1ο Σχολείο αρχαρίων Σκί, ανάβαση στο Σπαθί Δίκτης 2148 μ
σχολή αρχαρίων σκι από την Cretan ski school

Ένα πλούσιο Σαββατοκύριακο (1-2 Φεβρουαρίου 2020) σε δραστηριότητες  χιονιού εξελίχτηκε στο  Λιμνάκαρο Οροπέδιο Λασιθίου για τον ΕΟΣ Λασιθίου. Με την αρχή να γίνεται το Σάββατο και την σχολή αρχαρίων σκι από την Cretan ski school. Την σχολή αρχαρίων χειμερινού βουνού του ΕΟΣ Ηρακλείου  με 15 εκπαιδευόμενους και 2 εκπαιδευτές της ΕΟΟΑ στο καταφύγιο Στροβίλι.

Και την Κυριακή τεχνική ανάβαση στο Σπαθί 2148μ.

Στην κορυφή Σπαθί της Δίκτης, ανέβηκε 9μελής ομάδα του ΕΟΣ Λασιθίου, πρώτη φορά φέτος, μετά τις εντυπωσιακές χιονοπτώσεις του χειμώνα. Οι Ιδανικές καιρικές συνθήκες, οι μεγάλες ποσότητες χιονιού που ξεκινούσαν μέσα από το οροπέδιο του Λιμνάκαρου αλλά και το ότι ήταν παγωμένο στο περισσότερο τμήμα του , βοήθησαν να πραγματοποιηθεί μια εντυπωσιακή τεχνική ανάβαση, διαφορετική από την συνηθισμένη (πάνω στο μονοπάτι). Από το Λιμνάκαρο ανεβήκαμε “στου σταριού το πλάι” ακολουθώντας τον “ποταμό” ,  

στην συνέχεια πραγματοποιήσαμε τεχνική ανάβαση στην πλαγιά στα αριστερά της κορφής με αρκετή κλίση και παγωμένο χιόνι. Ανεβαίνοντας στο “κούτελο” της πλαγιάς μας υποδέχτηκε ένας δυνατός ήλιος και μια απίστευτη εικόνα από ένα παχύ σύννεφο στα δυτικά με τον Ψηλορείτη σαν λευκό νησί να “πλέει” σε αυτή την “μπαμπακιένια θάλασσα”.

Συνεχίσαμε την ανάβαση μας σε κάπως μαλακότερο χιόνι, ανεβαίνοντας στην πρώτη κορφή που βρισκόταν μπροστά μας με πορεία ζιγκ-ζαγκ και στην συνέχεια ακολουθώντας την κορυφογραμμή φτάσαμε στον στόχο μας, την χιονοκαλυμμένη κορυφή του Σπαθιού στα 2148μ.

Στην κορυφή φτάσαμε  μετά από ανάβαση 4,25 ωρών με τις εντυπωσιακές εικόνες από τις γύρω χιονισμένες κορφές του Αφέντη και της Ψαρής Μαδάρας, μέσα στο παχύ στρώμα των νεφών, αλλά και το χιονισμένου Λιμνάκαρου από ψηλά και του μεγάλου οροπεδίου στο βάθος να μας  αποζημιώνουν για την κοπιαστική ανάβαση. 

Λίγο πριν ξεκινήσουμε την κατάβαση από την κορυφή, έφτασε και 15μελης ομάδα του ΕΟΣ Ηρακλείου που πραγματοποιούσε αυτό το Σαββατοκύριακο   “σχολή αρχαρίων χειμερινού βουνού” (έχοντας σαν βάση το καταφύγιο μας στο Στροβίλι), με εκπαιδευτές τον Χρήστο Μπελογιάννη και τον Φώντα Σπινθάκη.  Η κατάβαση μας διήρκεσε άλλες 3,2 ώρες με λίγο πιο μαλακό χιόνι μέχρι το Λιμνάκαρο. 

(Στατιστικά : Συνολικός χρόνος 7:56 , Υψομετρική διαφορά +1.001, Συνολικό μήκος 10,17 χλμ. Technical difficulty). ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ 5

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: