Λευτέρης ΑυγενάκηςΕνημέρωση για τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων και την διόρθωση των παθογενειών και των προβλημάτων που διαπιστώνονται στην συγκεκριμένη αγορά, ιδιαίτερα ενόψει της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε, ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής «Επιτροπή Ανταγωνισμού» κ. Δημήτριο Κυριτσάκη.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

 

«Όπως γνωρίζετε και εσείς, έχει δημιουργηθεί μια στρεβλή κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο είσπραξης και διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων από ιδιωτικές εταιρείες – φορείς διαχείρισης, κατάσταση η οποία εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διαιωνίζεται χωρίς ουσιαστικές και ρηξικέλευθες λύσεις, και η οποία βαραίνει σχεδόν όλους του κλάδους των επαγγελματιών, στις επιχειρήσεις των οποίων ακούγεται μουσική, είτε αυτή είναι κίνητρο για την προσέλκυση πελατών, είτε όχι. Ιδιαίτερα όμως, από την στρεβλή αυτή κατάσταση βαρύνονται οι επιχειρήσεις εστίασης, στις οποίες η τιμολόγηση γίνεται με κριτήρια που ουδεμία σχέση έχουν με τα πραγματικά δεδομένα χρήσης τραγουδιών. Ο νόμος έχει εξοπλίσει αυτές τις εταιρείες με ποινικές δυνατότητες, έχοντας δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην αγορά, που απειλεί την κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως, ο τρόπος λειτουργίας των εταιρειών αυτών βρίσκει αντίθετη και την συντριπτική πλειονότητα των πνευματικών δημιουργών και καλλιτεχνών.

Συνεπώς, παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για τις πρωτοβουλίες που έχετε πάρει, ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, για το καθεστώς λειτουργίας στην χώρα μας, των κάτωθι εταιρειών είσπραξης και διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων:

1. Α.Ε.Π.Ι. (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας που εκπροσωπεί τους συνθέτες και στιχουργούς)

2. Αθηνά (Οργανισμός που εκπροσωπεί τους σκηνοθέτες και σεναριογράφους)

3. Απόλλων (Οργανισμός που εκπροσωπεί τους μουσικούς)

4. Αυτοδιαχείριση (Οργανισμός που εκπροσωπεί τους συνθέτες και στιχουργούς)

5. Grammo (Οργανισμός που εκπροσωπεί τους παραγωγούς φωνογραφημάτων)

6. Διόνυσος (Οργανισμός που εκπροσωπεί τους ηθοποιούς)

7. Ερατώ (Οργανισμός που εκπροσωπεί τους τραγουδιστές/ ερμηνευτές)»

Print Friendly, PDF & Email

Από manos