Οροπέδιο Θρυφτής, ρεματιά του Χα
Οροπέδιο Θρυφτής, ρεματιά του Χα

Την Δευτέρα 16/6/14 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, συνάντηση εκπροσώπων Συλλόγων και Κινήσεων του δήμου Ιεράπετρας και Σητείας με θέμα τον συντονισμό των ενεργειών για την υλοποίηση των προτάσεων που προέκυψαν απο την διεξαγωγή του πρόσφατου συνεδρίου «Προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος. Βιώσιμη ανάπτυξη του ορεινού όγκου της Θρυπτής».

Στην συνάντηση αποφασίστηκε:

 • Η δημιουργία μόνιμου συντονιστικού οργάνου των φορέων της περιοχής που θα συνεδριάζει, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών και δράσεων. Κάθε φορέας θα εξουσιοδοτήσει ένα μέλος του ΔΣ που θα τον εκπροσωπεί.
 • Η ενημέρωση των κατοίκων με συγκεντρώσεις στις κατα τόπους κοινότητες, και με την παρουσία των εισηγητών του συνεδρίου, σε ημερομηνίες που θα καθορισθούν προσεχώς.
 • Η ανανέωση της σύνθεσης της επιτροπής για την βόσκηση που εξουσιοδοτείται να προωθήσει στις αρχές, τα σχετικά αιτήματα των κατοίκων για την επίλυση του θέματος.
 • Να υποβληθεί αίτημα από την Συντονιστική Επιτροπή για συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια Ιεράπετρας και Σητείας και την παρουσίαση των αποφάσεων-προτάσεων του συνεδρίου.
 • Να πραγματοποιηθεί η επόμενη ανοικτή συνάντηση των εκπροσώπων των φορέων στο Ορεινό την Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 7μμ όπου καλούνται να συμμετάσχουν και οι Σύλλογοι που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν.

Παρέστησαν οι:

Πολιτιστικοί Σύλλογοι Θρυπτής, Ορεινού, Βαϊνιάς, Κεντριού, Κάτω Χωριού, Παπαδιανών, Επισκοπής, Μυρσίνης, Σφάκας, Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, Ορειβατικός Σύλλογος Ιεράπετρας, Σύλλογος ΙΣΤΟΣ, ο (νεοεκλεγείς) πάρεδρος ΔΔ Σταυροχωρίου και αντιπροσωπεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Λασιθίου.

Τηλ επικοινωνίας

Χαμηλος Γιώργος, Θρυπτή 6972604970

Μυλωνακης Γιώργος, Ορεινό 6977777687

Χρυσός Μανώλης, Κ. Χωριό 6974469273

Κουρουπάκη Δέσποινα (για τον Δήμο Σητείας) 6972846606

 

Επιτροπή φορέων για την παράνομη βόσκηση

                                

Προτάσεις

 • Άμεση εφαρμογή του ΓΠΣ (ΣΧΟΟΑΠ) από την περιφέρεια Κρήτης και τους δήμους Ιεράπετρας και Σητείας, στην εν λόγω περιοχή που προβλέπει την απαγόρευση της ελεύθερης βόσκησης στις αντίστοιχες ζώνες (ΖΠΕΔ 3α, ΠΕΠ) που βρίσκονται στον ορεινό όγκο της Θρυπτής αλλά και στην απέναντι ημιορεινη ζώνη της Ασσαρης και της Λαγκάδας.
 • Να γίνει ειδική περιβαλλοντική μελέτη -με ευθύνη και χρηματοδότηση της περιφέρειας- για τον ορεινό όγκο της Θρυπτής και να απαγορευθεί η βόσκηση στα όρια της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 (αλλά και όπου έχουν υπάρξει πυρκαγιές) για ένα μεταβατικό στάδιο (προτείνεται η τριετία) έως και την ολοκλήρωση της. Στη μελέτη αυτή να προταθούν – με την συνεργασία των τοπικών φορέων- συγκεκριμένες περιοχές για την άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας με τον καθορισμό του αριθμού των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, της βοσκοικανότητας και την υποχρεωτική εκ περιτροπής βόσκηση. Εφόσον είναι εφικτό να προταθούν περιοχές και να δοθούν κίνητρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών.
 • Να εφαρμοσθεί ο νόμος 4056/12 που προβλέπει την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και να υποχρεωθούν να τις κλείσουν όσοι δεν αδειοδοτηθούν.
 • Να εφαρμοσθεί ο νόμος 4235/14 (και η ανάλογη νομοθεσία) που προβλέπει βαριά πρόστιμα και ποινές (έως και το οριστικό κλείσιμο εγκαταστάσεων) σε περιπτώσεις αδεσποτίας η ζημίας στο φυσικό περιβάλλον.
 • Να παρέμβουν οι αρχές (δικαστική και αστυνομική εξουσία, δασαρχείο, περιφέρεια, δημοτικές αρχές) στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεξέλεγκτης βόσκησης, της ρύπανσης των πηγών, της καταπάτησης ιδιωτικών και δημόσιων εκτάσεων, των παράνομων περιφράξεων, του βασανισμού και θανάτωσης ζώων, των εκβιασμών, απειλών και των βιαιοπραγιών ενάντια στους κατοίκους, κοκ.
 • Να γίνει έλεγχος σε βάθος χρόνου των ενοικιαστηρίων αλλά και του τρόπου απόκτησης της ακίνητης περιουσίας (με ενδελεχή έλεγχο του Ε9) που έχουν παρουσιάσει συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του ορεινού όγκου της Θρυπτής άλλα και στην Ασσαρη και μέχρι το Καπίστρι.
 • Να υπάρξει διαφάνεια και να δημοσιοποιηθούν τα υπάρχοντα ενοικιαστήρια δημοσίων (αλλά και ιδιωτικών) εκτάσεων ώστε να εξετάζεται η νομιμότητα τους και να αποφεύγονται καταπατήσεις. Να αναλάβουν τα τοπικά συμβούλια τις προβλεπόμενες απο τον Καλλικράτη αρμοδιότητες σχετικά με την παραχώρηση των βοσκοτόπων.
 • Να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες το η Περιφέρεια, το δασαρχείο και οι δημοτικές αρχές στην ενημέρωση και συνεργασία των κτηνοτρόφων με την υπόλοιπη κοινωνία για χάριν του κοινού συμφέροντος και της βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου μας.
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: