Από την εκδήλωση

Τιμή στους πρώην προέδρους

Οι πρώην Πρόεδροι που υπηρέτησαν στις τέως Κοινότητες του Οροπεδίου Λασιθίου από το 1974 έως το 1998, τιμήθηκαν για την προσφορά τους κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που οργάνωσε ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αντώνιος Βορεάδης» στο Τζερμιάδων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση του Δημάρχου κ. Γ. Μηλιαρά και υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο με το σκεπτικό «ότι τόπος που δεν διαθέτει μνήμη, δεν μπορεί να έχει και μέλλον.

Η αναγνώριση της προσφοράς των πρώην Προέδρων αποτελεί ηθική υποχρέωση του Δ.Σ. ως σημερινού εκφραστή της οργανωμένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Οροπέδιο Λασιθίου και η τιμή αποτελεί ηθική δικαίωση όλων των ανθρώπων που υπηρέτησαν την Αυτοδιοίκηση και μια ελάχιστη αναγνώριση για τις προσπάθειες που κατέβαλλαν κατά τη θητεία τους», αναφέρει η απόφαση του Δ.Σ.
«Είναι μια εκδήλωση ευχαριστίας και παράλληλα μια πρόσκληση ενότητας των δυνάμεων του τόπου. Με την πεποίθηση ότι η ενότητα, αποτελεί τη βάση για τη δημιουργική συνεργασία των μικρών τοπικών κοινωνιών, γίνεται πράξη η αποψινή βραδιά και την προοπτική της ενότητας αυτής υπηρετεί. Στην τελική μας απόφαση, δεν μας απασχόλησε η πολιτική ή κομματική τοποθέτηση των πρώην Προέδρων και δεν προχωρήσαμε σε επιλογή ορισμένων από αυτούς, ακριβώς για να επισηάνουμε τα στοιχεία που ενώνουν και όχι εκείνα που μπορεί να χωρίζουν και να δυναμιτίζουν την ενότητα και τη συνεργασία», σημείωσε ο κ. Μηλιαράς.
Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, η εκδήλωση δεν έγινε για να βαθμολογηθεί το έργο κάθε πρώην Προέδρου αλλά ως μια πρώτη προσπάθεια καταγρφής των αιρετών, η οποία θα συμπληρωθεί, αφού στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να δημιουργηθεί Μητρώο Αιρετών του Δήμου.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην αξία που αποκτά διαχρονικά η προσφορά των ανθρώπων που υπηρέτησαν την Αυτοδιοίκηση και στη συνέχιση από το σημερινό Δήμο του ργου που ξεκίνησαν οι πρώην Πρόεδροι στην περιοχή και κατέληξε: «Ο τόπος μας έχει προοπτικές και έχουμε το χρέος και την ευθύνη να καταγράψουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν και να τις αξιοποιήσουμε. Αυτό θα γίνει όμως μόνο αν είμαστε εξωστρεφείς. Μόνο αν καταφέρουμε να στρέψουμε τ βλέμμα προς τα κέντρα των εξελίξεων, αντί να αναλωνόμαστε σε έριδες και αντιπαραθέσεις μεταξύ μας για μικρά και ασήμαντα πράγματα. Για αυτό ακριβώς το λόγο θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για την συνέχεια και την πορεία του τόπου, η συνεργασία και η κοινή προσπάθεια όλων των φορέων και των στελεχών του τόπου, για να δούμε το Οροπέδιο Λασιθίου να κερδίζει όλο και περισσότερες ευκαιρίες στο μέλλον».
Τους τιμώμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιάννης Μανωλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά των τιμωμένων κατά την συμμετοχή τους στα κινά του τόπου και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν.
Για αξιέπαινη πρωτοβουλία έκανε λόγο στο χαιρετισμό του ο βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης. «Η απόδοση τιμής στους πρώην Προέδρους των παλαιών Κοινοτήτων της περιοχής και η αναγνώριση της προσφοράς τους πό τους φορείς της σημερινής τοπικής αυτοδιοίκησης είναι μια πράξη συμβολική, αλλά μεγαλειώδης, που χαρακτηρίζεται από πολιτικό ήθος και ευαισθησία. Μια πράξη που αντανακλά το καθήκον όλων μας να ενώνουμε τις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας, και να συνεχίζομε το έργο των προκατόχων μας εργαζόμενοι για την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας και διεκδικώντας ακούραστα την υποστήριξη της Πολιτείας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας στις διαφορετικές συνθήκες κάθε εποχής», ανέφερε.
Στη σημασία και την αξία της συμμετοχής στα κοινά καθώς και την ανάγκη αναγνώρισης και ηθικής δικαίωσης των ανθρώπων που πρόσφεραν στον τόπο τους στο παρελθόν, αναφέρθηκαν ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλης Στρατάκης συγχαίροντας τους τιμώμενους για το έργο τους και τον Δήμο για την πρωτοβουλία που ανέλαβε.
Ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Αντώνης Στρατάκης αναφέρθηκε στο έργο και τις δύσκολες συνθήκες που λειτούργησαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, σημειώνοντας ότι παρά προβλήματα «πέτυχαν να επιλύσουν σημαντικά ζητήματα και να ασκήσουν όσο πιο αποτελεσατικά μπορούσαν τον ρόλο τους χάριν της ανιδιοτέλειας που τους χαρακτήριζε και της μεγάλης αγάπης για τον τόπο τους, χάριν της συνεχούς και επίμοχθης προσπάθειας. Κοντολογίς, η ευαισθησία και η ακήρατη αγάπη για τον τόπο τους ήταν εκείνα που λειτουργούσαν ως υποκατάστατο των θεμικών αδυναμιών του αυτο-διοικητικού συστήματος και χάριν σε αυτές τις ανθρώπινες ποιότητες, πάντοτε αναγνωρίσιμες από τους συμπολίτες τους, οι υποθέσεις των τοπικών κοινωνιών προχωρούσαν», είπε.
Μηνύματα απέστειλαν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, η Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης κ. Βασίλης Λουράκης. Ακολούθησε προβολή για το Οροπέδιο Λασιθίου και αποδόθηκαν οι τιμητικές πλακέτες στους τιμώμενους πρώην Προέδρους.

Γραφείο Τύπου Οροπεδίου Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos