Ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, μόνο για τους επισκέπτεςΥπό την Προεδρία του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη συνήλθε την Δευτέρα (13/12) το Συμβούλιο Εθνικής Ναυτιλιακής Πολιτικής με θέμα «Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες».
Στην συνεδρίαση αυτή παραβρέθηκαν και συμμετείχαν ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης, Βουλευτές Πειραιά, Βουλευτές από τη νησιωτική Ελλάδα, Δήμαρχοι, Νομάρχες, Έπαρχοι καθώς και εκπρόσωποι από το σύνολο του ναυτιλιακού κόσμου.
O Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κατά τη διάρκεια του συμβουλίου μεταξύ άλλων επεσήμανε τα ακόλουθα:

Γενικότερα τα θέματα της Ναυτιλίας και ιδιαίτερα το θέμα της ακτοπλοΐας, σχετίζεται με την παρουσία χιλιάδων συμπολιτών μας στη νησιωτική Ελλάδα. Απαιτείται εθνική προσπάθεια για έναν εθνικό στόχο που πρέπει να επιτευχθεί με τη βοήθεια όλων. Βεβαίως, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχουν την κύρια ευθύνη και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς μας εταίρους, που είστε όλοι εσείς, οι οποίοι βρίσκεστε σήμερα εδώ, πρέπει α κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε όλον αυτόν τον κόσμο στην νησιωτική Ελλάδα και να ενισχύσουμε την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Και μιας και μιλούμε για συναίνεση, θα ήθελα να κάνω και μια δήλωση για το θέμα της υποψηφιότητας του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλω να καλωσορίσω την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας του κ. Κάρολου Παπούλια, ενός ευπατρίδη της πολιτικής, ενός πολιτικού με ευπρέπεια, με αξιπρέπεια, με μέτρο, έναν πολιτικό που θα ενισχύσει σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες τη διεθνή παρουσία της χώρας μας. Είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες.

Από τη συνεδρίασηΗ εβδομάδα που διανύουμε αποτελεί για το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, εβδομάδα ακτοπλοΐας. Την Τετάρτη θα συζητηθεί το ίδιο θέμα και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Η ακτοπλοΐα αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση και πιστεύω ότι με τη συνεργασία και τη βοήθεια όλων, θα βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση και για φέτος και για το μέλον.

To YEN μέχρι σήμερα με συνεχείς συναντήσεις παρουσία Βουλευτών, Νομαρχών, Δημάρχων και εκπροσώπων τοπικών φορέων των νησιών συμφωνήθηκαν για την διασφάλιση των συγκοινωνιακών αναγκών της νησιωτικής Ελλάδας ανά περιοχή τα παρακάτω:

Δωδεκάνησα,

  • Να υπάχει καθημερινά πλοίο στο βασικό κορμό των ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ που είναι το δρομολόγιο ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΠΑΤΜΟΣ – ΛΕΡΟΣ – ΚΑΛΥΜΝΟΣ – ΚΩΣ – ΡΟΔΟΣ και αντιστρόφως. (Προστέθηκε μία ακόμη προσέγγιση στη νήσο Κάλυμνο, επιδοτούμενη από το Υπουργείο Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής).
  • Να υπάρχει μία (01)τουλάχιστον σύνδεση την εβδομάδα από ΠΕΙΡΑΙΑ με τα νησιά ΝΙΣΥΡΟ – ΤΗΛΟ – ΣΥΜΗ ( Υπάρχει ήδη σύνδεση αρμοδιότητας Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στα πλαίσια τριετούς σύμβασης).
  • Σύνδεση της ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ με ΠΕΙΡΑΙΑ τρεις φορές την εβδομάδα. Υπάρχουν ήδη από πλευάς του ΥΕΝ εβδομαδιαίως δύο δρομολόγια και προστέθηκε ένα επιπλέον δρομολόγιο, επιδοτούμενο από το Υπουργείο Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής (επέκταση από ΚΥΚΛΑΔΕΣ).

Κυκλάδες,

  • Η προσθήκη ενός ακόμη δρομολογίου Πειραιά – Ίου με πλοίο της BLUE STAR FERRIES .
  • Η δρομολόγηη ενός ακόμη πλοίου, (ΑΙΟΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ) καθημερινά Πειραιά – Σύρο – Τήνο – Μύκονο και επιστροφή. Το παραπάνω δρομολόγιο θα ισχύει μόνο για το χρονικό διάστημα από 28/11/2004 έως 09/01/2005.
  • Τρεις (3) επιπλέον προσεγγίσεις, από τις εννέα (09) που ήδη πραγματοποιούνται μέχρι σήμερα, στη νήσο Ίο, Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή, με πλοίο της BLUE STAR (ΠΑΡΟΣ ή ΝΑΞΟΣ).

Επίσης το ΥΕΝ απεδέχθη και υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων:

  • Διατήρηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαντορίνης με την Κρήτη κατά το διάστημα ακινησίας του πλοίου ΔΑΙΔΑΛΟΣ.
  • Βελτίωση της συγκοινωνιακής σύνδεσης της νήσου Κύθνου με Πειραιά προσθέτοντας ένα ταχύπλοο πλοίο από τη νέα θερινή περίοδο.

Σποράδες,

Η πραγματοποίηση τριών (3) δρομολογίων την εβδομάδα Βόλο – Αλόννησο με δύο συμβατικά πλοία της ΣΑΟΣ και ένα συμβατικό πλοίο της HFD , επιπλέον των εκτελουμένων με Ε/Γ – Υ/Γ

Αργοσαρωνικός,

Η διατήρηση των δρομολογίων που ίσχυαν στην προηγούμενη δρομολογιακή περίοδο στη γραμμή Ύδρας – Σπέτσες και ισομερής κατανομή των δρομολογίων όλων των πλοίων κατά την διάρκεια του έτους, επιπλέον των με ταχύπλοα εκτελουμένων δρομολογίων

Καθιερώθηκε χειμερινό δρομολόγιο Πειραιά – Αίγινας καθημερινά στις 19:30 αντί στις 18:00 με συμβατικό και με Ε/Γ – Υ/Γ.

Προτάσεις οι οποίες διατυπώθηκαν και συναποφασίστηκαν για υλοποίηση είναι οι ακλουθες;  Τροποποίηση του νόμου που ορίζει το «’Εθνικό Συμβούλιο Ναυτιλιακής Πολιτικής» ώστε να συμμετέχουν στο εν λόγω Συμβούλιο και εκπρόσωποι του Α΄ και Β΄ βαθμού της Αυτοδιοίκησης.

Αύξηση του χρόνου της δρομολογιακής Σύμβασης Δημόσιας Υπηρεσίας, από ετήσια που εναι σήμερα, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Σύσταση ομάδων εργασίας στις οποίες θα συμμετέχουν ανά περιφέρεια εκπρόσωποι:

Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας

Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Περιφερειών του Αιγαίου.

Τοπικού Επιμελητηρίου.

Α΄ βαθμού αυτοδιοίκησης.

Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης.

ΠΝΟ.

Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και

Ένωσης Ελλήνων Ακτοπλόων

Σκοπός της σύστασης των παραπάνω ομάδων εργασίας είναι να μελετήσουν εκτενώς την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των νησιών της περιφέρειας τους και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 10/1/2005.

Τελειώνοντας, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλής Κεφαλογιάννης ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τη συμμετοχή τους στη σημερινή εποικοδομητική συζήτηση και με τη συνεργασία, τη συναίνεση και τη συμπαράσταση όλων θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες των νησιών μας τόσο μεταξύ τους όσο και με την ηπειρωτική χώρα.

Πάντως στις 16 του μήνα, κάτοικοι του Αιγαίου θα μαζευτούν στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, για να διαμαρτηρυθούν για την κατάσταση στο αρχπέλαγος.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos