ANUGA 2007

Απόmanos

Οκτ 15, 2007
Κοντός, Καλαμπόκης

Anuga 2007

Με μια δυναμική ενιαία παρουσία της Κρήτης που ανοίγει νέα εποχή για τα προϊόντα του νησιού ξεκίνησε το Σάββατο στην Κολωνία η κορυφαία έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΑNUGA 2007 με την συμμετοχή 33 εξαγωγικών επιχειρήσεων από την Κρήτη καλύπτοντας έναν χώρο 350 τ.μ..
Είναι μια οργανωμένη συλλογική και δυναμική παρουσία που στόχο έχει την έξοδο των Κρητικών προϊόντων στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού και που πραγματοποιείται χάρις στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και του Γενικού Γραμματέα κ. Σεραφείμ Τσόκα σε συνεργασία με τα 4 επιμελητήρια του νησιού και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης.

Την έκθεση και όλα τα Ελληνικά περίπτερα τα οποία είναι εντυπωσιακά επισκέφτηκε την πρώτη ημέρα της Έκθεσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός , συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Αυγουλά , τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Παναγιώτη Δρόσο και τον Πρόεδρο του ΟΠΕ κ. Παπασταύρου. Εκ μέρους του Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης παρέστη η Διευθύντρια του Περιφερειακού Ταμείου κα Χρύσα Ελευθερίου. «Η Ελλάδα έχει μία πολύ δυναμική παρουσία στην φετινή ΑNUGA τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι επισκεπτόμενος είπε , τους Έλληνες εξαγωγείς, τους Έλληνες εκθέτες διαπίστωσα κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία» Παράλληλα ο κ. Κοντός έκανε Ιδιαίτερη αναφορά στην Κρήτη επισημαίνοντας ότι είναι μια περιοχή η οποία παράγει εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα Το υπέροχο κλίμα της Κρήτης, είπε, η διαμόρφωση του εδάφους, και η εμπειρία που έχουν οι εκεί παραγωγοί, οι οργανώσεις που έχουν σε συλλογικές δράσεις δίνουν τα καλύτερα εχέγγυα για να αναπτύξουμε περισσότερο την αγροτική παραγωγή αλλά και την προώθηση των προϊόντων της Κρήτης».
«Θεωρώ κυρίαρχο σημείο όχι μόνο ότι συμμετέχουμε αλλά το ότι με την συνεργασία των Επιμελητηρίων και του Συνδέσμου Εξαγωγέων, συμμετέχουμε κάτω από την ομπρέλα της περιφέρειας Κρήτης. Και θέλω να ευχαριστήσω τα Επιμελητήρια, τον Σύνδεσμο αλλά και τους επιχειρηματίες οι οποίοι συνεργάζονται μαζί μας. Δεν είναι το ζητούμενο το θέμα των εξόδων όσο είναι ότι εμπεδώνουμε όλοι μας ότι για να βγούμε έξω από την Κρήτη πρέπει να βγούμε ενωμένοι. Δεν υπάρχει άλλη λύση» είχε επισημάνει σε δηλώσεις του Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Τσόκας που λόγω ανηλλειμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην έκθεση

Στην έκθεση παρέστη ο Νομάρχης Χανίων κ. Αρχοντάκης και εκ μέρους της Νομαρχίας Ηρακλείου η κα Σταθοπούλου , ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Άλκης Καλαμπόκης, πρόεδροι των Επιμελητηρίων κα Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών ΑNUGA 2007 το Σάββατο το βράδυ ο Υπουργός κ. Κοντός παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των συμμετεχόντων Ελλήνων Επιχειρηματιών – Εκθετών στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κολωνία.

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Κοντός σε δηλώσεις του τόνισε ότι :Η Ελλάδα έχει μία πολύ δυναμική παρουσία στην φετινή ΑNUGA. Επισκεπτόμενος είπε , τους Έλληνες εξαγωγείς, τους Έλληνες εκθέτες διαπίστωσα κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Ότι μπορούν με αξιώσεις με την βοήθεια του ΟΠΕ με την βοήθεια της Κυβέρνησης με την βοήθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να διεισδύσουν σε νέες αγορές» Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κρήτη επισημαίνοντας ότι είναι μια περιοχή η οποία παράγει εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα Το υπέροχο κλίμα της Κρήτης, είπε, η διαμόρφωση του εδάφους, και η εμπειρία που έχουν οι εκεί παραγωγοί, οι οργανώσεις που έχουν σε συλλογικές δράσεις δίνουν τα καλύτερα εχέγγυα για να αναπτύξουμε περισσότερο την αγροτική παραγωγή αλλά και την προώθηση των προϊόντων της Κρήτης.
Επίσης ο κ. Κοντός ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα είμαι στην Κρήτη , θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους των αγροτών, θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους των μεταποιητών και των εξαγωγέων, ήδη έχω επικοινωνήσει με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαμορφώνουμε και συντάσσουμε ένα πρόγραμμα ούτως ώστε και νέες δυναμικές καλλιέργειες να μπορέσουν να προχωρήσουν στην Κρήτη, θεωρώντας ότι η Κρήτη έχει δύο πολύτιμα στρατηγικά εφόδια που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξή της , είναι ο Τουρισμός που αναπτύσσεται και το άλλο είναι η Αγροτική Οικονομία που έχουμε σαν στόχο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να της παρέχουμε όλα τα εχέγγυα, όση βοήθεια χρειάζεται για να μπορέσει να αναπτυχθεί περισσότερο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τόνισε , ότι ζούμε στην εποχή της αγοράς. Προϊόντα μπορούμε να παράγουμε. Και μέρα με την μέρα τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν και πιστοποίηση και εξαιρετική συσκευασία και τυποποίηση. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι ένα δυναμικό marketing και σ αυτό συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών , η οικονομική διπλωματία, εμείς βοηθούμε έτσι ώστε να παράγουμε εξαιρετικά προϊόντα και βέβαια αυτός όλος ο καλός συντονισμός που υπάρχει μεταξύ του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτ. και Τροφίμων και των άλλων κρατικών φορέων που δραστηριοποιούνται σ΄ αυτόν τον τομέα μας δίνουν την δυνατότητα να μπορούμε να διεισδύουμε σε νέες αγορές και παράλληλα να αυξάνουμε και τα μερίδια που έχουμε στην Ελληνική αγορά. Προτεραιότητα της σημερινής Κυβέρνησης επανέλαβε ο κ. Κοντός είναι να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το κοινωνικό και παραγωγικό ιστό στην Ελληνική Περιφέρεια. Να μπορέσουμε να κρατήσουμε νέους ανθρώπους στα χωριά. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει τα προϊόντα που παράγουμε να μπορούν να διατίθενται με αξιώσεις τόσο στην Ελληνική όσο και στην διεθνή αγορά .

Ο Νομάρχης Χανίων κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης από την πλευρά του δήλωσε «Έχω πει πολλές φορές για την ανάγκη εξωστρέφειας των τοπικών μας προϊόντων,των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται πάνω σε θέματα διατροφής» Η έκθεση της Anuga, πρόσθεσε είναι η απόδειξη ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα..Η συμμετοχή της Κρήτης γενικότερα είναι πάρα πολύ καλή. Ιδιαίτερα για το νομό Χανίων, οι συμμετοχές είναι δέκα έξι σε σύνολο τριάντα τριών επιχειρηματιών από το νησί. Πιστεύω ότι η παρουσία είναι πάρα πολύ καλή, αξίζουν συγχαρητήρια και στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και στα Επιμελητήρια αλλά κυρίως στους ίδιους τους ανθρώπους ,στους επιχειρηματίες, που επενδύουν πάνω σε αυτό που οι ίδιοι φτιάχνουν και κάνουν μια σημαντική προσπάθεια ώστε τα προϊόντα τους να φτάσουν σε ράφια εκτός Ελλάδας .Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε σ’αυτό .Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,τα επιμελητήρια Οργανισμός εξωτερικού εμπορίου,προκειμένου τα πλέον υγιεινά προϊόντα του κόσμου, τα Κρητικά, να πάρουν την θέση που τους αξίζουν στην παγκόσμια αγορά. Η νομαρχία Χανίων ,το επιμελητήριο Χανίων,με την Περιφέρεια,θα συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που θα κάνουν οι τοπικοί επιχειρηματίες».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης σε δηλώσεις του ανέφερε πως για δεύτερη συνεχόμενη φορά, η Περιφέρεια Κρήτης,τα τέσσερα επιμελητήρια του νησιού και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης,σε μια απόλυτα αρμονική συνεργασία,κατάφεραν αυτό που πριν μερικά χρόνια δεν ήταν αυτονόητο.Τριάντα τρεις κρητικές επιχειρήσεις από την Σητεία μέχρι τα Χανιά,συνενωμένες και συντεταγμένες βρίσκονται με μια ενιαία παρουσία ,σε ένα πολύ μεγάλο και καλαίσθητο περίπτερο που εκφράζει την δυναμική των Κρητικών προϊόντων.

Έχει γίνει επεσήμανε ο κ. Καλαμπόκης μια ολοκληρωμένη προσπάθεια με την βοήθεια του περιφερειακού ταμείου και του Γενικού Γραμματέα του κ.Τσόκα, με μια σειρά ενεργειών που αποδεικνύουν την θέση ,την δυναμική και ταυτόχρονα τα προϊόντα της Κρήτης. Δηλαδή, έχουμε κάνει καταχωρήσεις σε γερμανικές εφημερίδες τροφίμων και ποτών, καταχωρήσεις στον αγγλόφωνο τύπο, καταχωρήσεις στους καταλόγους της έκθεσης, εκδηλώσεις με κρητικά παραδοσιακά προϊόντα αλλά και εκδηλώσεις μουσικοχορευτικές, έχουμε δημιουργήσει DVD που μιλάει για την Κρητική διατροφή και τα Κρητικά προϊόντα και τις θρεπτικές τους ιδιαιτερότητες. Είναι ένα σύνολο ενεργειών πρόσθεσε που δείχνουν στον επισκέπτη της έκθεσης την σύγχρονη αξία των προϊόντων μας. Ελπίζουμε όλη αυτή η προσπάθεια, ότι θα αποδώσει αποτελέσματα για τους Κρήτες επιχειρηματίες και κατ’ επέκταση για την ίδια την Κρήτη.
Πριν μερικά χρόνια, μετείχαν σε εκθέσεις ελάχιστες Κρητικές επιχειρήσεις με περίπτερα διάσπαρτα. Εικόνα αποκαρδιωτική. Σήμερα, συλλογικά, μετέχουν τριάντα τρείς επιχειρήσεις.Το 2009,θα είναι πολύ περισσότερες, πάνω από πενήντα. Το βλέπουμε στις εξαγωγές καθώς από περιφερειακή μελέτη που έγινε ,διαπιστώσαμε ότι κινούμαστε στην διετία με μια αύξηση εξαγωγών της τάξης του 40% . Να σας επισημάνω ότι εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε και οφείλαμε. Το παιχνίδι πλέον ανήκει στους ίδιους τους επιχειρηματίες. Καθένας τους είναι υπεύθυνος για το πώς θα μπορέσει να δημιουργήσει μια θετική εικόνα για τα προϊόντα του ώστε να μπορέσει να σταθεί επάξια σε μια πολύ δύσκολη διεθνή και παγκοσμιοποιημένη αγορά ,με πάρα πολλές απαιτήσεις».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos