Από τη συνεδρίαση

Επιτροπή παρακολούθησης

Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή (5/10) η 19η Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Παρακολούθησης Κρήτης του Προγράμματος «Θησέας».
Ο κ. Τσόκας κατά την συνεδρίαση ζήτησε απ’ τους δημάρχους, τις ΤΕΔΚ και τις υπηρεσίες επιτάχυνση της διαδικασίας απορρόφησης των κονδυλίων που δικαιούνται οι Δήμοι και Κοινότητες της Κρήτης. Παράλληλα διαβεβαίωσε τους δημάρχους της Κρήτης ότι η Περιφέρεια προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια και αν χρειαστεί.

«Πρέπει να αποδείξουμε όλοι μας ότι μπορούμε να απορροφήσουμε. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όλα τα προγράμματα, δεν γίνονται για τον Γενικό Γραμματέα ή για τους Δημάρχους, γίνονται για τον πολίτη. Και ο πολίτης πρέπει να απολαμβάνει τα έργα που κατασκευάζονται» τόνισε ο κ. Τσόκας

 
Δηλώσεις Γ.Γ.:

Σήμερα είχαμε την συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Θησέας. Εξετάσαμε τα τρέχοντα ζητήματα. Είναι η πραγματικότητα των αριθμών ότι υπάρχει μια υστέρηση απορροφητικότητας.
Το ξανασυζητήσαμε. Ζητήσαμε από τους Δημάρχους, τους παρόντες και Προέδρους των ΤΕΔΚ, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, να επικοινωνήσουν με τους Δημάρχους. Παράλληλα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας να στείλουν μια επιστολή προς τους Δημάρχους να επιταχύνουν την πρόοδο κατασκευής των έργων και ότι βοήθεια χρειάζονται από την πλευρά της Περιφέρειας θα την έχουν. Και ασχοληθήκαμε και με διάφορες αλλαγές και τροποποιήσεις που ζητάνε οι Δήμοι ανά Νομό, να γίνουν.

 

Ερ. Μετά από τόσο καιρό εμπειρίας, οι υπηρεσίες σας που αποδίδουν την καθυστέρηση των Δήμων. Δηλαδή τι δεν κάνουν καλά;

Απ. Ο Θησέας είναι έτσι φτιαγμένος που δίνει την δυνατότητα στους Δήμους να αξιοποιήσουν τα χρήματα. Είναι ένα μικρό ΠΕΠ. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι σχεδόν διαδικασίες ΠΕΠ. Με μία διαφορά. Δεν έχει χρονικούς περιορισμούς ανάμεσα. Απλά έχει μόνο την λήξη μέχρι το 2009. Οπότε πιθανώς, μερικοί σκέφτονται, γιατί να βιαστώ, αφού μπορώ να τα απορροφήσω και αργότερα. Είναι σίγουρο ότι το 2008 και το 2009 η απορρόφηση θα εκτοξευθεί. Τώρα λοιπόν το βλέπουνε και λίγο χαλαρά. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο όμως. Το ζητούμενο είναι ότι είναι χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πρέπει να απορροφηθούν. Εάν δεν μπορεί ένας Δήμος να απορροφήσει αυτά τα χρήματα , δεν μπορεί να ζητάει άλλα. Πρέπει να αποδείξουμε όλοι μας ότι μπορούμε να απορροφήσουμε. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όλα τα προγράμματα, δεν γίνονται για τον Γενικό Γραμματέα ή για τους Δημάρχους, γίνονται για τον πολίτη. Και ο πολίτης πρέπει να απολαμβάνει τα έργα που κατασκευάζονται.

Ερ. Την προηγούμενη φορά είχατε δώσει το δικαίωμα σε ορισμένους Δήμους που θέλουν να αξιοποιήσουν τους πόρους του 2008.Έχουμε τέτοιες προσφορές;

Απ. Έχουμε ορισμένους Δήμους οι οποίοι τρέχουν πολύ περισσότερο από τους άλλους και έχουν μπει στο 2008.

Ερ. Θα πάρουν περισσότερα, μετά αυτοί ;

Απ. Δεν τίθεται θέμα περισσότερων ή λιγότερων. Οι πόροι είναι δεδομένοι και ανά Δήμο και Νομό η κατανομή είναι δεδομένη. Οπότε δεν τίθεται θέμα.

Ερ. Εάν δεν προλάβουν όμως όσοι καθυστερούν;

Απ. Εάν δεν προλάβουν και λήξει το πρόγραμμα, το πρόγραμμα έληξε. Δεν έχει άλλη χρηματοδότηση.

 
ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΘΗΣΕΑ
1.1. ΤΥΠΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ (45%)
Δημοτικά έργα

Δημοτικά έργαΜέχρι σήμερα, έχουν προταθεί από τους ΟΤΑ της Περιφέρειας 558 έργα/μελέτες/ενέργειες και έχει εγκριθεί η προένταξή τους. Οι συνολικά εγκεκριμένες πιστώσεις των έργων αυτών ανέρχονται σε 88,73 εκατ. €, δηλαδή ποσοστό 88,51% των συνολικών πιστώσεων της περιόδου 2005-2009.

Έχουν υποβληθεί μελέτες και έχουν ενταχθεί οριστικά (έχει εκδοθεί άδεια δημοπράτησης/υλοποίησης) 337 έργα/ενέργειες, με συνολικά εγκεκριμένη πίστωση από το Πρόγραμμα ύψους 56,11 εκατ. €, δηλαδή ποσοστό 63,24% των πιστώσεων των προενταγμένων έργων.

Διαδημοτικά έργα

Μέχρι σήμερα, έχουν προταθεί 26 έργα/μελέτες/ενέργειες διαδημοτικής σημασίας/ωφέλειας, μετά από σύμφωνη γνώμη των 4 ΤΕΔΚ και της Περιφερειακής Επιτροπής Παρακολούθησης και έχει εγκριθεί η προένταξή τους. Οι συνολικά εγκεκριμένες πιστώσεις των έργων αυτών ανέρχονται σε 8,08 εκατ. €, δηλαδή ποσοστό 92,67% των συνολικών διαδημοτικών πιστώσεων της περιόδου 2005-2009.

Έχουν ενταχθεί οριστικά (έχει εκδοθεί άδεια δημοπράτησης/υλοποίησης) 20 έργα, με συνολικά εγκεκριμένη πίστωση από το Πρόγραμμα ύψους 7,050 εκατ. €, δηλαδή ποσοστό 87,28% των πιστώσεων των προενταγμένων έργων.

Η απορρόφηση των πιστώσεων (δημοτικά έργα του 45%) ανέρχεται σε 63,54% του εγκεκριμένου ορίου πιστώσεων έτους 2007 των μέχρι σήμερα οριστικά ενταγμένων έργων.

1.2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΉ ΚΑΤΑΝΟΜΗ (35%)

Έχουν προταθεί 420 δημοτικά έργα/μελέτες/ενέργειες, με συνολικά εγκεκριμένες πιστώσεις ύψους 52,90 εκατ. € δηλαδή ποσοστό 68,23% των συνολικών πιστώσεων της περιόδου και έχει εγκριθεί η προένταξή τους. Έχουν ενταχθεί οριστικά (άδεια δημοπράτησης/υλοποίησης) 123 δημοτικά έργα με συνολικά εγκεκριμένη πίστωση στο Πρόγραμμα ύψους 14,51 εκατ. € δηλαδή ποσοστό 27,43% των πιστώσεων των προενταγμένων έργων.

Έχουν προταθεί 7 έργα/μελέτες/ενέργειες διαδημοτικής σημασίας/ωφέλειας, μετά από σύμφωνη γνώμη των 4 ΤΕΔΚ και της Περιφερειακής Επιτροπής Παρακολούθησης και έχει εγκριθεί η προένταξή τους, με συνολικά εγκεκριμένες πιστώσεις ύψους 4,924 εκατ. € δηλαδή ποσοστό 71,36% των συνολικών διαδημοτικών πιστώσεων της περιόδου.

 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos