Πομπή της Παναγίας ένθρονης

Από την εκδήλωση

Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή Λασιθιωτών, πολιτικών, στρατιωτικών αρχών και φορέων της Ανατολικής Κρήτης γιορτάστηκε στο Οροπέδιο Λασιθίου η 141η Επέτειος της ιστορικής Μάχης του Λασιθίου (20 – 30 Μαΐου 1867).
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. «Η καθιέρωση του εορτασμού αποτελεί ένα εξαιρετικά μεγάλο γεγονός για το Οροπέδιο, το νομό αλλά και την Κρήτη. Η
Ανατολική Κρήτη και το Οροπέδιο Λασιθίου διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον αγώνα των Κρητών για την Ελευθερία, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει αναγνωριστεί, να τιμηθεί και να προβληθεί αυτός ο ρόλος.

Ήρωες και θυσιάσθεντες στον αγώνα της λευτεριάς κατά την Τουρκοκρατία δεν έχει μόνο η Δυτική Κρήτη», σημείωσε ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας την ευθύνη για την ανάδειξη των γεγονότων που ξεδιπλώνουν την πραγματική αλλά ξεχασμένη ιστορία του τόπου.
«Οφείλουμε λοιπόν σήμερα να υπενθυμίσουμε πως κατά την Τουρκοκρατία (1669 – 1897) το Λασίθι και τα Σφακιά είναι τα μοναδικά μέρη της Κρήτης που κατοικούνταν αποκλειστικά από χριστιανούς και καθόλου Τούρκους. Στο Λασίθι κανείς δεν αλλαξοπίστησε, κανείς δεν έγινε γενίτσαρος. Ενδεικτικό του αντίκτυπου και της σημασίας που είχε ο αγώνας των Κρητών στο Οροπέδιο Λασιθίου είναι το γεγονός ότι μετά την κατάπνιξη από τους Τούρκους της μεγάλης Κρητικής επανάστασης, ο Σουλτάνος αλλάζοντας πολιτική παρεχώρησε κάποια προνόμια στους κρήτες με τον «Οργανιμό Νόμο» του 1868. Η Κρήτη διαιρέθηκε σε 5 νομούς: Χανίων, Σφακίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου. Όλοι οι νομοί έλαβαν το όνομα της πρωτεύουσας τους πλην του Νομού Λασιθίου που δεν πήρε το όνομα της πρωτεύουσας του δηλαδή της Νεάπολης αλλά του ενδόξου Οροπεδίου Λασιθίου που διακρίθηκε για τους αγώνες του.
Οι Τούρκοι τίμησαν έτσι τα δύο αγωνιστικά μετερίζια της Κρήτης δημιουργώντας για χάρη των Σφακιανών πολεμιστών το Νομό Σφακίων και των Λασιθιωτών αγωνιστών το Νομό Λασιθίου. Αυτό δείχνει το ιστορικό βάρος της μάχης του Λασιθίου», υπογράμμισε ο κ. Μηλιαράς στην ομιλία του. Το μνημόσυνο στη μνήμη των ηρώων τελέστηκε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριο στο χώρο όπου θα δημιουργηθεί το «Άλσος της Ελευθερίας» του Οροπεδίου Λασιθίου κάτω από την Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας που αποτέλεσε το αρχηγείο των επαναστατών κατά την Κρητική Επανάσταση (1866 – 1869).
«Τούτη η δέηση είναι μια σπονδή στη μνήμη των προγόνων μας που επύργωσαν την ελευθερία του τόπου μας. Είναι μια σπονδή στη μνήμη ηρώων. Είναι ένα ανεξόφλητο χρέος. Ένα χρέος σε μας και τα παιδιά μας. Είναι μια τιμή στο Οροπέδιο μας. Είναι μια τιμή στο Λασίθι που διαχρονικά έδωσε το παρών στον πολιτισμό, στο Γένος μας, στην παιδεία του, στα γράμματα και είναι ευφήμως γνωστό σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Μητροπολίτης και κάλεσε Πολιτεία, Φορείς, Κλήρο και Λαό μπροστά στην εικόνα και την αυλή της Παναγίας της Κρουσταλλένιας που ενώνει όλα τα χωριά του Οροπεδίου, να δώσουν ένα όρκο να μην εγκαταλείψει κανείς και ποτέ το Οροπέδιο Λασιθίου.
Στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η Μάχη του Λασιθίου στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. «Ένα μήνυμα αδούλωτου πνεύματος και παλικαριάς. Οι αγωνιστές της Μάχης του Λασιθίου συνάντησαν το θάνατο και πέρασαν στους Αθανάτους γνωρίζοντας καλά ότι στην πατρίδα μας η ελευθερία ποτέ δεν ήταν δεδομένη. Ξέροντας και διδάσκοντας μας ότι πρέπει να γίνουν θυσίες τόσο για τη διεκδίκηση, όσο και για τη διατήρηση αυτού του υπέρτατου αγαθού. Αγωνιζόμενοι για την πατρίδα μας», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης.
Ο βουλευτής κ. Μιχάλης Καρχιμάκης τόνισε πως «η Μάχη του Λασιθίου αποτελεί το σημαντικότερο στρατιωτικό γεγονός της Κρητικής επανάστασης μετά το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, αφού μαζί αποτέλεσαν τα φωτεινότερα ορόσημα του αγώνα των κρητικών για ελευθερία και ανεξαρτησία. Αφύπνισε εκείνη την εποχή συνειδήσεις της Ευρώπης και συγκέντρωσε κοινό ενδιαφέρον και σημαντική υποστήριξη των γενναία μαχομένων για την ελευθερία Κρητικών».
Ο Νομάρχης Λασιθίου στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι η επέτειος αποτελεί ημέρα μνήμης, περηφάνιας και Οροπεδιώτικης λεβεντιάς. «Ημέρα για να μαθαίνουμε όλοι εμείς για εκείνους που με το παράδειγμα τους και με τις πράξεις τους, έγραψαν μια ακόμα λαμπρή σελίδα, στη μακρόχρονη, μαρτυρική αλλά νικηφόρα πορεία της χώρας μας. Μέρα για να μαθαίνουμε για κείνους που με τις πράξεις και τον ηρωισμό τους μας δίδαξαν την απαξίωση του πολέμου και ταυτόχρονα την καταξίωση της ειρήνης και της ελευθερίας». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλης Κασσωτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα της Κρητικής Επανάστασης και τη σύνδεση τους με τη Μάχη του Λασιθίου, ενώ έκανε λόγο για τα αποτελέσματα της Μάχης: «Επέφερε σημαντικό πλήγμα στο γόητρο της οθωμανικής αυτοκρατορίας και αύξησε το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για τη λύση του Κρητικού ζητήματος που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τα απελευθερωτικά κινήματα του 19ου αιώνα. Στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Κρητικό ζήτημα συνέβαλαν δύο κυρίως γεγονότα. Το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου και η Γιγαντομαχία του Λασιθιού. Η γιγαντομαχία λοιπόν του Λασιθίου, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ισάξιο γεγονός μ’ αυτό του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου. Όταν ιδωθεί μέσα απ’ αυτό το πρίσμα, θα κατανοηθεί η πραγματική ιστορική της σημασία», υπογράμμισε.
Στεφάνια κατατέθηκαν από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, το βουλευτή Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, το Νομάρχη Λασιθίου κ. Αντώνη Στρατάκη, το Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργο Μηλιαρά, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Λασιθίου κ. Νίκο Καστρινάκη αλλά και από τις στρατιωτικές αρχές του νομού και εκπροσώπους εφεδροπολεμικών οργανώσεων. Τιμές απέδωσαν στρατιωτικό άγημα και η Φιλαρμονική του Δήμου Αγίου Νικολάου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, Χερσονήσου κ. Σπύρος Δανέλλης, Μαλλίων κ. Κώστας Λαγουδάκης, Καστελίου κ. Μανόλης Σμυρνάκης, Ρούβα Φανούρης Οικονομάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βραχασίου κ. Γιώργος Σφυράκης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Μιχάλης Περυσινάκης, ο Αντιδήμαρχος Αλικαρνασσού κ. Μανόλης Μηλάκης, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου κ. Νίκος Πάγκαλος, ο εκπρόσωπος της Νομάρχη Ηρακλείου κ. Αλέκος Ξωμεριτάκης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Βασιλάκης και ο Γ.Γ. του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου κ. Γεώργιος Φαζός, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Ανατολικής Κρήτης, εκπρόσωποι κομμάτων, Συλλόγων και τοπικών φορέων. Μηνύματα απέστειλαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπης Παυλόπουλος, η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Χανίων κ. Μανόλης Σκουλάκης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ηρακλείου κ. Μανόλης Στρατάκης, οι βουλευτές Ηρακλείου κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, Κωστής Μπαντουβάς, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου κ. Κώστας Σολιδάκης.
Μετά το τέλος της τελετής έγιναν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης τράπεζας της Ιεράς Μονής Κρουσταλλένιας από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Μητροπολίτη, παρουσία των συμμετεχόντων στην επέτειο.

Από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos