Τελικά γιατί πληρώνουμε τόσο;Ερώτηση με θέμα, «Ένας απλός υπολογισμός της σημερινής τιμής του πετρελαίου με βάση την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου αποδεικνύει ότι η αύξηση από το 2000 μέχρι τους πρώτους μήνες του 2008 ήταν σχεδόν μηδενική, και αποκαλύπτει το μέγεθος της αναλήθειας των ισχυρισμών της Κυβέρνησης, που επιμένει να συνδέει την έξαρση ακρίβειας με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, υποτιμώντας την νοημοσύνη των πολιτών και προσπαθώντας επικοινωνιακά να καλύψει το γεγονός ότι η Κυβερνητική ανοχή στην ακρίβεια είναι πολιτική επιλογή στήριξης συγκεκριμένων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων», κατέθεσαν στη Βουλή 24 Βουλευτές του Πα.Σο.Κ..

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Όπως γνωρίζετε, αν και προφανώς καταβάλετε κάθε προσπάθεια να παραπληροφορήσετε την κοινή γνώμη για το αντίθετο, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία έξι χρόνια σε ευρώ, δεν υπερέβαινε μέχρι τα μέσα Απριλίου 2008 το 2,5%, ποσοστό που δεν συγκρίνεται καν με τις τεράστιες αυξήσεις που άγγιξαν τον ίδιο καιρό ακόμα και το 50% από την αρχή του χρόνου για διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες εις βάρος της οικονομικής επιβίωσης των Ελληνικών νοικοκυριών. Διότι, παράλληλα με την τιμή του πετρελαίου που ανεβαίνει σε δολάρια, ανεβαίνει και το ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει απορροφηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της η αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε δολάρια από τις αλλαγές στην ισοτιμία ευρώ δολαρίου. Συγκεκριμένα αναφέρουμε το παρακάτω παράδειγμα:

 
 
ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ $ ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ €
 
2000
60
72
 
18/4/08
115
73,715
Αύξηση 2,5%
11/6/08
134
86
Αύξηση 19%
 

Κατά το έτος 2000, 1 βαρέλι πετρέλαιο είχε τιμή 60 δολάρια, δηλαδή τότε 72 ευρώ, καθώς η αξία του ευρώ έναντι του δολαρίου ήταν τότε πολύ μικρότερη από σήμερα, αφού με ένα ευρώ «αγόραζε» τότε κανείς λιγότερο από ένα δολάριο και συγκεκριμένα 83 σεντς.

Όταν η Κυβέρνησή σας, πριν λίγους μήνες, εμπαίζοντας τον Ελληνικό λαό, ξεκίνησε την επικοινωνιακή εκστρατεία απόδοσης της δραματικής έξαρσης της ακρίβειας, δήθεν στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, η τιμή του πετρελαίου είχε αυξηθεί λιγότερο από 2,5% σε έξι ολόκληρα χρόνια και κυμαινόταν στα 115 δολάρια το βαρέλι, ή αλλιώς με την τότε ισοτιμία σε 73,715 ευρώ, δηλαδή 1 ευρώ και 75 λεπτά περισσότερο από το 2000!!!! Όμως ήδη βασικά προϊόντα και υπηρεσίες είχαν αυξηθεί για τα Ελληνικά νοικοκυριά μόνο μέσα στους πρώτους μήνες του 2008 κατά 50%!!!

Σήμερα, συνεχίζετε με τις δηλώσεις σας να υποτιμάτε τη νοημοσύνη ενός ολόκληρου έθνους εξακολουθώντας να αποδίδετε την αλματώδη έξαρση της ακρίβειας, όχι στην δική σας έλλειψη πολιτικής βούλησης για περιορισμό της κερδοσκοπίας των συμφερόντων που υπηρετείτε, αλλά και πάλι στο πετρέλαιο, το πετρέλαιο που στις 11/6/08 κόστιζε 134 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή σχεδόν 86 ευρώ!

  • Αδυνατείτε να απαντήσετε στο γιατί οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών αυξήθηκαν μόλις τους πρώτους μήνες του 2008 αλματωδώς έως και 50%, όταν ακόμα η αύξηση της τιμής του πετρελαίου δεν είχε καν αγγίξει το 2,5% σε σύγκριση με το 2000!
  • Και αδυνατείτε να δικαιολογήσετε πως είναι δυνατόν οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών να αυξάνονται με τον ΙΔΙΟ αλματώδη ρυθμό τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής σας και μέχρι σήμερα, ΕΙΤΕ η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται κατά 2,5% σε ευρώ (2000 – Απρίλιος 2008), ΕΙΤΕ κατά 19%, όπως συμβαίνει τον τελευταίο μήνα.

Αποδεικνύεται τελικά πως οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνονται σταθερά κατά υπερπολλαπλάσιο της αύξησης του πετρελαίου τρόπου και χωρίς καμία αναλογία προς αυτό!

Η αλήθεια είναι ότι τα διογκωμένα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, η ανοχή σας στην αισχροκέρδεια των καρτελ και στην ασύδοτη κερδοσκοπία των τραπεζών, η αντιλαϊκή εισοδηματική σας πολιτική και τελικά η πολιτική σας επιλογή να υπηρετείτε ασύδοτα λίγους ισχυρούς εις βάρος των πολλών που αφήνετε απροστάτευτους στην κοινωνία αυθαιρεσίας που εγκαθιδρύετε, είναι οι πραγματικές αιτίες της ακρίβειας που αντιμετωπίζει ο Έλληνας. Αφού, λοιπόν, καταδικάζετε την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού σε μια πρωτόγνωρη για την μεταπολίτευση οικονομική αδυναμία, τουλάχιστον σεβαστείτε την αξιοπρέπειά του και μη προσβάλλεται την νοημοσύνη του ισχυριζόμενος ότι η κατά 2,5% περίπου αύξηση της τιμής σε ευρώ του πετρελαίου από το 2000 έως τον Απρίλιο του 2008 ευθύνεται για αυξήσεις τον ίδιο καιρό σε προϊόντα και υπηρεσίες, που υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις το 50% μόνο μέσα στο 2008!

Ερωτάσθε:
  1. Θα ζητήσετε συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό για τον άγριο εμπαιγμό που συνιστά η επικοινωνιακή σας πολιτική εις βάρος του, για απόδοση της έξαρσης των τιμών βασικών προϊόντων και υπηρεσιών στην συγκριτικά υποπολλαπλάσια και αναλογικά ΑΣΥΝΔΕΤΗ, όπως αποδεικνύεται, αύξηση της τιμής του πετρελαίου;
  2. Αντί να αναλώνεστε σε επικοινωνιακές ακροβασίες που προσβάλλουν την νοημοσύνη της Ελληνικής Κοινωνίας, θα κάνετε έστω το πρώτο απαραίτητο βήμα για την πάταξη της ακρίβειας, που δεν είναι άλλο από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να προβείτε άμεσα στην μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ; Κατόπιν θα προβείτε στην έμπρακτη και αποτελεσματική ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, ακόμα κι αν αυτό περιορίσει τα ήδη υπέρογκα κέρδη των «εκλεκτών» σας τραπεζών και των ακόμη πιο «εκλεκτών» οικονομικών συμφερόντων που υπηρετεί η παράταξή σας;
  3. Και τελικά θα ζητήσετε συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό για την αναλήθεια των προεκλογικών δεσμεύσεών σας, όταν υποδυόσασταν άλλοτε τη «λαϊκή δεξιά» και άλλοτε το «κεντρώο χώρο» για να υφαρπάξετε την ψήφο του και κατόπιν εμφανίζοντας το σκληρό αντιλαϊκό σας πρόσωπο, αφήσατε την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών απροστάτευτη στο έλεος της κερδοσκοπίας των οικονομικών συμφερόντων που η Νεοδεξιά πολιτική σας υπηρετεί ποικιλοτρόπως και συχνά σκανδαλωδώς;
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης
Θάνος Μωραΐτης
Απόστολος Κατσιφάρας
Πάνος Μπεγλίτης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Χρήστος Αηδόνης
Δημήτρης Τσιρώνης
Μάρκος Μπόλαρης
Γιώργος Πεταλωτής
Μιχάλης Τιμοσίδης
Χρύσα Αράπογλου
Ηλίας Λαμπίρης
Δημήτρης Κουσελάς
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Μιχάλης Παντούλας
Βασίλης Οικονόμου
Δημήτρης Βαρβαρίγος
Στάθης Κουτμερίδης
Τάσος Σιδηρόπουλος
Θεοδώρα Τζάκρη
Γιάννης Δριβελέγκας
Γιάννης Αμοιρίδης
Παναγιώτης Ρήγας
Print Friendly, PDF & Email

Από manos