στον οργανισμό ενάντια στα χημικά
στον οργανισμό ενάντια στα χημικά

Συνάντηση με εκπροσώπους του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων , είχε ο ευρωβουλευτής και Πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών Γιώργος Χατζημαρκάκης, για το θέμα των Χημικών της Συρίας που σχεδιάζεται να καταστραφούν στη Μεσόγειο.

Ο κ. Χατζημαρκάκης επισκέφθηκε τον Οργανισμό που εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας και συναντήθηκε με τους κυρίους Naveen Khare, Ανώτερο Χημικό Σύμβουλο για στρατιωτικά θέματα και Daniel Feakes, Σύμβουλο Στρατηγικής και Πολιτικής του Οργανισμού.

Ο Ευρωβουλευτής μετέφερε την αγωνία και την αντίδραση των κατοίκων και των φορέων της Κρήτης, ενημερώνοντας για την κινητοποίηση που έγινε στο Αρκάδι και για το ψήφισμα που εγκρίθηκε και δημοσιοποιήθηκε, εκφράζοντας τη βούληση της κρητικής κοινωνίας να αποτραπεί μια ενέργεια που εγκυμονεί κινδύνους για τη Μεσόγειο, ενημέρωση που είχε κάνει νωρίτερα και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτζ, μεταφέροντας το ψήφισμα των φορέων.

Να σημειωθεί πως η κινητοποίηση του Αρκαδίου ήταν γνωστή στους ιθύνοντες του Οργανισμού, όπως και η παρέμβαση του ευρωβουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη μάσκα χημικών, λόγω της δημοσιότητας που έλαβαν στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Γιώργος ΧατζημαρκάκηςΣύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού στον ευρωβουλευτή, το αμερικανικό πλοίο Cap Ray, πάνω στο οποίο σχεδιάζεται να γίνει η υδρόλυση, βρίσκεται στην Ισπανία και δεν έχει καταπλεύσει στη Μεσόγειο. Μάλιστα ο κ. Khare είχε επιστρέψει την προηγούμενη μέρα της συνάντησης από την επιθεώρηση που έκανε στο πλοίο. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον ευρωβουλευτή ήταν ενημερωμένα μέχρι και την προηγούμενη μέρα (Μεγάλη Τετάρτη). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το πλοίο βρίσκεται στην Ισπανία, δεν έχει παραλάβει ακόμα χημικές ουσίες και συνεπώς δεν έχει αρχίσει η διαδικασία της υδρόλυσης. Μέχρι στιγμής από τη Συρία έχει φύγει το 70% της ποσότητας των χημικών που θα μεταφερθούν. Επίσης, Νορβηγικό και φιλανδικό πλοίο θα μεταφέρουν τα χημικά στην Καλαβρία της Ιταλίας κι από εκεί στο πλοίο, όμως, δεν υπάρχει μια τοποθεσία στη Μεσόγειο που να έχει γνωστοποιηθεί και στην οποία θα γίνει η διαδικασία της υδρόλυσης, κάτι για το οποίο εκτιμάται πως θα αποφασίσουν εκείνοι που έχουν την ιδιοκτησία του πλοίου. Μετά την υδρόλυση τα υπολείμματα θα μεταφερθούν στην Αγγλία, Γερμανία και Φινλανδία. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Οργανισμού αποδέχθηκαν πρόσκληση του ευρωβουλευτή για να επισκεφθούν την Κρήτη και να ενημερώσουν τους κατοίκους για το θέμα.

“Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση γιατί παρουσίασαν στοιχεία για τις εξελίξεις. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι: Γιατί προτιμούν την υδρόλυση στη Μεσόγειο που είναι κλειστή θάλασσα κι όχι στον Ατλαντικό; Τα υπολείμματα όπως είδαμε θα μεταφερθούν, γιατί δεν γίνεται εξαρχής η διαδικασία εκτός Μεσογείου; Το θέμα πρέπει να απαντηθεί με ξεκάθαρο τρόπο. Κάθε χώρα – μέλος έχει το δικαίωμα να μάθει συγκεκριμένα στοιχεία για το θέμα. Εμείς ενημερωθήκαμε και μπορούν να ενημερωθούν και οι κάτοικοι της Κρήτης διότι οι εκπρόσωποι του Οργανισμού είναι διατεθειμένοι να έλθουν και να ενημερώσουν. Αυτό που απαιτείται τώρα σε πολιτικό επίπεδο είναι οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ιταλίας να συνεργαστούν, προκειμένου να ζητήσουν από τις ΗΠΑ και τους αρμόδιους Οργανισμούς να αλλάξει η απόφαση”, δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης.
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos