Η ηγεσία της Α.Δ. ΛασιθίουΤην αντεγκληματική πολιτική της για το 2005 παρουσίασε σε εκδήλωση που έγινε στον Aγιο Νικόλαο την Τετάρτη (26/1), η Αστυνομική Διεύθυνση Λαιθίου, παρουσία του Νομάρχη Λασιθίου εκπροσώπων του Δήμου Αγίου Νικολάου και άλλων φορέων αστυνομικών αλλά και πολιτών.

Ο αστυνομικός διευθυντής Ζαχαρίας Δαϊλάκης, παρουσίασε την αντεγκληματική πολιτική, με βάση τις κεντρικές κατευθύνσεις και σε τοπικό νομαρχιακό επίπεδο. Επίσης αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία για το 2004, όπου είχαμε αύξηση κυρίως των θυμάτων από τροχαία.

Όσον αφορά στους στόχους για το 2005, ο Αστυνομικός διευθυντής, ανέλυσε τις κατευθύνσεις που θα κινηθεί η Αστυνομική Διεύθυνση το νέο έτος.

Σε γενικές γραμμές, ο νομός Λασιθίου εμφανίζεται σχετικά φιλήσυχος, όμως κάποια προβλήματα υπάρχουν. Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι εκπρόσωποι των φορέων. Προβλήθηκε βίντεο της Ελληνικής αστυνομίας και ο Αστυνομικός διευθυντής απάντησε σε ερωτήσεις, χωρίς όμως να θελήσει να μπει σε λεπτομέρειες. Εντύπωση προκάλεσε η απουσία εκπροσώπων των άλλων δήμων του νομού.

Η ομιλία του Αστυνομικού Διευθυντή Λασιθίου κ. Ζαχαρία Δαϊλάκη

Ο Αστ. Διευθ. Λασιθίου, Ζαχαρίας ΔαϊλάκηςΤο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, εγκαινίασε από το έτος 2002 και εφαρμόζει μία σύγχρονη αντιεγκληματική πολιτική και δράση, που βασίζεται στις σύγχρονες ανάγκες αστυνόμευσης, σχεδιασμένη στα νέα δεδομένα (εθνικά και διεθνή) που συνθέτουν το «νέο περιβάλλον ασφάλειας» και σεβόμενη τι ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα των πολιτών.

Για το έτος 2005, εκπονήθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η νέα αντιεγκληματική πολιτική και τέθηκαν οι στόχοι και προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας, έχοντας ως στρατηγικό στόχο και φιλοσοφία το δίπτυχο «Αποτελεσματική Αστυνομία κοντά στον πολίτη». Επίσης το Α.Ε.Α. κατευθύνει τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις και τις Αστυνομικές Διευθύνσεις για την κατάρτιση σχεδίων αντιεγκληματικής δράσης στις περιφέρειές τους και την ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων υλοποίησης των στόχων και προτεραιοτήτων.

Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής, στις αρχές κάθε έτους, οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές και οι Αστυνομικοί Διευθυντές, παρουσιάζουν την αντιεγκληματική πολιτική του προηγούμενου έτους που εφάρμοσαν στην περιφέρειά τους, ξιολογώντας τα αποτελέσματα της δράσης τους τα οποία θέτουν σε δημόσια κριτική. Επίσης παρουσιάζουν και αναλύουν τους στόχους και προτεραιότητες που τέθηκαν για το τρέχον έτος.

Η Ελληνική Αστυνομία τη χρονιά που πέρασε κατάφερε να φέρει σε πέρας την υψηλή ποστολή της σε όλους τους τομείς Αστυνομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερο, την επίτευξη του εθνικού στόχου, της διεξαγωγής των Ολυμπιακών και παραολυμπιακών αγώνων και της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας, μέσα σ’ ένα περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας και εορταστικού κλίματος, αποσπώντας την παγκόσμια αναγνώριση και θαυμασμό και από τους πιο δριμύς επικριτές της Χώρας μας.

Η θετική αποτίμηση της συνολικής προσπάθειας δεν έγινε με βάση τους αριθμούς, αλλά κυρίως με την αποδοχή και αναγνώριση από την κοινωνία του έργου που επιτελέσθηκε .

Οι στόχοι και προτεραιότητες των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 2004, επικεντρώθηκαν:

Στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

  • Στην καταπολέμηση των ναρκωτικών.
  • Στην αντιμετώπιση της μιροεγκληματικότητας.
  • Στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
  • Στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων με τη μορφή της παράνομης διακίνησης γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική – οικονομική τους εκμετάλλευση.
  • Στην αντιμετώπιση τη λαθρομετανάστευσης.
  • Στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
  • Στην βελτίωση της επικοινωνιακής πολιτικής.
  • Στην ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων.

Οι δράσεις που ανέπτυξαν το 2004 οι Υπηρεσίες μας, αξιοποιώντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες του προσωπικού και των υλικοτεχνικών μέσων τους, υποστηριζόμενες από τις ειδικές Αστυνομικές Υπηρεσίες του Νομού (ΕΙΔ.ΑΣ.Υ.Δ.Ε. και Τ.Α.Ε. Λασιθίου), είχαν θετικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το έτο 2004:

  • Συνελήφθησαν στο Νομό μας 89 άτομα για παραβάσεις του Νόμου περί Ναρκωτικών και κατασχέθηκαν 186,25 γραμμάρια ηρωίνης, 0,25 γραμμάρια κοκαΐνης, 7.592 γραμμάρια κάνναβης, 1719 φυτά και 687 σπόροι κάνναβης.
  • Συνελήφθήσαν και απελάθηκαν 398 Λαθρομετανάσες.
  • Διαπράχθηκε μία ληστεία η οποία και εξιχνιάσθηκε.
  • Διαπράχθηκαν 90 κλοπές – διαρρήξεις από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 34, ήτοι ποσοστό 38%.
  • Στον τομέα των τροχαίων ατυχημάτων δυστυχώς παρά τα λαμβανόμενα από τις Υπηρεσίες μας αυξημένα μέτρα τροχονομικής αστυνόμευσης σημειώθηκε αύξηση του συνόλου τους κατά 13,51% σε σχέση με το 2003. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τις Υπηρεσίες μας, είναι η αύξηση των νεκρών θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από 6 σε 17, ποσοστό 183%, γεγονός που τις αναγκάζει να λάβουν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.
  • Ελέγχθηκαν για μέθη 14.967 οδηγοί και βεβαιώθηκαν 537 παραβάσεις μέθης, βεβαιώθηκαν 7.196 παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας, 3.510 παραβάσεις μη χρήσης κράνους, 4.214 παραβάσεις μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 164 παραβάσεις παραβίασης ερυθρού σηματοδότη, 1.015 παραβάσεις κίνησης στο αντίθετο ρεύμα και 864 παραβάσεις αντικανονικού προσπεράσματος.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης, μετά την αξιολόγηση της δραστηριότητας των Υπηρεσιών μας και την πορεία της εγκληματικότητας στην περιφέρεια μας, εκτιμώντας τις τοπικές συνθήκες καθόρισε για την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου τους νέους ποσοτικούς στόχους, για το έτος 2005, οι οποίοι είναι οι ίδιοι του έτους 2004 αφού προστέθηκαν επιπλέον η προστασία των ανηλίκων, η επιτάχυνση εκτέλεσης των καταδικαστικών αποφάσεων και η αύξηση των κατασχέσεων πυροβόλων όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και των ελέγχων τήρησης των όρων ασφαλείας στη νόμιμη διακίνηση και φύλαξή τους.

Για το έτος 2005 με βάση τους τεθέντες στόχους, το σχέδιο αντεγκληματικής δράσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης ασιθίου έχει ως βασικές προτεραιότητες :

  • Την καταπολέμηση των ναρκωτικών κυρίως της οργανωμένης μορφής, αλλά και της μικροδιακίνησης που αποτελεί σημαντικό τροφοδότη της μικροεγκληματικότητας.
  • Την οδική ασφάλεια και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, των παθόντων και των συνεπειών που συνεπάγονται απ’ αυτά.
  • Την εντατικοποίηση των ελέγχων νομιμότητας των αλλοδαπών που διαμένουν και εργάζονται στην περιφέρειά μας, συλλαμβάνοντας τους εισερχόμενους και διαμένοντες παράνομα, για την αντιμετώπιση και περιορισμό του φαινομένου της Λαθρομετανάστευσης και την εξάρθρωση οργανωμένων ομάδων διακίνησης Λαθρομεταναστών, που τυχόν θα δραστηριοποιηθούν στην περιφέρειά μας.
  • Την αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας και κυρίως εκείνων των μορφών που πρκαλούν φόβο και ανασφάλεια στους πολίτες.
  • Την αύξηση του αριθμού βεβαίωσης παραβάσεων ηχορύπανσης, ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο, για την εξασφάλιση του αγαθού της κοινής ησυχίας των πολιτών.
  • Την μείωση του χρόνου ανταπόκρισης στις κλήσεις και τα αιτήματα των πολιτών.

Αναλυτικότερα:

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ:

Τ ο πρόβλημα των ναρκωτικών στο Νομό Λασιθίου σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής Υπηρεσίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, βρίσκετα σε μικρότερη κλίμακα, σε σχέση με άλλες περιοχές. Το γεγονός όμως αυτό δεν μας εφησυχάζει, αλλά απεναντίας μας προβληματίζει και μας κάνει να επαγρυπνούμε συνεχώς, διότι γνωρίζομε ότι είναι ένα οξύτατο πρόβλημα με αυξητικές τάσεις και ολέθριες συνέπειες σε βάρος της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας στην οποία κάθε χώρα στηρίζει τις ελπίδες για κοινωνική ανανέωση και πρόοδο στο μέλλον.

Οι ναρκωτικές ουσίες που διακινούνται στην περιφέρειά μας, κατά κύριο λόγο είναι η ακατέργαστη κάνναβη, η ηρωίνη και τα συνθετικά ναρκωτικά.

Η περιφέρεια του Νομού Λασιθίου, προσφέρεται κυρίως για την καλλιέργεια κάνναβης, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις (Θερμοκήπια κ.λ.π.) και σε ορεινές και δύσβατες περιοχές που υπάρχουν μικροπηγές και δίκτυα άρδευσης.

Στους χώρους συγκέντρωσης και ψυχαγωγίας της νεολαίας (πάρκα, πλατείες, μπαρ κ.λ.π), έχει διαπιστωθεί ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Tην θερινή περίοδο παρουσιάζεται σοβαρό πρόβλημα διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών στη Νήσο Χρυσή, νότια της Ιεράπετρας, από παραθεριστές που μταβαίνουν ή διαμένουν εκεί, σε σκηνές.

Χρήστες ναρκωτικών ουσιών διαπράττουν κυρίως μικροκλοπές σε οικίες, οχήματα και καταστήματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα για τη δόση τους.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτκών, που εμφανίζεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Νομού και στις τουριστικές περιοχές, οι Υπηρεσίες μας, αναπτύσσουν τις παρακάτω δράσεις:

  • Συνεργάζονται μεταξύ τους και με τις λοιπές Αστυνομικές Υπηρεσίες της Νήσου καθώς και τις ειδικές (ΕΙΔ.ΑΣ.Υ.Δ.Ε. – Τ.Α.Ε.)στο τομέα ανταλλαγής, επαλήθευσης και αξιοποίησης πληροφοριών για την καλλιέργεια, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, καθώς και με τις λοιπές συναρμόδιες Υπηρεσίες – Αρχές, Λιμενικές, Τελωνειακές και Δικαστικές.
  • Βελτιώνουν και αναπτύσσουν το πληροφοριακό τους δίκτυο.
  • Συλλέγουν – αξιολογούν και αξιοποιούν πληροφορίες.
  • Πραγματοποιούν περιπολίες και ενέδρες σε περιοχές και ύποπτα σημεία.
  • Σχεδιάζουν επιχειρήσεις εξερευνήσεων σε ύποπτες περιοχές, από ξηρά και αέρα με την συνδρομή ελικοπτέρου της αστυνομίας, για αναζήτηση – εντοπισμό ή αποτροπή πραγματοποιήσεως καλλιεργειών κάνναβης.
  • Ενεργούν έρευνες σε οικήματα, οικίες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια, χώρους μαζικής μεταφοράς κοινού και εμπορευμάτων, χώρους συνάντησης κι διασκέδασης της νεολαίας, περιμετρικά σχολικών σγκροτημάτων και στις Δικαστικές Φυλακές Νεάπολης, που λειτουργούν στην περιφέρειά μας.
  • Επιβλέπουν και επιτηρούν τους γνωστούς χρήστες και τους αποφυλακιζόμενους από τις Φυλακές, που είχαν κατηγορηθεί για παραβάσεις του Ν. περί ναρκωτικών.
  • Διενεργούν ελέγχους στα πάρκα, άλση, καφετέριες, μπαρ, αθλητικές εγκαταστάσεις που συχνάζουν και ψυχαγωγούνται οι νέοι.

Βέβαια η κατασταλτική δράση της Υπηρεσίας μας δεν είναι από μόνη της ικανή να δσει λύση στο πρόβλημα των ναρκωτικών και γι’ αυτό καταβάλονται προσπάθειες και στον προληπτικό τομέα, με διαλέξεις για την ενημέρωση, διαφώτιση και επιμόρφωση, κυρίως των νέων για το πρόβλημα των ναρκωτικών και τις ολέθριες συνέπειες αυτών.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΗΛΙΩΝ:

Έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί από τους θαμώνες των νυκτερινών κέντρων είναι ανήλικοι, μαθητές. Ακόμη τάξεις ή και σχολεία ολόκληρα διενεργούν χοροεσπερίδες οι μαθητές των οποίων καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά.

Αυτή η κατάταση είναι τελείως απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει, πράγμα το οποίο συμμερίζεται όλη η τοπική κοινωνία.

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ:

Κυρίως κατά την τουριστική περίοδο (Απρίλιος – Οκτώβριος ) στο οδικό δίκτυο, κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός οχημάτων με αλλοδαπούς και ημεδαπούς οδηγούς και αυξάνεται έτσι ο κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Επίσης στις πόλεις Αγίου Νικολάου – Ιεράπετρας και Σητείας παρουσιάζεται, έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, λόγω της έλλειψης επαρκών χώρων στάθμευσης, της πολεοδομικής ανεπάρκειας, της στενότητας των οδών και του μεγάλου αριθμού κινουμένων οχημάτων και επισκεπτών, ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο.

Η κατάσταση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, παρουσιάζει σε πολλά σημεία αδυναμίες (κακή κατάσταση οδοστρώματος, έλλειψη οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης κ.λ.π.) και επιβάλλεται η εκδήλωση ενεργειών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, για την αποκατάσταση των φθορών και την βελτίωση του.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της οδικής ασφάλειας, η Αστυνομιή Διεύθυνση έχει καταρτίσει σχέδια αστυνόμευσης του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και ειδικό σχέδιο τροχαίας για τις εορτές και τις αργίες, τα οποία υλοποιούν οι Υπηρεσίες Τροχαίας του Νομού και τα Τμήματα μικτής αρμοδιότητας.

Οι Υπηρεσίες αυτές, για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων και των παθόντων απ’ αυτά, την αύξηση του βαθμού οδικής ασφάλειας, την επικράτηση ομαλών κυκλοφοριακών συνθηκών και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο ως οδηγοί, πεζοί, συνεπιβάτες κ.λ.π., αναπτύσσουν ενδεικτικά τις παρακάτω δράσεις :

  • Διαθέτουν πεζούς και εποχούμενους τροχονόμους για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο, κατά τις ώρες αιχμής της κυκλοφορίας στους ζωτικούς οδικούς κόμβους.
  • Επιτηρούν συνεχώς το οδικό δίκτυο και κυρίως το εθνικό, με επανδρωμένο περιπολικό αυτ/το ή δίκυκλη μοτ/τα .
  • Ρυθμίζουν την κυκλοφορία εντός των πόλεων με πεζούς ή εποχούμενους τροχονόμους, σε συνεργασία με υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Επισημαίνουν τα επικίνδυνα σημεία, ανωμαλίες, φθορές του οδικού δικτύου και τις ελλείψεις – φθορές της οριζόντιας και κάθετης σήμανσης και ενημερώνουν τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την αποκατάστασή τους.
  • Πραγματοποιούν διαλέξεις κυκλοφοριακής αγωγής, ημερίδες, εκθέσεις τροχαίας, διόδια πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, για την ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση του κοινού και ιδιαίτερα των μαθητών.
  • Ενημερώνουν με ανακοινώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε. τους οδηγούς για την κατάσταση του οδοστρώματος, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, δίδοντας κατάλληλες συμβουλές και οδηγίες.
  • Διανέμουν έντυπο υλικό, με συμβουλές παραινέσεις και οδηγίες προς τους οδηγούς των οχημάτων και τους πεζούς.
  • Συγκροτούν ειδικά συνεργεία και διενεργούν ελέγχους σε επιλεγμένα σημεία του οδικού δικτύου που παρατηρείται συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων και διάπραξη επικινδύνων παραβάσεων, με την χρήση ειδικών συσκευών Ραντάρ – ελέγχου μέθης, συμβατικών αυτ/των κ.λ.π. υλικοτεχνικών μέσων, εφαρμόζοντας αντικειμενικά και αμερόληπτα, με αυστηρότητα τον Κ.Ο.Κ. στους παραβάτες οδηγούς.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω, ότι οι έλεγχοι για την μη χρήση ζώνης ασφαλείας και του προστατευτικού κράνους, θα είναι συνεχείς και εντατικοί, θα έχουν διάρκεια και θα είναι με συνέπεια ισομερώς κατανεμηένοι στον χρόνο και τον τόπο, προκειμένου το θετικό κλίμα γενικής αποδοχής και συνειδητής συμμόρφωσης με τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. να συνεχισθεί και το τρέχον έτος.

ΜΙΚΡΟΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:

Είναι γεγονός ότι ο Νομός Λασιθίου στατιστικά αλλά και ουσιαστικά είναι μια περιοχή με χαμηλό δείκτη εγκληματικότητας. Επίσης γεγονός είναι ότι δεν διαπράττονται συχνά αδικήματα «βαρύνουσας εγκληματικότητας», όπως ανθρωποκτονίες, ληστείες, βιασμοί κ.λ.π αδικήματα που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και φόβο στους πολίτες.

Η μικροεγκληματικότητα η διάπραξη δηλαδή εγκλημάτων «μικρής» ποινικής απαξίας απασχολεί τους κατοίκους του Νομού Λασιθίου και τις Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου, οι οποίες δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπισή των.

Οι πεζές περιπολίες που διατάσσονται και εκτελούνται καθημερινά στις πόλεις Αγίου Νικολάου Ιεράπετρας και Σητείας δρουν κατασταλτικά, αλλά και προληπτικά και έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αποτροπή διάπραξης των αδικημάτων που προαναφέρθηκαν.

Επίσης πραγματοποιούνται εποχούμενες περιπολίες στις πόλεις και στην ύπαιθρο που συμβάλουν στην μείωση της μικροεγκληματικότητας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Γίνονται προσαγωγές των υπόπτων ατόμων στα αστυνομικά καταστήματα για την εξακρίωση των στοιχείων ταυτότητας και την τυχόν ύπαρξη καταδιωκτικών εγγράφων σε βάρος των, αλλά πέραν αυτών οι προσαγωγές αυτές έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη διάπραξης αδικημάτων κυρίως κλοπών και διαρρήξεων.

Οι ζωοκλοπές και οι ζωοκτονίες είνα αδικήματα σε φθίνουσα πορεία που διαπράττονται κυρίως στις περιοχές Οροπεδίου Λασιθίου και Καθαρού αλλά και στις περιοχές Ιεράπετρας και Σητείας.

Οι παραβάσεις του Νόμου περί όπλων, παράνομης οπλοφορίας – οπλοχρησίας και οι άσκοποι πυροβολισμοί απασχολον τις υπηρεσίες μας ομολογουμένως σε μικρότερη έκταση από ότι σε άλλες περιοχές.

Διαπιστώνονται επίσης παραβάσεις της Αστυνομικής διάταξης 1/95 «περί ζωοκλοπής» και ιδιαίτερα η μη επιτήρηση των ποιμνίων από τους κτηνοτρόφους, που έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση αγροζημιών και ζημιών δασικών εκτάσεων σε μεγαλύτερη έκταση στις περιοχές Οροπεδίου-Λασιθίου, Νεάπολης και Καβουσίου Ιεράπετρας και σε μικρότερη σε άλλες περιοχές.

Για την αντιμετώπιση των αδικημάτων αυτών δραστηριοποιούνται μαζί με τις υπηρεσίες της Α. Δ. Λασιθίου, η ΕΙΔ.ΑΣ.Υ.Δ.Ε και το Τ.Α.Ε Λασιθίου. Διατάσσονται περιπολίες και διενεργούνται έλεγχοι (σε 24ωρη βάση από το Τ.Α.Ε Λασιθίου) σε όλο τον Νομό στον οποίο έχουν τοπική αρμοδιότητα.

Το έργο και η προσφορά των Υπηρεσιών αυτών (ΕΙΔ.ΑΣ.Υ.Δ.Ε και Τ.Α.Ε) είναι σημαντικό μέχρι σήμερα και αναγνωρισμένο κυρίως από τους κατοίκους της υπαίθρου του Νομού Λασιθίου.

ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ:

Το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής και οικονομικής εκμετάλλευσης κυρίως γυναικών, δεν είναι απλά ένα ποινικό αδίκημα, αλλά η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όσον αφορά στο θύμα το οποίο χρήζει ειδικής μεταχείρισης.

Στο Νομό Λασιθίου και συγκεκριμένα στις περιοχές της Ιεράπετρας και της Σητείας έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης αλλοδαπών γυναικών οι οποίες εργάζοντο σε Μπαρ της περιοχής, από τους ιδιοκτήτες των Μπαρ.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος δραστηριοποιούνται οι Υπηρεσίες Ασφαλείας και μικτής αρμοδιότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης, η ΕΙΔ.ΑΣ.Υ.Δ.Ε και το Τ.Α.Ε. Λασιθίου, πραγματοποιώντας ελέγχους στα προαναφερόμενα καταστήματα, αλλά και σε άλλους χώρους (ξενοδοχεία ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λ.π.) που μπορεί να λαβάνει χώρα η διάπραξη τέτοιων αδικημάτων.

Επίσης συλλαμβάνονται και απελαύνονται οι αλλοδαπές γυναίκες που διαπιστώνεται ότι παραμένουν παράνομα στη χώρα.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ:

Το πρόβλημα της ηχορύπανσης και της διατάραξης κοινής ησυχίας εντοπίζεται στις πόλεις Αγίου Νικολάου Ιεράπετρας και Σητείας, αλλά και στις τουριστικές περιοχές Ελούντα, Σίσσι, Μύρτος, Μακρύ Γιαλός, Παλαίκαστρο κ.λ.π. του θερινούς μήνες και προέρχεται από την λειτουργία της μουσικής στα κέντρα διασκέδασης και Μπαρ των περιοχών αυτών, καθώς και από τα οχήματα κυρίως τα δίκυκλα που κυκλοφορούν και ηχορυπαίνουν .

Γ ια την αντιμετώπιση του προβλήματος τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Τροχαίας της διεύθυνσης, με το προσωπικό τους, που έχει εκπαιδευτεί τη χρήση των συσκευών ηχομέτρου διενεργούν ελέγχους ηχομετρήσεων και εφαρμόζουν τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος για τους παραβάτες .

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ:

Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή ευθύνης μας δέχθηκε Λαθρομετανάστες αλλοδαπούς Ασιατικής και Κουρδικής κυρίως καταγωγής, οι οποίοι αφίχθηκαν μέσω θαλάσσης στα νοτιοανατολικά παράλια του Νομού, με σκοπό την εξεύρεση εργασίας ή την μετάβασή τους σε Ευρωπαϊκή ή άλλη χώρα.

Λαθρομετανάστες επίσης αφικνούνται στην περιφέρειά μας και με πλοία της γραμμής που καταπλέουν στα λιμάνια του Νομού και της Κρήτης γενικότερα.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού διενεργούνται έλεγχοι στους τόπους διαμονής, εργασίας, συνάντησης αλλοδαπών από τις Υπηρεσίες ασφαλείας και Α. Τ. μικτής αρμοδιότητας και την ΕΙΔ.ΑΣ.Υ.Δ.Ε. και Τ.Α.Ε. Λασιθίου, για τον εντοπισμό, σύλληψη και απέλαση των αλλοδαπών που έχουν εισέλθει, παραμένουν και εργάζονται παράνομα στη χώρα μας, εφαρμόζοντας τα νόμιμα σε βάρος τόσο των ιδίων, όσο και των εργοδοτών που τους απασχολούν.

Επίσης υπάρχει συνεργασία με τις λιμενικές Αρχές Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας για την πραγματοποίηση περιπολιών στα νοτιοανατολικά παράλια του νομού για τον εντοπισμό διακινητών λαθρομεταναστών και την αποτροπή εισόδου αυτών στη Χώρα μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΑΡΧΕΣ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ:

Για την βελτίωση της επικοινωνίας της Υπηρεσίας μας με τους πολίτες, την δημιουργία και διατήρηση κλίματος καλής πίστης και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ τους, την προβολή του συλλογικού μας έργου, σχεδιάζεται η ανάπτυξη των παρακάτω δράσεων :

  • Η καθιέρωση αποστολής επιστολών προς τους πολίτες περιφέρειάς μας ζητώντας την άποψή τους για την εγκληματικότητα, τα λαμβανόμενα μέτρα αστυνόμευσης και τα μέτρα που προτείνουν να ληφθούν για την βελτωση του έργου μας.
  • Η ενημέρωση των Νομαρχών – Δημάρχων, των τοπικών Συμβουλίων πρόληψης εγκληματικότητας για τον απολογισμό της δράσης μας κάθε έτος και η αποστολή στατιστικών στοιχείων εγκληματικότητας κατά περιοχή, προκειμένου να μορφώνουν γνώμη – άποψη κα να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.
  • Η πραγματοποίηση τακτικών και εκτάκτων επαφών με τους προαναφερόμενους Φορείς για την ανταλλαγή απόψεων, εκτιμήσεων αναφορικά με την υπάρχουσα κατάσταση της εγκληματικότητας στην εριφέρειά μας και την αντιμετώπισή της.
  • Η καθιέρωση των μηνιαίων συνεντεύξεων τύπου από τους Διοικητές Τροχαίας της έδρας μας, σχετικά με την παραβατικότητα του Κ.Ο.Κ και την αντιμετώπιση των Τροχαίων ατυχημάτων.

Πέραν των προαναφρομένων για την ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου της Αστυνομίας και την συνεχή βελτίωση της επικοινωνίας με τους πολίτες και την κοινωνία γενικότερα η Υπηρεσία μας :

  • Εκδίδει ανακοινώσεις για την εφαρμογή διατάξεων και παρέχει συμβουλές και οδηγίες διαφωτίζοντας και ευαισθητοποιώντας τους κατοίκους περιφέρειας μας, για την λήψη εκ μέρους των αποτρεπτικών μέτρων που αποθαρρύνουν τους επίδοξους εγκληματίες.
  • Μεριμνά για την έγκαιρη ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού για θέματα αστυνομικής φύσεως δια μέσου των Μ..Ε. στα οποία αποστέλλονται ανακοινώσεις και παρέχονται πληροφορίες.
  • Αναζητεί συνεχώς νέους τρόπους και μεθόδους για την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια πρόληψης του εγκλήματος και την δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, νάμεσα στον πολίτη και τις Αστυνομικές Υπηρεσίες του Νομού.

Βέβαια η εμπιστοσύνη είναι κάτι που δεν μπορεί να επιβληθεί αλλά πρέπει να αποκτηθεί και γι αυτό ως θέματα πρώτης προτεραιότητας έχουν τεθεί:

  • Η άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών που προσέρχονται ή επικοινωνούν με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο στις Υπηρεσίες μας, χωρίς διακρίσεις, δείχνοντας ευαισθησία και κατανόηση προς τις κοινωνικά ευάλωτες ειδικές ομάδες πληθυσμού.
  • Η ουσιαστική και γρήγορη εξέταση των διαφόρων καταγγελιών και παραπόνων και η έγγραφη ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την εξέλιξη της υπόθεσης των.
  • Η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης στις κλήσεις και τα αιτήματα πολιτών.
  • Οι Αξιωματικοί και το προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου θα διαθέσουν όλες τους τις δυνάμεις για να υπηρετήσουν την ασφάλεια των πολιτών του Νομού Λασιθίου.
  • Έχουμε απόλυτη επίγνωση της αποστολής μας απέναντι στους συμπολίτες και τον τόπο μας. Θα εργασθούμε με συνέπεια και ανταπόκριση στο κάλεσμα των πολιτών.
  • Βασική μας επιδίωξη είναι η αρμονική συνεργασία Αστυνομίας και πολιτών, μέσα σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης.
  • Επιζητούμε τη στενή συνεργασία όλων των τοπικών Αρχών, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων, των φορέων της περιοχής μας, της δικαιοσύνης και των πολιτών. Η συμμετοχή σας στην προσπάθεια μας καθιστά τη δράση μας ακόμη πιο αποτελεσματική.

Τελειώνοντας πιστεύουμε ότι, μια σύγχρονη, δημοκρατική, επαγγελματική και αποτελεσματική Αστυνομία προϋποθέτει στενή σχέση με τις τοπικές κοινωνίες με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών.-

Print Friendly, PDF & Email

Από manos