περί σφαγείων η συζήτηση

Από τη συνεδρίαση

Η μείωση των τελών παρεπιδημούντων απασχόλησε κατά κύριο λόγο τη Δευτέρα (29/12) το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, μετά τη πρόταση του Δημάρχου Δημήτρη Κουνενάκη να εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας γι’ αυτή την εξέλιξη. Αρκετοί ήταν οι δημοτικοί Σύμβουλοι που εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την εξαγγελία του πρωθυπουργού. Για το λόγο αυτό συγκαλείται στις 8 Ιανουαρίου, έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΚΕ και του Δικτύου Τουριστικών Δήμων.

Ακόμα το Δημοτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το θέμα των, κλειστών πλέον, σφαγείων του Δήμου, λόγω της παρουσίας διαμαρτυρόμενου κτηνοτρόφου, αλλά και τα δώρα και την όλη εκδήλωση της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.
Εγκρίθηκαν μια σειρά προϋπολογισμοί νομικών προσώπων του Δήμου και αποφασίστηκε η μετονομασία του οικισμού «Κακοκάμωτες» των Μέσα Λακωνίων σε Άγιο Μηνά.

Αναβλήθηκε, τέλος, η συζήτηση για την αύξηση των Δημοτικών τελών.

Το Ψήφισμα για τα τέλη παρεπιδημούντων.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στην τακτική συνεδρίασή του στις 29 Δεκεμβρίου 2008 αφού άκουσε την εισήγηση του Δημάρχου κ. Δημήτρη Κουνενάκη σχετικά με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την μείωση του τέλους παρεπιδημούντων κατά 75%,

Διαπιστώνει και Αποφασίζει τα παρακάτω:

1)Το τέλος παρεπιδημούντων αποτελεί ένα σοβαρό έσοδο για τους Τουριστικούς Δήμους και με βάση αυτό οι Δήμοι έχουν οργανώσει τις υπηρεσίες τους και έχουν συντάξει τον προϋπολογισμό τους.
Το τέλος παρεπιδημούντων είναι ένας ώριμος φόρος ο οποίος έρχεται να καλύψει τις αδυναμίες του κράτους για επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων και των Κοινοτήτων που δέχονται τουρισμό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως είναι σε όλους γνωστό λαμβάνει χρηματοδότηση με βάση τους κατοίκους της απογραφής.
Η μεγάλη όμως αύξηση των κατοίκων λόγω τουρισμού απαιτεί περισσότερες υποδομές, μεγαλύτερη οργάνωση και σαφώς περισσότερες δαπάνες για την παροχή υπηρεσιών στους εποχιακούς συμπολίτες μας. Για αυτούς οι Δήμοι δεν εισπράττουν ούτε ένα ευρώ από την κεντρική Κυβέρνηση. Το τέλος παρεπιδημούντων έρχεται εν μέρει να καλύψει αυτές τις επιπλέον δαπάνες οι οποίες στηρίζουν και τον ίδιο τον τουρισμό.
2) Η κατάργηση αυτού του τέλους θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και κλείσιμο τους Τουριστικούς Δήμους, όπως και τον Δήμο Αγίου Νικολάου, ο οποίος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, σε βάρος της κοινωνίας και του ίδιου του τουρισμού.
3) Εκφράζουμε την απογοήτευση μας, γιατί η ανακοίνωση για την μείωση του τέλους, έγινε χωρίς καμία συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
4) Είναι προφανές ότι τα τέλη κυκλοφορίας που ανακοινώθηκαν, έρχονται να καλύψουν μόνο τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες (βρεφονηπιακοί σταθμοί, αθλητισμός κ.λ.π.) και σε καμία περίπτωση το τέλος παρεπιδημούντων.
5) Καλούμε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην θεσμοθέτηση των εξαγγελιών και από τον Υπουργό Εσωτερικών να μην συμπράξει στην νομοθετική ρύθμιση της μείωσης, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει δεχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις τελευταίες δεκαετίες.
6) Καλούμε την ΚΕΔΚΕ, τις ΤΕΔΚ, το Δίκτυο Τουριστικών Δήμων και τον Σύνδεσμο Νησιωτικών Δήμων και Κοινοτήτων, να οργανώσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις των ΟΤΑ, με στόχο την ανάκληση των παραπάνω εξαγγελιών.

Άγιος Νικόλαος 30 Δεκεμβρίου 2008
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΚΟΥΝΕΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                 ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΒΑΡΔΑΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: