ΠροεδρείοΤην τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων αποφάσισε ομόφωνα  το Σάββατο (26//1) το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
Ακόμη, αποφάσισε τη κατάργηση της προβλεπόμενης, σύμφωνα με τον υφιστάμενο Σχεδιασμό, Κεντρικής Μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην θέση Μερτακονιά της Αγίας Βαρβάρας και ενέκρινε την πρόταση του μελετητή, με 16 ψήφους υπέρ και 1 λευκό, για τη δημιουργία μικρού ΧΥΤΑ, στην ίδια θέση, για τος 8 Δήμους της Μεσαράς. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και οι κοινωνικοί φορείς επέμεναν στο να παρθεί πολιτική απόφαση έτσι ώστε να λήξει το θέμα.

Και βέβαια δεν πάρθηκε με ελαφρά τη καρδία αυτή η απόφαση, ανέφερε ο Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ούτε χαμένος, ούτε κερδισμένος αλλά κερδισμένη είναι η Κρήτη. Θα πρέπει όμως και εμείς, συμπλήρωσε, να αναλάβουμε ένα μεγάλο βάρος πλήρους ενημέρωσης. Θα πρέπει οι κάτοικοι της περιοχής ν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει ένας μικρός ΧΥΤΑ. Θέλω να ελπίζω, πρόσθεσε, ότι τα μεγάλα προβλήματα με το Ταμείο Συνοχής έχουν ήδη ξεπεραστεί.
Νωρίτερα και πριν τις ψηφοφορίες ο Γ.Γ της Περιφέρειας και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου είχαν μία σειρά επαφών με τους δημρχους της Μεσαράς και όπως τόνισε ο κ. Τσόκας, έγινε μία τελευταία προσπάθεια να έρθουν σε κάποια διαβούλευση ώστε να αποφασίσουν μόνοι τους, όπως αρμόζει στους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και να μας προτείνουν αυτοί λύση. Δυστυχώς δεν ευοδώθηκε αυτή η πρόταση και ετσι πρέπει να ξεκινήσουμε μία διαδικασία αποφάσεων, με βάση την αντζέντα και τις προτάσεις που έγιναν.

Νικηφοράκης, Καρχιμάκης, Πλακιωτάκης, ΦραγκιαδουλάκηςΣτην ίδια συνεδρίαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την άμεση επέκταση του ΧΥΤΑ Αμαρίου, μετά την ολοκλήρωση της οποίας παύει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Ρεθύμνου και εξυπηρετείται από τον ΧΥΤΑ Αμαρίου.
Στο Νομό Χανίων, καταργούνται οι προβλεπόμενες με τον υφιστάμενο Περιφερειακό Σχεδιασμό ενότητες διαχείρισης απορριμμάτων και εγκρίνεται η μεταφορά των απορριμμάτων, σχεδόν από ολόκληρο το Νομό (εξαιρούνται οι Δήμοι Σφακων, Πελεκάνου, Ανατ. Σελίνου και οι Κοινότητες Ασή Γωνιά και Γαύδος) στη μονάδα επεξεργασίας στη θέση Κορακιά Ακρωτηρίου, με σταθμούς μεταφόρτωσης.
Για το Νομό Λασιθίου, αναγνωρίζεται η αδυναμία του Δήμου Αγίου Νικολάου να παραλαμβάνει τα απορρίμματα του Δήμου Ιεράπετρας, λόγω μεγάλου όγκου, εξαιτίας των γεωργικών υπολειμμάτων σε αυτά.

Επίσης το ΠΣ ενέκρινε την πρόταση της Περιφέρειας για ανάθεση στο Πολυτεχνείο Κρήτης μελέτης για τον προσδιορισμό της νέας θέσης κεντρικής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων που προβλεπόταν στη θέση της Αγίας Βαρβάρας και των σταθμών μεταφόρτωσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εγκρίθηκε ομόφωνα και η πρόταση του Γ.Γ της Περιφέρειας για την ένταξη νέων έργων στο ΠΕΠ Κρήτης, σύμφωνα με την εισήγηση που σας είχε αποσταλεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Βέβαια οι αποφάσεις δεν δείχνουν και τόσο το κλίμα που επικράτησε, ένας απίστευτος τοπικιστικός, όσο και κομματικός καβγάς, που οδήγησε τον Γενικό Γραμματέα να αναλάβει μια σειρά δεσμεύσεις, οι οποίες δύσκολα θα υλοποιηθούν.
Η συναίνεση ανάμεσα στην ανατολή και τη δύση πήγε περίπατο, όπως επίσης και ο σχεδιασμός για την ενιαία διαχείριση απορριμάτων κάτι που πάει πίσω και πάλι το όλο εγχείρημα.
Όμως ή ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει να μοιράζει καρπαζιές επί δικαίων και αδίκων, φοβόμαστε ότι είναι πολύ κοντά.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: