Αναμνηστική φωτογραφίαΟλοκληρώθηκαν οι εργασίες της 6ης Συνάξεως των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι, υπό την προεδρία της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου.
Στη Συνεδρίαση μετείχαν εν ενεργεία Μητροπολίτες απ᾽ όλες τις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, καί συγκεκριμένα από την Ελλάδα (Κρήτη, Δωδεκάνησα καί Νέες Χώρες), την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, και αλλού.
Η Σύναξη των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου συνέρχεται περίπου κάθε δύο χρόνια με σκοπό την αμοιβαία ενημέρωση και στήριξη των κατα τόπους επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και την ανταλλαγή σκέψεων των Μητροπολιτών για την προαγωγή και τον συντονισμό του εκκλησιαστικού έργου.
 
Κύριο θέμα της φετεινής συνάξεως ήταν:
«Η αποστολή μας ως πρωτοθρόνου Ορθοδόξου Εκκλησίας εις τον σύγχρονον κόσμον». Στην αίθουσα του Θρόνου στο ιστορικό και μαρτυρικό Φανάρι τούς Σεβ. Αρχιεείς από τις ανά τον κόσμο επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου υποδέχθηκε την Πέμπτη 30 Αυγούστου με τον θερμό χαιρετισμό του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης και Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας κ. κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Κύριο, ου «συνήγαγεν ημάς και πάλιν επί το αυτό».
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανο, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η συνεργασία μας μετά των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών εν ταις περιοχαίς αυτών και εν τη Διασπορά», τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, που μίλησε με θέμα: «Αι σχέσεις μας μετά των κρατικών εξουσιών εις τους χώρους της δράσεώς μας», τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, που ανέπτυξε το θέμα: «Η ενότης μας» και τον Σεβ. Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη, που μίλησε με θέμα: «Αι σχέσεις μας μετά των ετεροδόξων».
 
Εξάλλου, με μεγάλη ιεροπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε στα Πατριαρχεία η εορτή της Ινδίκτου και της Παναγίας της Παμμακαρίστου, όπως επίσης και η ημέρα προσευχής για την προστασία το φυσικού περιβάλλοντος το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου, με την οποία και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνάξεως.
Η Α. Θ. Παναγιότητα, ο Πατριάρχης, χοροστάτησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό κατά τον Μεγάλο Εσπερινό της Παρασκευής 31ης Αυγούστου, και τη Θία Λειτουργία του Σαββάτου, 1 Σεπτεμβρίου, σε συγχοροστασία με τους Σεβ. Μητροπολίτες του Θρόνου.
Μετά το Ι. Ευαγγέλιο αναγνώσθηκε από τον ¶μβωνα ειδικό Μήνυμα του Πατριάρχου για την ημέρα προσευχής υπέρ της προστασίας της κτίσεως και μετά ο τέλος της Θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε από την Α.Θ.Π. τον Πατριάρχη η νενομισμένη ευχή και Πράξη της νέας ΙΣΤ´ Ινδικτιώνος, που υπογράφηκε εν συνεχεία στον ειδικό Κώδικα από τον ίδιο και από όλους τους Αρχιερείς, οι οποίοι αντάλλαξαν τον εν Χριστώ ασπασμό για το νέο εκκλησιαστικό έτος.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: