Απόκομμα της Ανατολής

Από τις συναυλίες

Η TechNETropia, μια πρωτοποριακή εταιρεία του Αγίου Νικολάου, Κρήτη, που εξειδικεύεται και δραστηριοποιείται σε τομείς προηγμένων ψηφιακών μέσων και τεχνολογιών, μετά από εργασίες ενός ολόκληρου χρόνου, μέσα στα πλαίσια έργου του Προγράμματος Ψηφιακός Πολιτισμός της ΚτΠ, ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα πρωτότυπο Ψηφιακό Πολιτιστικό Προϊόν με τίτλο: "Η Μουσική Σκηνή στην Πόλη του Αγίου Νικολάου στη Δεκαετία του ‘70”. Το έργο αυτό αποτελεί μία πολυμεσική, διαδραστική οπτικοακουστική παρουσίαση της διαδρομής των ανεξάρτητων μουσικών σχημάτων που αναπτύχθηκαν στην πόλη μας, στην παραπάνω δεκαετία.

Από το 1970 μέχρι το 1980, μια δεκαετία με σημαντικές αλλαγές στην χώρα μας, στον Άγιο Νικόλαο δημιουργήθηκε μια ασυνήθιστη και ζωντανή ανεξάρτητη μουσική σκηνή, πέρα από τις ήδη υπάρχουσες οργανωμένες προσπάθειες της Φιλαρμονικής του Δήμου. Από παιδιά που τα περισσότερα ξεκίνησαν μέσα από τη Φιλαρμονική και τις διδαχές του Γιώργου Συντυχάκη αλλά στη συνέχεια απέκτησαν διαφορετικά ακούσματα και μουσικές εμπειρίες, δημιουργήθηκε ένας αριθμός μουσικών συγκροτημάτων που επικεντρωνόταν στην μουσική που τότε, κάπως ελεύθερα, τη λέγαμε “μοντέρνα” ή “ΠΟΠ”. Έτσι γεννήθηκαν συγκροτήματα με ονόματα όπως “OVERSKIES”, “ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ”, “CITY QUARTET”, που συγκέντρωσαν γύρω τους ένα πυρήνα 10-20 παιδιών, παράλληλα όμως έγιναν το κέντρο μεγαλύτερων «παρεών» με κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη τους για το ορισμένο μουσικό ιδίωμα. Ο αριθμός των συγκροτημάτων αυτών μπορεί να ήταν μικρός, ήταν όμως σημαντικός για την πόλη μας όπως σημαντική ήταν και η επίδραση της μουσικής και των εμφανίσεών τους στη νεολαία. Τα συγκροτήματα αυτά συνήθως διαλυόταν όταν τα μέλη τους αναχωρούσαν από την πόλη μας για σπουδές.

Η ΑΝΑΤΟΛΗ, στα φύλλα της περιόδου αυτής δημοσίευε συχνά αναγγελίες για τις εμφανίσεις των συγκροτημάτων σε συναυλίες και χορούς. Πολλές φορές είχε δημοσιεύσει και “ανταποκρίσεις” ή “κριτικές” μετά από τέτοια γεγονότα. Σε μία μάλιστα περίπτωση, το Μάιο του 1976, είχε δημοσιεύσει ένα εκτενές κείμενο του Πρωτ. Ευάγγελου Παχυγιαννάκη, με το οποίο κατέθετε τις σκέψεις του πάνω στις φιλότιμες προσπάθειες των νέων της πόλης μας.

Η TechNETropia φαίνεται πως αποφάσισε να αναβιώσει την περίοδο εκείνη που για πολλούς συντοπίτες μας έχει αφήσει όμορφες αναμνήσεις. Με μεγάλο κόπο και προσπάθεια, κατάφερε να συγκεντρώσει εκτενές φωτογραφικό υλικό εποχής (προσωπικά φωτογραφικά άλμπουμ, αποκόμματα εφημερίδων της εποχής, δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο και άλλο σχετικό υλικό). Το φωτογραφικό υλικό ψηφιοποιήθηκε με υψηλής ποιότητας εξοπλισμό ενώ ακολούθησε εκτεταμένη επεξεργασία (restoration) σε κάθε μία φωτογραφία ξεχωριστά με αποτέλεσμα να έχουν πραγματικά ξαναζωντανέψει εικόνες που ο χρόνος είχε φθείρει. Παράλληλα, η εταιρεία συγκέντρωσε σπάνιες ηχογραφήσεις από συναυλίες εκείνης της περιόδου, με τραγούδια στο σύνολό τους σε ανέκδοτες εκτελέσεις από τα μουσικά σύνολα της Πόλης μας. Οι ηχογραφήσεις αυτές πέρασαν μια πρώτη ψηφιακή επεξεργασία ώστε να έρθουν σε μια κατάσταση που να είναι σχετικά χρησιμοποιήσιμη ενώ ήδη σχεδιάζεται περαιτέρω επεξεργασία τους ακόμα και εκ νέου ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση επιλεγμένων μουσικών κομματιών από τους τότε εκτελεστές ή από επιλεγμένους επαγγελματίες με σύγχρονες τεχνικές υποδομές που πραγματικά θα αναδείξουν την πραγματική αξία τους.

Κυρίως όμως κατέγραψε μεγάλο αριθμό από συνεντεύξεις με τους βασικούς συντελεστές των σχημάτων αυτών, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται όχι μόνο πως οι ίδιοι έβλεπαν τον εαυτό τους και το έργο τους αλλά και πως οι γύρω τους έβλεπαν τα ίδια τα γεγονότα. Οι συνεντεύξεις βιντεοσκοπήθηκαν με κάμερα υψηλής ευκρίνειας (HD) και ο ήχος καταγράφηκε με κορυφαίες ψηφιακές συσκευές με στόχο το υλικό αυτό να προσφέρεται για αξιοποίηση σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να περιορίζεται από την ποιότητά του.

Για να παρουσιάσει όλα αυτά, η εταιρεία και οι συνεργάτες της σχεδίασαν και υλοποίησαν μιά πρωτοποριακή Ιστοσελίδα (Internet Site) που με έντονα γραφικό και φιλικό τρόπο, θα λέγαμε και με μια δόση νοσταλγίας, επιτρέπει στον επισκέπτη του να επιλέξει ανάμεσα σε φωτογραφικό περιεχόμενο, ηχητικά ντοκουμέντα (τραγούδια από συναυλίες) και θεματικές συνεντεύξεις ή να μελετήσει την εκτεταμένη και εντυπωσιακά πλήρη “γενεαλογία” των συγκροτημάτων και των μελών τους χρονολογικά. Και σαν να μην έφταναν αυτά, η εταιρεία έχει ενσωματώσει, με έξυπνο τρόπο ενεργοποίησης (πρέπει ο επισκέπτης να επιλέξει ένα κάδρο με φωτογραφία της Πόλης!) μια πολύ εντυπωσιακή εικονική περιήγηση στην Πόλη μας που βασίζεται σε όμορφες σφαιρικές εικόνες (δηλαδή οπτικού πεδίου 360οx360ο) μέσα στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να “περιηγηθεί” και να επισκεφθεί ενδιαφέροντα σημεία του Αγίου Νικολάου, διαβάζοντας παράλληλα για το ρόλο που αυτά έπαιξαν στη μουσική σκηνή.

Το εισητήριο

Από τις συναυλίες

Η ιστοσελίδα του έργου θα “ανοίξει” στο κοινό μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και πιστεύουμε πως όλοι οι συντοπίτες μας που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο θα βρουν ενδιαφέρουσα μια ή το πιθανότερο, περισσότερες επισκέψεις σε αυτή. Αρκεί να πούμε πως μόνο οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις έχουν μια συνολική διάρκεια πάνω από 20 ώρες (!) ενώ υπάρχουν τραγούδια με συνολική διάρκεια πάνω από δύο ώρες. Και μόνο τα παραπάνω μεγέθη που αφορούν ψηφιακό περιεχόμενο ανα πάσα στιγμή διαθέσιμο ζωντανά στους επισκέπτες της ιστοσελίδας, δείχνουν πόσο εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογικά είναι η ιστοσελίδα αυτή. Αξίζει πιστεύω να σημειώσουμε πως για να εξασφαλίσει την απαραίτητη απόδοση, η TechNETropia επέλεξε μετά απο έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο να εγκαταστήσει την σελίδα σε ειδικούς streaming servers στην Γερμανία!

Στο άμεσο μέλλον, η TechNETropia δεν αποκλείει την παραγωγή ενός “παράλληλου” προϊόντος σε μορφή DVD και ήδη εξετάζει τρόπους χρηματοδότησης της παραγωγής και διανομής του. Επιπλέον, έχοντας δεχτεί εγκωμιαστικά σχόλια από τους πρώτους “δοκιμαστές” του έργου, ιδιαίτερα όσον αφορά το φωτογραφικό υλικό που έχει ξαναζωντανέψει και ποτέ δεν είχε συγκεντρωθεί με τον τρόπο αυτό, μελετά την έκδοση ειδικού λευκώματος με ίδιο θέμα, το οποίο θα συγκεντρώσει τόσο το οπτικό όσο και το οπτικοακουστικό υλικό. Το κοινό που σχετίζεται με την πολιτική ζωή και ιστορία της πόλης του Αγίου Νικολάου είναι μεγάλο και διασπαρμένο σε όλη την Ελλάδα αλλά και την ομογένεια.

Το κοινό αυτό είναι σίγουρο πως θα αντιμετωπίσει με μεγάλο ενδιαφέρον κάθε προσπάθεια που θα του προσφέρει πρόσβαση σε πρωτότυπο οπτικοακουστικό πολιτιστικό υλικό, μέχρι σήμερα ανέκδοτο, σε μία μορφή που θα επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση και απόκτηση. Μεγάλος αριθμός ατόμων που το περιεχόμενο στο οποίο αναφέρεται και παρουσιάζει το έργο αυτό, ήταν παρόντες σε ζωντανές εμφανίσεις και μουσικά δρώμενα την δεκαετία του ΄70, σε ηλικίες σχολικών χρόνων και μέχρι σήμερα δε είχαν ουδεμία δυνατότητα να το ακούσουν. Κατά συνέπεια, είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει πηγή επιστημονικού, εκπαιδευτικού και γενικότερα επιμορφωτικού ενδιαφέροντος. Επισκεπτόμενοι το site αυτό, ένα είναι σίγουρο (πέρα από την αγάπη και τον σεβασμό των δημιουργών του), ότι οι παλαιότεροι θα νοσταλγήσουν, οι νεότεροι θα ανακαλύψουν και οι ερευνητές θα γνωρίσουν βαθύτερα μια ίσως λιγότερο δημοσιοποιημένη και μέχρι τις μέρες μας ελάχιστα διαφημισμένη πλευρά της πολιτιστικής και ιδιαίτερα της μουσικής ιστορίας μίας Ελληνικής πόλης που σίγουρα όχι μόνο επέδρασε στην ανάπτυξη κάποιων γενεών αλλά αφορά και το ίδιο το μέλλον μας.

Πρόκειται για ένα έργο πραγματικά ασυνήθιστο για την Πόλη μας, που θα θυμίσει σε πολλούς στιγμές, γεγονότα και ιστορίες που ίσως έχουν ξεχαστεί. Και ευχαριστούμε την TechNETropia που είχε την εξαιρετική ιδέα για το έργο αυτό και με τον τρόπο της μας καλωσορίζει σ’ αυτό που, είμαστε σίγουροι, θα αποδειχθεί ένα πολύ ενδιαφέρον και συγκινητικό ταξίδι στις μνήμες της Πόλης μας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos