Τιμή και μνήμη στους πεσόντες των φυλακών Νεάπολης
το μνημείο στις φυλακές Νεάπολης

Ιούνιος του 1989, ο τόπος όσο και το πανελλήνιο συγκλονίζονται από την απόδραση αριθμού κρατουμένων από τις φυλακές Νεάπολης, με την εν ψυχρώ δολοφονία δύο αστυνομικών. Του Νίκου Κοκολάκη και του Σαράντου Σακκά. Ακολουθεί εκτεταμένη έρευνα στη Κρήτη, όπου συλλαμβάνονται κάποιοι από τους δραπέτες, κάποιοι θα χάσουν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με την αστυνομία……

Έκτοτε κάθε χρόνο στο χώρο των φυλακών Νεάπολης, τελείται από τους συναδέλφους των αστυνομικών που πλέον διαθέτουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση, (αδιανόητο τότε) μνημόσυνο παρόντων και των αρχών του τόπου.

Στην τελετή παραβρέθηκαν και τίμησαν τους πεσόντες αστυνομικούς με την παρουσία τους, οι οικογένειες των θυμάτων, μέλη της Ένωσής Αστυνομικών υπαλλήλων Λασιθίου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμος, ο οποίος τέλεσε και την λειτουργία, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Λασιθίου κ. ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ, εκ μέρους του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου Ταξίαρχος κ. ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ, εκπρόσωπος της Π.Ε. Λασιθίου κα. ΧΑΝΙΩΤΑΚΗ, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. ΖΕΡΒΟΣ, ο Διευθυντής των Φυλακών Νεάπολης κ. ΝΥΧΤΑΣ, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εξωτερικής Φρούρησης Καταστήματος Κράτησης Νεάπολης κ. ΤΡΙΝΤΑΚΗΣ, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ, ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών κ. ΚΑΡΑΚΟΥΔΗΣ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου κ. ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ με μέλη του Δ.Σ., ο Πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης/Παραρτήματος Κρήτης κ. ΠΙΚΡΑΚΗΣ, και εκπρόσωπος των Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας κ. ΒΟΛΥΡΑΚΗΣ.

33 χρόνια μετά και παρά τα εκατοντάδες θύματα αστυνομικούς πεσόντες στο καθήκον, προβληματίζει ο τρόπος λειτουργίας της δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος που πολύ απέχουν από τις έννοιες της δικαιοσύνης και του σωφρονισμού. Όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα χρήσης μεγαλοδικηγόρων πέφτει στα μαλακά.

Η αγωνία που εκφράστηκε από πολίτη λίγο πριν το μνημόσυνο τα λέει όλα: Πόσοι άραγε είναι κλεισμένοι εδώ μέσα άδικα;;;;;;;

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos