από τη συνάντησηΟι Πολίτες εν δράσει, μαζί με πολλούς συνδημότες μας, συμμετείχαμε τη Δευτέρα 17/2 στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ και των  ασφαλισμένων, ενάντια στο αιφνιδιαστικό λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ.

Την επόμενη ημέρα, ο επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Μιχάλης Μαχαιράς, και μέλη της κίνησης, συναντηθήκαμε με τους εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ, τη Δ/ντρια και εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων του ΙΚΑ. Ενημερωθήκαμε εκτενέστερα για τα προβλήματα που δημιουργούνται  στην περιοχή μας, τόσο από το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, όσο και για τον ακόμα υπαρκτό, άμεσο κίνδυνο υποβάθμισης του ΙΚΑ Ιεράπετρας.

 

Όσον αφορά στον ΕΟΠΥΥ της Ιεράπετρας, βρέθηκαν αιφνιδιαστικά και παράνομα σε διαθεσιμότητα ένας γενικός γιατρός, δύο πνευμονολόγοι, ένας γυναικολόγος, ένας ουρολόγος, ένας ορθοπεδικός, ένας οδοντοτεχνίτης, δυο επισκέπτριες υγείας και μία διοικητική υπάλληλος. Από τη μεριά τους οι γιατροί δεν γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο καθεστώς εργασίας του νέου Φορέα (ΠΕΔΥ), ενώ οι υπόλοιποι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν αν θα βρεθούν να δουλεύουν κάπου μέσα στο Νομό, στην άλλη άκρη της Κρήτης ή αν θα απολυθούν.

Οι χιλιάδες ασφαλισμένοι από όλα τα ταμεία, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, που βρίσκονται στην περιοχή μας, στερούνται πλέον της στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μένουν εκτεθειμένοι για ένα πλήθος αναγκών τους, όπως τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, για τη χορήγηση αδειών, για αναγκαίες φυσιοθεραπείες, για τεχνητές οδοντοστοιχίες, για επιτροπές αναπηρικών αμαξιδίων, για φάρμακα υψηλού κόστους κλπ. Για κάποιες από τις ανάγκες αυτές, πλέον οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνονται μόνο στον ένα συμβεβλημένο γιατρό (ορθοπεδικό) που μένει στον ΕΟΠΥΥ ή στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, που αντιμετωπίζει τα δικά του σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης ή, τέλος, στους ιδιώτες γιατρούς, αν το αντέχει η τσέπη τους…

Ενδεικτικός του όγκου των υποθέσεων, που το γραφείο του ΕΟΠΥΥ χειριζόταν, είναι ο αριθμός των 950 συνανθρώπων μας, στους οποίους το α΄εξάμηνο του 2013 χορηγήθηκαν φάρμακα υψηλού κόστους.  Τα φάρμακα αυτά δεν μπορούν να διανεμηθούν – λόγω του κόστους- ούτε μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, ούτε καν μέσω του Δημόσιου Νοσοκομείου. Η αγωνία των υπαλλήλων ήταν μεγάλη ειδικά γι’ αυτούς τους ασθενείς, τους οποίους προσπάθησαν να καλύψουν για κάποιο διάστημα, αλλά, όπως μας είπαν, αν προκύψει ανάγκη, οι ασθενείς μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο στο Ηράκλειο, στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, χωρίς μάλιστα να βρουν γιατρούς ούτε εκεί.

Και σε αυτή την ανάγκη άμεσης επέμβασης και διεκδίκησης διαπιστώσαμε ξανά την εκκωφαντική σιωπή της δημοτικής αρχής: ο Δήμαρχος, παρά το ότι ενημερώθηκε από τους υπαλλήλους, δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία, ούτε αντέδρασε με οποιονδήποτε τρόπο.

Από τη μεριά μας αναλάβαμε να συμβάλουμε με κάθε δύναμή μας στην προσπάθεια να κρατήσει η περιοχή μας, με το νέο φορέα (ΠΕΔΥ) που διαδέχεται τον ΕΟΠΥΥ τις υποδομές και υπηρεσίες που είχε, τουλάχιστον στο επίπεδο που ήταν πριν, παρά το ότι οι ανάγκες της περιοχής μας είναι πολλαπλάσιες.

Πρέπει να δοθεί αγώνας, για να μείνουν οι γιατροί και το προσωπικό εδώ και να μην χρησιμοποιηθούν ως δεξαμενή κάλυψης άλλων κενών ανά το νησί από την ΥΠΕ Κρήτης, που είναι πλέον αρμόδια. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξουμε άμεσα συνάντηση με το Διοικητή της ΥΠΕ κ. Γρηγοράκη.

Όσον αφορά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ, ο κ.Αναστασάκης λειτούργησε τις πιο κρίσιμες για το ΙΚΑ στιγμές ως παράγοντας εφησυχασμού και αποπροσανατολισμού της τοπικής κοινωνίας, τη στιγμή που θα έπρεπε να την ξεσηκώσει, για να υπερασπιστεί μία ακόμα κρίσιμη για τον τόπο μας υπηρεσία που κινδυνεύει να χαθεί. Σήμερα το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, ωστόσο όχι μόνο δεν υπάρχει καμία συζήτηση για ενίσχυσή του, αλλά ο κίνδυνος για μετατροπή του σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης παραμένει υπαρκτός. Να σημειώσουμε εδώ, ότι ένα τέτοιο Γραφείο λειτουργεί πλέον στη Νεάπολη και η μόνη αρμοδιότητά του αφορά είναι διεκπεραίωση αιτήσεων και αλληλογραφίας.

Ως δημοτική παράταξη, οι Πολίτες εν Δράσει, θα θέσουμε εκ νέου το θέμα υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και θα ενημερώσουμε και θα κινητοποιήσουμε με κάθε μέσο την κοινωνία μας, που σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται σε άγνοια, σύγχυση και αγωνιά για το θέμα του ΙΚΑ, αλλά και του ΕΟΠΥΥ. Οφείλουμε, επίσης, να απευθυνθούμε σε φορείς, όπως το Εργατικό Κέντρο, την Περιφερειακή Ενότητα και το Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου, υπενθυμίζοντας πως απευθύνονται στους πολίτες ολόκληρου του Νομού και ζητώντας τους να συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: