2οXC CUP 14 - 16 ΜαρτίουΜε 92 ποδηλάτες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες του χώρου, έκλεισε σήμερα Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 ο 3ημερος αγώνας ορεινής ποδηλασίας του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων. Ο νέος αυτός θεσμός επιλέχθηκε συνειδητά από τη σημερινή δημοτική Αρχή, προκειμένου να συμπληρώσει το παζλ πολιτικών και δράσεων στήριξης και ανάδειξης της ενδοχώρας. Μιας ενδοχώρας πλούσιας σε φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, που μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξη που στηρίζεται στο ενδογενές της δυναμικό: τη γη και τους ανθρώπους της.

Αυτό έγινε προφανές και τις 3 ημέρες του μεγάλου αυτού αθλητικού γεγονότος που επέλεξε να εμπλέξει ενεργά τις τοπικές κοινωνίες των περισσοτέρων χωριών του ορεινού όγκου των Αστερουσίων και της ευρύτερης περιοχής των Αρχανών. Το ίδιο έγινε και κατά την 1η διοργάνωση, τον Οκτώβρη του 2013, όπου οι αγώνες επιλέχθηκε πάλι να είναι τύπου cross country, με σκοπό την περιήγηση στα ορεινά και αγροτικά τμήματα του δήμου, τα πλέον κατάλληλα για το απαιτητικό αυτό άθλημα της ποδηλασίας βουνού.

Απολογιστικά, από τις δύο διοργανώσεις, πάνω από 300 ποδηλάτες και άλλοι 200 περίπου φίλαθλοι και εθελοντές, πέρασαν από τα χωριά Αχεντριάς, Παρανύμφοι, Αμύγδαλος, Χάρακας, Δωράκι (την 1η φορά) και Αχεντριάς, Μουρνιά, Πρινιάς, Εθιά, Τρεις Εκκλησιές, Πύργος, Αρχάνες, Χουδέτσι, Άγιος Βασίλης, Καταλαγάρι, Καλλονή (τη 2η φορά). Σε όλα τα χωριά τα τοπικά συμβούλια, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι κάτοικοι, παρείχαν απλόχερα τη βοήθειά τους, όπου και όταν χρειάστηκε. Απέδειξαν με αυτόν τον τρόπο πως ακόμα και σε δύσκολες οικονομικά συγκυρίες, αυτοί οι τόποι διατηρούν μια δυναμική που δεν μας επιτρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουμε τίποτα λιγότερο από τη συστηματική προστασία, ανάδειξη, ανάπτυξη και κινητοποίηση των πόρων και των ανθρώπων τους.

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη για όλους εμάς του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, για την άριστη έκβαση του εγχειρήματος δύσκολων αγώνων που, αν μη τι άλλο, ενείχαν αρκετούς κινδύνους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Η τεχνική κατάρτιση και υπευθυνότητα της αναδόχου Εταιρίας Cretan Sports Cycling, σε συνδυασμό με την άριστη και διαρκή συνεργασία με τα στελέχη του Δήμου, διασφάλισε τη μέγιστη ικανοποίηση όλων. Αθλητών, φιλάθλων, τοπικών κοινωνιών. Είχε όμως σαν συνέπεια και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό που πλέον αποτελεί στοίχημα για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων. Οι διαδρομές που επιλέχθηκαν ήταν απαιτητικές, ήταν όμως και ιδανικές για να προσδώσουν στην περιοχή τη μοναδική ταυτότητα αγώνων ορεινής ποδηλασίας σκληρού εδάφους. Μια ταυτότητα που τη διαφοροποιεί από πολλές άλλες περιοχές εντός και εκτός Ελλάδας και που αποτελεί πρόκληση για εμάς να την αναδείξουμε στο ευρωπαϊκό χάρτη ορεινής ποδηλασίας. Για την παρούσα δημοτική αρχή αποτελεί δέσμευση τόσο η συνέχιση του πολύ επιτυχημένου αυτού θεσμού για τα επόμενα χρόνια, όσο και η γνωστοποίηση της περιοχής μας σε όλα τα φόρουμ του αθλήματος της ορεινής ποδηλασίας με σκοπό να καταστεί διεθνής προορισμός.

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε την ανάδοχο εταιρία Cretan Sports Cycling για την εξαιρετική διοργάνωση και συνεργασία. Για την πολύτιμη συνδρομή τους στην άριστη διεκπεραίωση των αγώνων ευχαριστούμε τους: Τοπικά Συμβούλια Αχεντριά, Εθιάς, Πύργου και Αρχανών, Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αχεντριά, Πύργου και Αρχανών, τις ακτοπλοϊκές εταιρίες Super Fast Ferries και Μινωικές Γραμμές, τον ΠΟΗ Κάστρο, τη φωτογραφική εταιρία Καπόγλου, όλους τους συμμετέχοντες και κυρίως τις τοπικές κοινωνίες που για άλλη μια φορά αγκάλιασαν με τον πλέον ζεστό τρόπο τη δράση αυτή.

Ιδιαίτερο ευχαριστώ θέλουμε να εκφράσουμε στο ΕΚΑΒ – Παράρτημα Ηρακλείου, στα Κέντρο Υγείας Χάρακα και Αρκαλοχωρίου, στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, στα Α.Τ. Περιφέρειας, Α.Τ.  Πύργου  και Α.Τ. Καστελίου, στην Πυροσβεστική Ηρακλείου & Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πύργου, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό – Τμήμα Ηρακλείου και την Εθελοντική Ομάδα Προτέκτα Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων “Φίλιος ΖΕΥΣ”  που μερίμνησαν για την ασφάλεια των αθλητών και επισκεπτών.

Συντελεστές διοργάνωσης:

Ειρήνη Χουδετσανάκη (Υπεύθυνη αντιδήμαρχος του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων)

Ευαγγελία Βαγιωνάκη (Υπεύθυνη αγώνα Cretan Sports Cycling)

Χρύσα Μαυρόκωστα, Κατερίνα Γιαλιτάκη, Αντώνης Αντωνακάκης, Γεωργία Παπαδάκη (Υπεύθυνοι διοργάνωσης εκ μέρους του Δήμου-Γραφείο Προγραμματισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης)

http://www.archanes-asterousia-xc-cup.gr/

http://www.dimos-archanon-asterousion.gr/

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: