κομάντος 74

Από την απονομή

Στον Άγιο Νικόλαο, βρέθηκαν τη Κυριακή (29/6) τα μέλη του Συλλόγου «Κομάντος 74», δηλ. του συλλόγου των καταδρομέων που από τη Κρήτη, το 1974, αερομεταφέρθηκαν στη Κύπρο, σε μια μυστική αποστολή, που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια ορισμένων, αλλά την υπεράσπιση του αεροδρομίου της Λευκωσίας το οποίο στη συνέχεια παραδόθηκε από τις Ελληνικές Δυνάμεις στους κυανόκρανους του Ο.Η.Ε..

Ο Σύλλογος, ιδρύθηκε το 1985 και μέλη του είναι όλοι οι εν ζωή καταδρομείς που συμμετείχαν σ’ εκείνη την αποστολή. Αφού είδαν και απόειδαν ότι η πολιτεία τους είχε αφήσει στη μοίρα τους, ίδρυσαν το σύλλογο, με τη λογική να πολεμήσουν έναν πιο ύπουλο εχθρό, που δεν γνώριζαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, τη κρατική αναισθησία της πατρίδας.
Κάθε χρόνο, τα Κρητικά μέλη, διοργανώνουν και από μια εκδήλωση σε κάθε πρωτεύουσα της Κρήτης. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Αγίου Νικολάου, όπου παρουσία του Υφυπουργού Αμύνης Γιάννη Πλακιωτάκη και του Βουλευτή Λασιθίου Μιχάλη Καρχιμάκη, απομενήθηκε το παράσημο καταδρομικής ενέργειας σε όσους συμμετείχαν στην αποστολή αυτοκτονίας, του 1974.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Παναγιώτης Αφάλης, αναφέρθηκε στο ιστορικό των διεκδικήσεων του συλλόγου για τα μέλη του ορισμένα εκ των οποίων, ακόμα και σήμερα δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, δεσμεύτηκε να δεχτεί στο γραφείο του τον πρόεδρο του συλλόγου.

Τους καταδρομείς τίμησαν με τη παρουσία τους, εκπρόσωποι της Νομαρχίας Λασιθίου, του Δήμου Αγίου Νικολάου, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και μέλη των οικογενειών τους απ’ όλη τη Κρήτη.

κομάντος 74Για την ιστορία, τη νύχτα της 21ης προς 22α Ιουλίου 1974, από το αεροδρόμιο Μάλεμε, των Χανίων, απογειώνονται 13 μεταφορικά αεροσκάφη Noratlas, με 339 καταδρομείς, σε μια αποστολή για την οποία ουδείς γνώριζε το παραμικρό. Τα αεροσκάφη πέταξαν νότια της Κρήτης πολύ χαμηλά, και μετά από κάποιες ώρες πτήση, προσγειώθηκαν χωρίς όργανα και φώτα, νύχτα, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Κατά τη προσέγγιση ένα από τα αεροσκάφη, δέχτηκε πάνω στη σύγχυση πυρά και από τις δύο πλευρές με αποτέλεσμα 32 νεκρούς. Στη συνέχεια οι καταδρομείς κράτησαν το αεροδρόμιο για να το παραδώσουν μετά το τέλος και του Αττίλα 2 στον ΟΗΕ.

Ο δικτυακός τόπος του συλλόγου:
www.comandos74.gr

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: