Η ομάδα AegeanRobotics του εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Στήριξης Αποφάσεων του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το ΚΕΠΛΗΝΕΤ της Δ.Δ.Ε Σάμου, τον Οργανισμό Ανοικτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ)
και τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου, διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά τον πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής Aegean Robotics Competition 2018, το Σάββατο 28 Απριλίου στο κτίριο Προβατάρη στο Καρλόβασι της Σάμου.
Οι δοκιμασίες στις οποίες διαγωνίστηκαν οι συμμετέχοντες ήταν :
- Line Follower, όπου το ρομπότ ακολουθεί μια μαύρη γραμμή σε λευκό φόντο
- Sumo, όπου δύο ρομπότ προσπαθούν να σπρώξουν το ένα το άλλο έξω από ένα κυκλικό γήπεδο. Οι κατηγορίες των αγωνιζόμενων ρομπότ ήταν
- microSumo, για ρομπότ μέχρι 5cm και βάρος έως 100gr
- miniSumo, για ρομπότ μέχρι 10cm και βάρος έως 500gr
- 3kgSumo, για ρομπότ μέχρι 20cm και βάρος έως 3kg
- Free Style – Ελεύθερη Κατηγορία, όπου παρουσιάστηκαν ρομποτικές συσκευές. Οι κατηγορίες των ομάδων ήταν
- Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης, για μαθητές δημοτικού
- Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης, για μαθητές γυμνασίων & Λυκείων
- Γ’Βάθμια Εκπαίδευσης, για φοιτητές
- Εξ’αποστάσεως, για έργα που παρουσιάστηκαν μέσω τηλεσύνδεσης ανεξαρτήτως επιπέδου εκπαίδευσης.
Η συμμετοχή στον διαγωνισμό περιελάμβανε 46 ομάδες και πάνω από 150 μαθητές να λαμβάνουν μέρος. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ποσοστό αύξησης στις συμμετοχές σε σχέση με τον περσινό διαγωνισμό άγγιξε το 330%, γεγονός που δείχνει την επιθυμία εδραίωσης ενός τέτοιου διαγωνισμού στον τόπο μας. Οι συμμετοχές δεν περιορίστηκαν μόνο εντός της Σάμου, αλλά είχαμε ομάδες παιδιών και από άλλα νησιά, ενώ υπήρξαν και συμμετοχές μέσω τηλεσύνδεσης στην εξ’ αποστάσεως ελεύθερη κατηγορία.
Οι νικητές ανά αγώνισμα και κατηγορία ήταν :
- Line Follower, η ομάδα EVA του κ.Τάτση Βασίλη με τους γιούς του Αίαντα και Ερμή
- microSumo , η ομάδα EVA του κ.Τάτση Βασίλη με τους γιούς του Αίαντα και Ερμή
- miniSumo, η ομάδα ΜΑΡΛΟbot του 2ου Γυμνασίου Σάμου με προπονητή τον κ.Μπαρέκο Βασίλη και μέλος τον Παπαθεοφάνους Θ.
- 3kgSumo, η ομάδα Saboteur του 2ου Γυμνασίου Σάμου με προπονητή τον κ.Μπαρέκο Βασίλη και τους Γιολδάση Θ., Παπαγεωργίου Γ. και Κώνστα Ελ.
- Free Style Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης, η ομάδα KALYMNOS2-Βορεάλις του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλύμνου, με προπονητή το κ.Δημήτρη Αγγελή και τους Κάτρη Ν., Φιλίτση Κ., Γαβαλά Μ. και Έλληνα Ν.
- Free Style Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης, η ομάδα unTRAKAble του ΕΠΑΛ Καρλοβάσου, με προπονητή το κ.Στέλιο Μαρτίνη και τους Σουσούρη Ν., Χατζή Κ., Χατζηκώστας Ν. και Παπαγεωργίου Αθ.
- Free Style Γ’Βάθμια Εκπαίδευσης, η ομάδα El Greco του τμήματος ΜΠΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με προπονητή το κ.Νίκο Μάνο και τους Παπαναστασίου Π., Μουρατίδη Α. και Σουλούντση Μ.
- Free Style Εξ’αποστάσεως, η ομάδα EarthQuake Project με προπονητή τον κ.Γιάννη Παπαϊωάννου και τους Γατσαποστόλη Γ., Μπέκε Κ., Παππά Σ και Καραμάνι Ρ.
Εκτός από τα συμβολικά δώρα που δόθηκαν στις πρώτες ομάδες, όλα τα παιδιά που συμμετείχαν θα παρακολουθήσουν δωρεάν το επιμορφωτικό σεμινάριο της AegeanRobotics «Εκμάθηση Ρομποτικής με Arduino»
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Σάμου κ.Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Β.Αιγαίου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο Αντιδήμαρχος Σάμου κ. Τάσος Καλατζής, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.Σπύρος Κοκολάκης, εκπαιδευτικοί, γονείς και πλήθος κόσμου που δημιούργησε το αδιαχώρητο.
Ευχαριστούμε την κριτική επιτροπή:
- κ.Χρήστο Γκουμόπουλο, καθηγητή ΜΠΕΣ Πανεπιστημίου Αιγαίου
- κ.Δημήτριο Ταμπαχανιώτη, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου
- κ.Κονδύλη Δημήτριο, Προϊστάμενο ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. της Δ.Δ.Ε. Σάμου
- κ.Βασιλόπουλο Νικόλαο, μεταδιδάκτορα Διδάσκοντα ΜΠΕΣ Πανεπιστημίου Αιγαίου
Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας:
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Περιφερειακή Ενότητα Σάμου
- GRobotronics
- Νέα Τεχνολογία, Δημ. Καραγεωργίου
- NETTOP, Ιωαν.Κωστόπουλος
Περισσότερες εικόνες και πληροφορίες: