25η Μαρτίου, αλλιώτικη, πρωτόγνωρη
μόνο οι σημαίες σήμερα στα μπαλκόνια

Η 25η Μαρτίου του 2020, σε τίποτα δεν θυμίζει τις αντίστοιχες επετείους προηγούμενων ετών. Κανείς στους δρόμους, ούτε παρελάσεις, ούτε δοξολογίες, ούτε σημαιάκια …… ελέω κορωνοϊού. Παρ’ όλα αυτά, παρακάτω κάποια μηνύματα για την ημέρα:

Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Η 25η Μαρτίου είναι μέρα ανεξίτηλα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Με την επανάσταση του 1821 ενάντια στον οθωμανικό δεσποτισμό, ο λαός μας διεκδίκησε και κέρδισε οριστικά το δικαίωμα να ορίζει ο ίδιος τη μοίρα του. Ο αγώνας του ’21 και οι θυσίες των προγόνων μας άνοιξαν τον δρόμο για ένα σύγχρονο κράτος, που σήμερα βρίσκεται στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης και είναι εγγυητής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Η φετινή επέτειος βρίσκει την χώρα μας αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη απειλή που έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας: την πανδημία του κορωνοϊού. Αναπόφευκτα, δεν θα γίνουν οι καθιερωμένες παρελάσεις. Παρελαύνουν, όμως, μπροστά μας, και μας κάνουν να νιώθουμε περήφανοι, οι ήρωες της όλο και πιο δύσκολης καθημερινότητας που βιώνει η χώρα: οι ένοπλες δυνάμεις που προστατεύουν τα σύνορά μας από την επιθετικότητα της Τουρκίας, τα σώματα ασφαλείας που επαγρυπνούν, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, οι εργαζόμενοι που καλύπτουν τις καθημερινές μας ανάγκες, όσοι ανώνυμα προσφέρουν χωρίς να προσδοκούν όφελος ή αναγνώριση.

Με γεμίζει ελπίδα η επιστημονική επάρκεια, το ήθος, η αποτελεσματικότητα και η πειθώ του επικεφαλής των αρμόδιων επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας.

Με γεμίζει επίσης ελπίδα το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα συνεννοούνται και ομονοούν για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρούΣε τόσο κρίσιμες στιγμές, η ομοψυχία του πολιτικού κόσμου εμπνέει και καθοδηγεί τους πολίτες. 

Η 25η Μαρτίου μας διδάσκει ότι, για να πετύχει μια εθνική προσπάθεια, το «εμείς» πρέπει να μπει πριν από το «εγώ». Η ατομική ευθύνη, η συνεργασία και η αλληλεγγύη βρίσκονται στην καρδιά του νέου πατριωτισμού που έχουμε ανάγκη. Κι όπως τότε, έτσι και σήμερα, για να θωρακίσουμε το «εμείς» και να κρατήσουμε την πατρίδα όρθια, καλούμαστε να παραμερίσουμε το «εγώ». Να θυσιάσουμε προσωρινά ατομικές μας ελευθερίες, για να προασπίσουμε το υπέρτατο συλλογικό αγαθό της δημόσιας υγείας. Τα νέα αυστηρά μέτρα που ισχύουν είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και τα περιθώρια περιορισμού των ατομικών ελευθεριών ορίζονται στο Σύνταγμα και στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι σίγουρη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών καταλαβαίνει την αναγκαιότητα των μέτρων. Και θα τα τηρήσει σχολαστικά, όσο οδυνηρά κι αν είναι, αφού αποτελούν τον μόνο τρόπο, ώστε να αντιμετωπισθεί η πανδημία.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει φόβος. Τόσο για τις ζωές και την υγεία μας όσο και για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Δεν θα τον αφήσουμε να μας κυριεύσει. Μένοντας σπίτι, προφυλάσσουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και άλλους. Ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσουμε αποθέματα συνοχής και αλληλεγγύης. Το «μακριά ο ένας από τον άλλον» να μην μετατραπεί σε παραμέληση ή άγνοια των συμπολιτών μας. Ας βοηθήσουμε ιδίως τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους, τους το χρωστάμε.

Η κρίση θα περάσει. Και από την πρώτη στιγμή της επόμενης μέρας, όλοι θα συνδράμουμε σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Σχέδιο που θα κινητοποιήσει το πολιτικό σύστημα, την κοινωνία των πολιτών και τις παραγωγικές δυνάμεις του ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων. Θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα και θα έχει ως αποστολή την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επαναφορά του τόπου σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, την ανόρθωση του ηθικού, την απάλυνση των πληγών, τη μείωση των ανισοτήτων.

Η πανδημία που ζούμε ξεπερνά κατά πολύ τα εθνικά όρια και συμπαρασύρει κράτη και κοινωνίες σε μεγάλες αλλαγές. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι προκλήσεις που απειλούν όλους μας δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν παρά σε διεθνές επίπεδο, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και επιστημονικό. Μας δίνεται η ευκαιρία να ξανασκεφτούμε όλοι την πατρίδα, τη σχέση μας με το συλλογικό, τις ευθύνες και τις δυνατότητές μας ως ισότιμα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας.

Σήμερα, οι Έλληνες δίνουμε ακόμα μια ιστορική μάχη. Δεν είμαστε όμως μόνοι. Είμαι σίγουρη ότι θα νικήσουμε. Και ότι του χρόνου θα γιορτάσουμε με λαμπρότητα τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Δήλωση Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη για την Εθνική επέτειο

«O φετινός εορτασμός για τη συμπλήρωση των 199 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 βρίσκει την πατρίδα μας αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερη και κρίσιμη κατάσταση. Μια κατάσταση που προτάσσει το εμείς, που επιβάλλει εθνική ομοψυχία, κοινωνική αλληλεγγύη και αναδεικνύει την έννοια του ανθρωπισμού, την προστασία της υγείας και της υπέρτατης αξίας, της ζωής.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, μέσα σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες τιμούμε τον αγώνα των Ελλήνων, τιμούμε τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Η παρακαταθήκη τους, ο ηρωισμός και η αυτοθυσία τους, αποτελούν ακόμα και σήμερα των πρώτο και θεμελιώδη κρίκο στην ιστορική αλυσίδα του νεότερου Ελληνικού κράτους»

Δήμαρχος Σητείας

Αγαπητοί Συνδημότες

Σε ένα διεθνές περιβάλλον απόλυτης σύγχυσης και ανασφάλειας, βιώνοντας μια πρωτόγνωρη και πολυεπίπεδη κρίση, καλούμαστε να αποτίσουμε φόρο τιμής και να δοξάσουμε την μνήμη των προγόνων.

Μια από τις λαμπρότερες περιόδους του έθνους και ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ’21 σημάδεψε τη νεότερη ιστορία του έθνους.

Κλήρος και λαός ενωμένοι με όπλα τους την καρτερία, την αυταπάρνηση, την πίστη και την αποφασιστικότητα κέρδισαν ένα άνισο αγώνα και δίδαξαν τις έννοιες  της φιλοπατρίας, της αυτοθυσίας και της υπερηφάνειας.

Σήμερα η επέτειος του ’21 είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε. Τα σχεδόν 200 χρόνια εορτασμού συμπίπτουν με την επέλαση μιας πανδημίας, που σε ελάχιστο χρόνο έχει υποβάλλει την παγκόσμια κοινότητα σε μια άνευ προηγουμένου δοκιμασία.

Ζούμε ιστορικές στιγμές που πιθανόν να μας υποχρεώσουν να αναθεωρήσουμε πολλές μέχρι σήμερα, σταθερές, αντιλήψεις και νοοτροπίες.

Σήμερα είναι ίσως ημέρα υπόσχεσης στους εαυτούς μας για προσωπική, συλλογική και εθνική αξιοπρέπεια.

Η δυσκολία της όποιας προσπάθειας, ενδυναμώνει την πίστη και την αποφασιστικότητα για την επίτευξη του μεγάλου στόχου που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της παγκόσμιας υγείας.

Αλήθεια πόσο οξύμωρο να τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων Μένοντας στο Σπίτι!

Χρόνια Πολλά και Καλή Υγεία σε όλους.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΣΗΤΕΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΡΒΑΚΗΣ

Νίκος Ηγουμενίδης για 25η Μαρτίου: «Είναι ιστορική ανάγκη να βάλουμε το Δημόσιο πάνω από το Ιδιωτικό»

Η φετινή Επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι ένα πολύτιμο δώρο. Είναι ένα  δώρο από τους ήρωες Αγωνιστές του 1821 ως υπενθύμιση προς εμάς ότι κανένας εχθρός δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αήττητος.

Ότι είναι ιστορική ανάγκη του σήμερα να βάλουμε τόσο το Εμείς μπροστά από το Εγώ, όσο όμως και το Δημόσιο πάνω από το Ιδιωτικό. Ότι καμία ανοχή δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει σε όσους σήμερα επιδιώκουν τόσο προκλητικά την κερδοσκοπία στο αγαθό της Υγείας -ακόμη κι αυτές τις δύσκολές για την πατρίδα ώρες.

Και, βέβαια, σχεδόν 200 χρόνια μετά, είναι μια καίρια υπενθύμιση προς τους γείτονες ότι η Ελλάδα ναι μεν δεν προκαλεί, αλλά δεν ανέχεται και δεν θα ανεχθεί τις προκλήσεις.

Ότι η πατριωτική μας ευθύνη σημαίνει να μην μείνει αναπάντητη ουδεμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Το μήνυμα της εθνικής Επετείου έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία. Όχι μόνον οι πολίτες και ο καθένας από τη θέση του, αλλά και η Κυβέρνηση οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με μια θαρραλέα ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και όλων όσων πραγματικά πλήττονται και βάζουν πλάτη.

Έτσι μόνο τιμάμε τους ήρωες Αγωνιστές, έτσι μόνο τιμάμε την ιστορία και τον τόπο μας.

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Η 25η Μαρτίου 1821, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της απόφασης ενός υπόδουλου έθνους να αποτινάξει τον ζυγό της οθωμανικής σκλαβιάς να αντιταχθεί στις ιστορικές συνθήκες,  και να κατακτήσει την θέση που του ανήκει στον σύγχρονο κόσμο.

      Η εφετινή Επέτειος βρίσκει την χώρα μας, από κοινού με την παγκόσμια κοινότητα, στη δίνη της ανεξέλεγκτης πανδημίας του κορωνοϊού, ο οποίος στην εξάπλωσή αφήνει πίσω του πολλά θύματα, φτάνοντας παράλληλα τις δομές και την οικονομία όλων των κρατών του κόσμου στα όρια τους.

        Αυτή την καθοριστική για την πορεία μας περίοδο, είναι απολύτως αναγκαίο να σταθούμε στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων. Αντλώντας ουσιαστικά διδάγματα από την αγωνιστικότητα, και την υπέρβαση των ζοφερών συνθηκών,   που κινητοποίησαν τους συμπατριώτες μας το 1821, με σύνεση, ατομική ευθύνη, αλληλεγγύη,  διαρκή εγρήγορση, χωρίς κανέναν εφησυχασμό, θα ξεπεράσουμε και αυτή την δύσκολη συγκυρία, διασφαλίζοντας το παρόν και μέλλον, της ζωής μας,  των δικών μας, της κοινωνίας μας, της ίδιας της χώρας μας.

Δήλωση Σωκράτη Βαρδάκη για την 25η Μαρτίου

«25η Μαρτίου. Μέρα που θυμόμαστε και τιμούμε τους ήρωες του 1821 και τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία και για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Η φετινή επέτειος μας βρίσκει σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χωρίς εορτασμούς, αλλά με ανεπτυγμένο το αίσθημα αλληλεγγύης, ατομικής και συλλογικής ευθύνης αλλά και ελπίδας, ότι θα βγούμε νικητές και από αυτόν τον πόλεμο.

Σήμερα, ενωμένοι, με σοβαρότητα και χωρίς πανικό, αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για να προασπίσουμε το υπέρτατο αγαθό, την υγεία όλων μας.

Μένουμε σπίτι, για να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη, τη μάχη της ζωής.»

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos