Η μάχη της Αγίας Αναστασίας 3 Μαΐου 1905 και ο Ιωάννης Νταφώτης.

Σώμα ΝταφώτηΣυμπληρώνονται αυτές τις ημέρες 100 έτη από τη μάχη της Ι. Μ. Αγίας Ααστασίας της Χαλκιδικής που έδωσε ο εξ Αβδού Χερσονήσου Κρήτης, Μακεδονομάχος αρχηγός Ι.Νταφώτης με τα γενναία παλικάρια του. Σε ένδειξη μνήμης και τιμής για τους πολεμιστές και πεσόντες στην ένδοξη αυτή μάχη ο Δήμος Χερσονήσου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδού ετοιμάζονται μέσα στους θερινούς μήνες να τιμήσουν τους ηρωϊκούς μαχητές με την ανέγερση και αποκάλυψη μνημείου στον ιερό τόπο της θυσίας τους, την έκδοση βιβλίων κ.ά. εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Ι. Μ. Αγίας Αναστασίας, της Ι. Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, Κρητικών Σωματείων κ.ά. πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών φορέων και εκπροσώπων της Μακεδονίας.

 
Ο γνωστός πατριώτης Ι. Νταφώτης με τα ηρωικά κατορθώματά του, ως Διοικητής του Τάγματος των Επιλέκτων Κρητών, στην τελευταία Κρητική Επνάσταση του 1896-97, εκτός των άλλων ανδραγαθημάτων του κατέστησε τις Αρχάνες, με τους συμπολεμιστές του, ως την πρώτη ελεύθερη πόλη της Κρήτης και συνέβαλε έτσι καθοριστικά στην αυτονομία του νησιού, το 1898 και στην Ένωσή του, το 1913 με την μητέρα Ελλάδα. Ο Ι. Νταφώτης, εκτός των λλων ηρωϊκών του δράσεων, συνέχισε τους απελευθερωτικούς εθνικούς αγώνες συμμετέχοντας πάντοτε εθελοντικά ως Αρχηγός Σωμάτων πρώτα στη Μακεδονία (1905) και μετέπειτα στην Ήπειρο (1912). Με την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα ως γνήσιος πατριώτης αγωνιστής ο Ι. Νταφώτης οργανώνε Σώμα από 85 Κρήτες εθελοντές. Με τη βοήθεια των ομογενών της Αιγύπτου αγοράζει οπλισμό με σκοπό να εφοδιάσει τους Έλληνες της Κεντρικής Μακεδονίας, που κανένας ως τότε οπλαρχηγός Μακεδονομάχος δεν είχε τολμήσει να τους πλησιάσει και να τους εξοπλίσει στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τους Βουλγάρους κομιτατζήδες αλλά και τη σκληρή τουρκική διοίκηση.

Παρά τις απώλειες, τις περιπέτειες και τα εμπόδια που συνάντησε το Μακ. Σώμα κατάφερε τελικά να εφοδιάσει με οπλισμό τους Μακεδόνες, να τους ενθαρρύνει και να τους δυναμώσει στον ιερό αμυντικό αγώνα τους εναντίον των κομιτατζήδων. Από την άλλη πλευρά η οργανωμένη και ισχυρή παρουσία του Ελληνομακεδονικού Σώματος κατατρόμαξε και πανικόβαλε τους Βουλγάρους και την τουρκική διοίκηση, που έβλεπαν τώρα πια και με την επέλαση νέων εθελονικών Μακ. Σωμάτων να χάνεται συνεχώς έδαφος με γνωστό το τελικό γι αυτούς αποτέλεσμα, την απελευθέρωση δηλαδή της Μακεδονίας μας.
 
(Για λεπτομερή ενημέρωση βλ. Φυσαράκη http://www.mes-avdou.gr/)
Print Friendly, PDF & Email

Από manos