσετε εγκαίρως αυτά τα μέτρα, δηλαδή κατά το χρονικό διάστημα μέχρ την πλήρη εισαγωγή της εφετινής παραγωγής Κρητικής πατάτας στην αγορά; Αντιλαμβάνεσθε ότι οι καθυστερήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο να δημιουργηθούν αναπότρεπτες δυσμενείς συνέπειες για την εμπορευσιμότητα της Κρητικής πατάτας, αφού η εκτεταμένη εισροή σε διάφορες αγορές ενός προϊόντος, που εμφανίζεται ως Κρητικό χωρίς τις αντίστοιχες προδιαγραφές ποιότητας, πλήττει τη φήμη της Κρητικής πατάτας»;

 Ο ερωτών Βουλευτής
Μιχάλης Καρχιμάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos