Νομαρχιακό ΣυμβούλιοΥπό την προεδρία του Θεόδωρου Πατεράκη, συνεδρίασε την Παρασκευή (29/10) το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου.
Προς ημερήσιας διάταξης, ετέθησαν μια σειρά θέματα και ερωτήσεις.
Στην ερώτηση του επικεφαλής της μειοηφίας για τα λατομεία στο Μαρδάτι, ο Νομάρχης απάντησε ότι και οι δύο επιχειρήσεις έχουν λάβει τριετή προθεσμία για να αποκαταστήσουν το περιβάλλον, κάτι που σημαίνει ότι η όχληση θα υπάρχει για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία και μεταφερθούν στην Λατομική ζώνη Ταπών.

Ο Νομάρχης, αναφέρθηκε στην κατολίσθηση στον εθνικό δρόμο έξω από τον Άγιο Νικόλαο, λέγοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, του υποσχέθηκε ότι το πολύ την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε θα γίνει έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της χρονίζουσας κατάστασης.

Όσον αφορά στα δύο δημοπρατημένα τμήματα του Βόρειου Οδικού άξονα, δηλαδή Αυχήν Αγκαθιά και Άγιος Νικόλαος Καλό Χωριό, τα οποία καθυστερούν 18 περίπου μήνες, ο Νομάρχης πρότεινε και το νομαρχιακό συμβούλιο συμφώνησε να ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σουφλιά, για να προωθηθεί η κατασκευή των δύο τμημάτων.

Προεδρείο Ν.Σ.Επίσης δόθηκε η ζητούμενη παράταση σε δύο προγραμματικές συμβάσεις προς τον Δήμο Αγίου Νικολάου και Δήμο Μακρύ Γιαλού.

Όμως, αρκετά απασχόλησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πυρηνελαιουργείου, της ΒΕΡΒΕΛΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε., στην Μακρυλιά. Μετά από αρκετή συζήτηση, αφού το συμβούλιο έλαβε υπ’ όψιν του τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Ιεράπετρα και την αρνητική απόφαση τυ Δημοτικού Συμβουλίου, απέρριψε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Όσον αφορά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Νεολαίας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα τον τρόπο σύστασης και λειτουργίας του, αποδεχόμενο τις προτάσεις της επιτροπής που είχε συστήσει.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos