καπετάν Μανόλης Φραγκιαδάκης

Ο πλοίαρχος του Ιεράπετρα Λ.

Ο Έπαρχος ΚαρπάθουΚάσου, Μιχάλης Ερωτόκριτος, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ονοματοθεσιών οδών και πλατειών Δήμου Κασίων, προτείνει η νέα προβλήτα του λιμανιού της Κάσου, να ονομαστεί προβλήτα Καπετάν Μανόλη Φραγκιαδάκη, επίτιμου Δημότη, σε αναγνώριση των πολλαπλών υπηρεσιών που προσέφερε και προσφέρει στο νησί.

Γιατί;

Διότι, ο καπετάν Μανόλης Φραγκιαδάκης, όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνά, άλλοτε το Βιτσέντζος Κορνάρος και άλλοτε το Ιεράπετρα Λ. της Λασιθιώτικης Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας, ελάχιστες φορές δεν «έπιασε» στη Κάσο, παρά τις αντίξοες συνθήκες και την απαράδεκτη κατάσταση της παλιάς «προβλήτας». Και μόνον αν έχετε ταξιδέψει αυτή τη γραμμή θα έχετε νοιώσει τι σημαίνουν τα πλοία αυτά στους κατοίκους των ακριτικών νησιών.

Είναι η γέφυρα με την Κρήτη, η γέφυρα με την κεντρική Ελλάδα, η γέφυρα με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Εκτός από επιβάτες, τα πλοία της ΛΑΝΕ μεταφέρουν τρόφιμα, ασθενείς, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα σε περιπτώσεις θεομηνιών, όπως η πλημμύρα που έπληξε το νησί.
Και ο καπετάν Μανόλης Φραγκιαδάκης, φροντίζει να πιάνει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, 10 χρόνια τώρα στη Κάσο, έχοντας επίγνωση της αποστολής του και οι νησιώτες το εκτιμούν.
Γι αυτό και η νέα προβλήτα, θα ονομαστεί «προβλήτα Καπετάν Μανόλη Φραγκιαδάκη», ως ελάχιστος φόρος τιμής, μέσω αυτού, σε όλους τους πλοιάρχους και ναυτικούς της ακτοπλοΐας, που κρατούν ζωντανά τα νησιά, στις δύσκολες εποχές που ζούμε.
Ειδικά τώρα , που τα παιγνίδια στο Αιγαίο, παίζονται χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης διαφόρων συμφρόντων τους κατοίκους των νησιών, για να αποκτήσουν κάποιοι πρόσβαση σε δρομολόγια που μέχρι σήμερα ήταν εκτός ανταγωνισμού.
Και όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΛΑΝΕ, Γεώργιος Αλεβίζος, «ευτυχώς που υπάρχουν στην ακτοπλοΐα οι καπετάν Μανόληδες. Ειδάλλως τα ακριτικά μας νησιά, θα ήταν τον χειμώνα σε διαρκή απομόνωση».
Αλλά και οι Λασιθιώτες θα πρέπει να νοιώθουν υπέρ του δέοντος υπερήφανοι. Γιατί η «μικρή» Ναυτιλιακή Εταιρεία που δημιούργησαν από το υστέρημα τους, παράγει έργο που θα ζήλευαν πολλαπλάσιου μεγέθους εταιρείες, βοηθώντας εκεί όπου άλλοι δεν «πιάνουν» γιατί δεν συμφέρει.

Και μέσω της τιμής στον καπετάν Μανόλη Φραγκιαδάκη, επιβραβεύεται το εγχείρημα, η προσπάθεια, η ΛΑΝΕ.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos