ο Περιφερειάρχης στο ΚίεβοΆνω του 200% είναι η καταγραφόμενη μέχρι στιγμής αύξηση τουριστών στην Κρήτη από την αναπτυσσόμενη αγορά της Ουκρανίας με την οποία η Περιφέρεια Κρήτης έχει ανοίξει γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με στόχο την έλξη τουριστών αλλά και για την προώθηση των πιστοποιημένων Κρητικών Προϊόντων.

Μάλιστα με βάσει τη συνεχώς εντεινόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος εκτιμάται ότι η Ουκρανία θα καταταχθεί στη πρώτη πεντάδα των σημαντικότερων αγορών για την Ανατολική Κρήτη μετά τη Γερμανία, Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία ενώ πέρυσι ήταν στην 11η θέση της γενικής κατάταξης.

Το έντονο ενδιαφέρον των Ουκρανών για την Κρήτη εκφράστηκε σε συναντήσεις που είχε πριν λίγες ημέρες στο Κίεβο ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ με τη συμμετοχή 30 ξένων Περιφερειαρχών καθώς και από στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης»  από την 01/01/2013 έως τις 24/05/2013 έχουν επισκεφτεί την Κρήτη 17.031 Ουκρανοί ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ήταν μόλις 5.539!

Επίσης από τα επίσημα στοιχεία των Ουκρανικών αρχών της Ελληνικής Πρεσβείας και του αεροδρομίου Ηρακλείου, γίνεται γνωστό ότι στο σύνολο της περσινής χρονιάς την Κρήτη επισκέφθηκαν 48.923 Ουκρανοί τουρίστες.

«Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος που καταγράφεται ήδη στο πρώτο πεντάμηνο του 2013 από την Ουκρανία για την Κρήτη σε σχέση με το αντίστοιχο του 2012 ξεπερνά το 200%. Έτσι με δεδομένες τις θετικές καταγραφές εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του έτους θα έρθουν στην Κρήτη μέσω του αεροδρομίου ‘Ν. Καζαντζάκης’ περισσότεροι από 140.000 Ουκρανοί με απευθείας πτήσεις από την Ουκρανία αλλά και αφίξεις μέσω Αθηνών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Μια τέτοια εξέλιξη – είπε – είναι εφικτή, δεδομένης της συνεχιζόμενης αύξησης του τουριστικού ρεύματος, και θα κατατάξει την Ουκρανία στην πρώτη πεντάδα των σημαντικότερων αγορών για την Ανατολική Κρήτη.

Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία για το έτος 2012 το σύνολο των αφίξεων εξωτερικού για το αεροδρόμιο Ηρακλείου ανέρχεται σε 2.114.901 επιβάτες. Η ουκρανική αγορά με 692 απευθείας πτήσεις και 48.923 αφίξεις αποτέλεσε έτσι το 2,3% των αφίξεων εξωτερικού του Ηρακλείου.

Από την αναπτυσσόμενη αγορά της Ρωσίας – στην οποία η Περιφέρεια Κρήτης επίσης προγραμματίζει και υλοποιεί δράσεις – τα μέχρι στιγμής στοιχεία αφίξεων είναι εξίσου εντυπωσιακά για την Κρήτη με καταγραφόμενη αύξηση για το αεροδρόμιο Ηρακλείου της τάξεως του 35%. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση τουριστών από τη Ρωσία και στο αεροδρόμιο Χανίων όπου το πρώτο πεντάμηνο του 2012 είχαν έρθει μόλις 181 Ρώσοι επιβάτες, ενώ για το ίδιο διάστημα κατά την τρέχουσα περίοδο έχουν καταγραφεί περισσότερες από 5.000 αφίξεις!

«Στην Ουκρανική και Ρώσικη αγορά αλλά και στις άλλες χώρες η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας σε συνεργασία με φορείς του τουρισμού, της Αυτοδιοίκησης, τα Επιμελητήρια, τους Εξαγωγείς και τις Πρεσβείες μας, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας όπως την ιστορία, τον πολιτισμό, την φιλοξενία, τα ποιοτικά προϊόντα, τις ομορφιές του τόπου μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης κατά την παρουσία του  στο Κίεβο της Ουκρανίας παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της Κρήτης μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό φόρουμ που οργάνωσε η Περιφέρεια του Κιέβου και απηύθυνε κάλεσμα στους επιχειρηματίες και στους 30 παρισταμένους Περιφερειάρχες από διάφορες χώρες του κόσμου να επισκεφθούν την Κρήτη. Επίσης στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης με την Περιφέρεια Κιέβου “κλείστηκε” από τους δύο Περιφερειάρχες  το επόμενο διάστημα να οργανωθεί στην Ουκρανία ‘Κρητική Εβδομάδα Κρητικών Προϊόντων , Τουρισμού, Real Estate’ με προσφορά της Περιφέρειας Κιέβου. Μάλιστα έγινε επίσκεψη  στο χώρο που θα διαθέσει δωρεάν η Περιφέρεια Κιέβου. Παράλληλα προτάθηκε να υπάρξει σύσφιξη σχέσεων και επιστημονική συνεργασία ανάμεσα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κρήτης και το Πανεπιστήμιο του Κιέβου και να γίνεται ανταλλαγή αποστολών καθηγητών – φοιτητών.

Ωστόσο η Περιφέρεια Κιέβου ανακοίνωσε την πρόθεσή της τον ερχόμενο μήνα να στείλει στα Χανιά με δικά της έξοδα 100 μαθητές 10-15 ετών για διακοπές και να γνωρίσουν την Κρήτη. Πέρυσι δε το καλοκαίρι σε συνεργασία των δύο Περιφερειών είχαν φιλοξενηθεί στην Κρήτη 500 παιδιά τα οποία και λειτούργησαν στην χώρα τους ως καλοί πρεσβευτές του νησιού μας.

Τον Περιφερειάρχη Κρήτης στο Κίεβο συνόδευε η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου όπου μετείχε στις συναντήσεις που είχε ο κ. Αρναουτάκης με την ηγεσία της Περιφέρειας Κιέβου, με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Ουκρανία Γιώργο Γεωργούντζο, στελέχη της Πρεσβείας, τον Επίτιμο Πρόξενο της Ουκρανίας στην Κρήτη Γιάννη Λίτινα, επιχειρηματίες κ.α.
από τη Περιφέρεια Κρήτης
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: