Νήσος Χρυσή, μοναδικός τόποςΜε έξωση απειλείται ο μοναδικός κάτοικος της νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι) στο Λιβυκό Πέλαγος, επειδή οι υπηρεσίες θεωρούν ότι η καλύβα, όπου ζει, διαστάσεων 23 τ.μ., εμποδίζει την ανάπτυξη και προστασία του κεδροδάσους.

Όπως γράφει το Έθνος, ο 75χρόνος συνταξιούχος Γιώργος Σιλβέστρος, παρά τη χρόνια σωματική αναπηρία που αντιμετωπίζει, είναι εδώ και 25 χρόνια ο μοναδικός κάτοικος του νησιού, το οποίο διοικητικά ανήκει στην Ιεράπετρα Κρήτης. Εδώ και χρόνια έχει απαγορευθεί κάθε μοφή δόμησης στο νησί και είναι χαρακτηρισμένο ως αναδασωτέο και ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αφού ένα μεγάλο τμήμα του είναι γεμάτο από κέδρους.

Πριν από λίγους μήνες υποχρεώθηκε από στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας Λασιθίου, να εγκαταλείψει τη στέγη του, που βρισκόταν σε αναδασωτέα ζώνη, και να μεταφερθεί σε άλλο σημείο σε απόσταση 700 μέτρων.

Όμως και πάλι η Δασική Υπηρεσία του επέδωσε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής και κατεδάφισης της μικρής καλύβας, επειδή ήταν αυθαίρετη και εμπόδιζε το έργο τη αναδάσωσης.

Όπως μας είπε, ο κ. Ποταμιανάκης εκ μέρους της Δασικής Υπηρεσίας Λασιθίου, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να διασωθεί η χλωρίδα του νησιού παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ιδιοκτησίες και για τον λόγο αυτό η υπηρεσία προσπαθεί να συμμαζέψει τις έξωθεν επεμβσεις, όχι μόνο από τον συγκεκριμένο κάτοικο του νησιού, αλλά και από τις κατασκευές του Δήμου Ιεράπετρας.

Αν και στο παρελθόν, οι Γεραπετρίτες, παραθέριζαν στο νησί, η ήπια τότε επέμβαση δεν προκαλούσε προβλήματα. Όμως, η εντατική εκμετάλευση, λόγω τουρισμού έχει προκαλέσει βλάβες στο όλο οικοσύστημα, γι’ αυτο και η Δασική Υπηρεσία Λασιθίου προσπαθεί να διασώσει ότι είναι δυνατόν.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos