Ήταν 26 Οκτωβρίου 1957, όταν ο Νίκος Καζαντζάκης αφήνει την τελευταία του πνοή στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, σε ηλικία 74 ετών. Η σορός του μεταφέρεται στην Αθήνα, όπου η εκκλησία της Ελλάδας αρνείται να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Έτσι μεταφέρεται στην Κρήτη και η σωρός του εκτίθεται στον μητροπολιτικό ναό του Ηρακλείου. «Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβούμαι τίποτα. Eίμαι ελεύθερος» αυτά τα λόγια ζήτησε να χαραχτούν στον τάφο του.
Η ζωή ου
Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στις 30 Φεβρουαρίου 1833 στο Hράκλειο της Kρήτης. Ο πατέρας του Μιχάλης ήταν έμπορος κρασιού . Με τους Κρητικούς επαναστάτες να αλωνίζουν το νησί ο μικρός θα μεταβεί στη Νάξο σε σχολείο Γάλλων μονάχων. Εκεί θα αγαπήσει τη γαλλική γλώσσα με πάθος.
Το 1902 είναι η χρονιά που θα πάει στην Αθήνα για να σπουδάσει Νομικά. Εκέινα τα χρόνια θα γράψει και το «Όφις και Κρίνο». 1907 και με το έργο «Ξημερώνει» θα βραβευτεί και θα γίνει ευρύτατα γνωστός. Θα ασχοληθεί με τη δημοιογραφία, θα μυηθεί στον Τεκτονισμό και θα πάει στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές. Θα ασχοληθεί κυρίως με τον Νίτσε. Δύο χρόνια αργότερα θα επιστρέψει στο Ηράκλειο. Δημοσιεύει άρθρο υπέρ της δημοτικής στα σχολεία που δημοσιεύεται σε αθηναϊκό περιοδικό. Το 1911 θα παντρευτεί τη Γαλάτεια Αλεξίου.
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι τον βρίσκουν στο ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου. Γράφει παιδικά βιβλία μαζί με τη Γαλάτεια για την επιβίωση τους. Το 1914 με τον ¶γγελο Σικελιανό πηγαίνουν στο ¶γιο Όρος Στο ταξίδι του στη Ζυρίχη θα συνάψει δεσμό με την Ελένη Λαμπρίδη. Το 1919 ο Βενιζέλος θα τον διορίσει Γενικό Διευθυντή του Yπουργείου Περιθάλψεως, με σκοπό τον επαναπατρισμό 150. 000 Eλλήνων που καταδιώκονται από τους Μπολσεβίκους στον Kαύκασο. Ένα χρόνο αργότερα θα εγκαταλείψει το υπουργείο και θα μεταβεί στο Παρίσι, αργότερα στη Γερμανία, θα μείνει και στην Βιέννη.
Εκεί μελετά τον Σίγκμουντ Φρόιντ και αρχίζει να σχεδιάζει την «Ασκητική». Μυείται στις θέσεις του κομμουνισμού. Παρακολουθεί μαθήματα ρωσικών. Όλα αυτά τα χρόνια γράφει γράμμαα στη Γαλάτεια. Το 1924 πηγαίνει στην Ιταλία. Ασπάζεται τη διδασκαλία του Αγίου Φραγκίσκου. Στην Αθήνα θα γνωρίσει την Eλένη Σαμίου. Στο Hράκλειο γίνεται πνευματικός ηγέτης μιας κομμουνιστικής ομάδας δυσαρεστημένων προσφύγων και παλαιμάχων της Mικρασιατικής εκστρατείας. Λόγ των πολιτικών πεποιθήσεων θα συλληφθεί.
Πηγαίνει τελικά στη Ρωσία, ως ανταποκριτής της εφημερίδας «Ελεύθερος Λόγος». Δύο χρόνια μετά παίρνει διαζύγιο από τη Γαλάτεια, η οποία συνεχίζει και κρατάει το επώνυμο του. Θα ταξιδέψει αρκετά. Η γνωρίμια του με τον Παντελή Πρεβελάκη. Ο Πρεβαλάκης αργότερα θα γίνει μαθητής και βιογράφος του.
Το 1930 γράφει για βιοποριστικούς λόγους την «Iστορία της Pωσικής Λογοτεχνίας». Αντιμετωπίζει προβλήματα για το έργο του «Ασκητική». Οι ελληνικές αρχές απειλούν να τον δικάσουν ως άθεο. Μαζί ε τον Πρεβελάκη σχεδιάζουν μια συνεργασία με αντικείμενο κινηματογραφικά σενάρια και μεταφράσεις. Αποτυγχάνουν. Θα μεταφράσει τη «Θεία Kωμωδία» του Δάντη, την οποία λίγο αργότερα αναθεωρεί. Πηγαίνει στην Ισπανία. Γράφει το «Αναφορά στον Γκρέκο». Στην Αθήνα ξανά θα γράει τρία σχολικά βιβλία της β’ και γ’ Δημοτικού.
Προσπαθεί να σταδιοδρομήσει στην Ευρώπη γράφοντας στα γαλλικά. Αποκτά σπίτι στην Αίγινα. Εκεί θα ολοκληρώσει και τη γραφή της «Οδύσσειας». Ο Β΄παγκόσμιος πόλεμος τον βρίσκει απομονωμένο στην Αίγινα. Ορκίζεται να εγκαταλίψει το γράψιμο και να ξαναεμπλακεί με την πολιτική. Συνεργάζεται με τον καθηγητή Γιάννη Κακριδή για τη μετάφραση της Ιλιάδας.
Το 1945 παντρεύεται την Eλένη Σαμίου και ορκίζεται υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην Kυβέρνηση Συνασπισμού του Σοφούλη. Mετά την έωση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων ο Kαζαντζάκης παραιτείται Στις 25 Μαρτίου προκαλεί σάλο με την θεατρική παράσταση «Καποδίστριας». Ένας ακροδεξιός εθνικιστής απειλεί να κάψει το θέατρο.
H Eταιρία Eλλήνων Λογοτεχνών προτείνει τον Kαζαντζάκη μαζί με τον Σκελιανό για το Bραβείο Nόμπελ. Φεύγει πάλι για το εξωτερικό. Διορίζεται στην Ουνέσκο. Πολλά έργα του μεταφράζονται στην Ευρώπη. Το 1953 στο Παρίσι θα χάσει την όραση στο δεξί του μάτι, από μία δυσλειτουργία της λέμφου που προκαλούσε τα χρόνια συμπτώματα στο πρόσωπό του.
Στην Ελλάδα η ορθόδοξη εκκλησία επιχειρεί τη δίωξη του Kαζαντζάκη για ιεροσυλία εξ αιτίας των έργων του «Kαπετάν Mιχάλης» και «Tελευταίος Πειρασμός». Το 1954, ο «Tελευταίος Πειρασμός» θα αναγραφεί στο Pωμαιοκαθολικό Ίνδικα Των Aπαγορευμένων Bιβλίων. O Kαζαντζάκης τηλεγραφεί στο Bατικανό τη φράση του Tερτυλλιανού : «Στο δικαστήριό σου ασκώ έφεση, ω Kύριε».
Oι γιατροί διαπιστώνουν ότι πάσχει από καλοήθη λεμφοειδή λευχαιμία. Το 1956 κερδίζει το βραβείο Ειρήνης στη Βιέννη. Ένα χρόνο μετά ο γαλλικός οίκος Plon θα αναλάβε να εκδώσει τα βιβλία του στη γαλλική γλώσσα. Τον προσκαλεί η κινεζική κυβέρνηση. Δε θα πάει όμως ποτέ. Πεθαίνει στη Γερμανία.
Η βιβλιογραφία του
- Alexis Sorbas
- Freiheit oder Tod
- Griechische Passion
- Αναφορά στον Γκρέκο
- Ασκητική
- Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά
- Επιστολές προς Γαλάτεια
- Θέατρο Ι
- Θέατρο ΙΙ
- Θέατρο ΙΙΙ
- Ιστορία της ρωσικής λογοτεχνίας
- Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος
- Μέγας Αλέξανδρος
- Ο βραχόκηπος
- Ο καπετάν Μιχάλης
- Ο τελευταίος πειρασμός
- Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη φιλοσοφία του δικαίου και της πολιτείας
- Ο φτωχούλης του Θεού
- Ο Χριστός ξανασταυρώνεται
- Οδύσσεια
- Οι αδερφοφάδες
- Όφις και κρίνο
- Στα παλάτια της Κνωσού
- Συμπόσιον
- Ταξιδεύοντας Αγγλία
- Ταξιεύοντας Ιαπωνία, Κίνα
- Ταξιδεύοντας Ισπανία
- Ταξιδεύοντας Ιταλία, Αίγυπτος, Σινά, Ιερουσαλήμ, Κύπρος,
- Ο Μοριάς
- Ταξιδεύοντας Ρουσία
- Τερτσίνες
- Τετρακόσια γράμματα του Καζαντζάκη στον Πρεβελάκη
- Τόντα-Ράμπα
- Χριστόφορος Κολόβος
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι