από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις για την ίδρυση εφετείου Ανατολικής ΚρήτηςΕπιστολή συνταξιούχου του Ο.Τ.Ε., που στάλθηκε σε υπουργεία και βουλευτές, θέτει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το θέμα του Εφετείου στη Κρήτη και τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν σε κάποιους που προσπαθούν για το κοινό καλό όπως θα δείτε στην επιστολή. Ο κύριος Τσιριγωτάκης αφήνει να εννοηθούν αρκετά με την επιστολή του πέρα από τη βάσανο των κατοίκων της ανατολικής Κρήτης να μεταβούν τρεις και τέσσερις φορές στα Χανιά και να αναβάλλονται συνεχώς οι υποθέσεις τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Κύριε Υπουργέ

Διαμαρτύρομαι ενώπιον των Πολιτικών αρχών για την επί έτη αναβολή αιτήματος των κατοίκων του Πύργου Μονοφατσίου, με θέμα τη δημόσια υγεία, το οποίο εκκρεμεί αρκετά χρόνια με συνέπεια τον κίνδυνο της υγείας των κατοίκων.

Κατάγομαι από τον Πύργο Μονοφατσίου Ηρακλείου και αντιμετωπίζω επί 10ετία και πλέον πρόβλημα από απόβλητα βόθρων εντός κατοικημένης περιοχής, τόσον εγώ όσον και όλοι οι περίοικοι. Οι αλλεπάλληλες ομαδικές προφορικές και έγγραφες διαμαρτυρίες μας προς στο Δήμο και τη Δ/νση Υγείας Ηρακλείου, έπεφταν στο κενό, έως το 2004 που καταφύγαμε εγγράφως στον Εισαγγελέα Ηρακλείου. Ο κ. Εισαγγελεύς διέταξε άμεση αυτοψία όπως κι έγινε. Χωρίς καθυστέρηση εστάλη η υπ’ αρίθ. πρωτ. 5953/24-8-2004 Δ/νσης Δημόσιας Υγείας, εντολή απομάκρυνσης επικίνδυνων για την υγεία των κατοίκων, ακαθάρτων λυμάτων όπου υπάρχουν. Δύο χρόνια μετά ο κ. Εισαγγελεύς ασκεί αυτεπάγγελτη αγωγή κατά του Δήμου, επειδή δεν επιλήφθηκε εγκαίρως του θέματος. Το πρωτοδικείο Ηρακλείου με κάλεσε ως μάρτυρα με την 3865/ 19-10-2006 κλήση, για εκδίκαση της αγωγής κατά του Δήμου την  12-2-2007, όμως το δικαστήριο κρίθηκε αναρμόδιο για εκδίκαση αγωγής κατά του Δήμου και μας παρέπεμψε στην Εισαγγελία Εφετών Κρήτης που εδρεύει στα Χανιά.

Με την υπό αριθ. 1702/28-10-2007 κλήση της Εισαγγελίας Εφετών Χανίων, καλούμαι ένα χρόνο μετά (20-2-2008), στο Εφετείο Χανίων ως μάρτυς, αλλά η δίκη αναβάλλεται.

Εδώ αρχίζει η οδύσσεια όλων των εμπλεκομένων και εμένα ως μάρτυρα στην αγωγή κατά του Δήμου. Η δίκη από 20-2-2008 αναβάλλεται για την 7-3-2008, αλλά και πάλι αναβάλλεται για  την 29-7-2009, ξανά αναβολή για 30-10-2009, όμως πάλι δεν γίνεται η δίκη και αναβάλλεται για την 27-1-2010. Ξανά ταλαιπωρία, ξανά έξοδα παρά την οικονομική κρίση, ξανά και η υπόθεση στο «ράφι». Η αναβολές διαδέχονται η μια την άλλη χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το θέμα υγείας των κατοίκων, ούτε η ταλαιπωρία μετάβασης τόσες φορές από τη μια άκρη της Κρήτης στην άλλη, ούτε η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση κάθε φορά των εμπλεκομένων στη δίκη.

Αυτή η αλλεπάλληλη ταλαιπωρία του «άμε κι έλα» στα Χανιά, αλλάζοντας δυο υπεραστικές συγκοινωνίες με ενδιάμεση διανυκτέρευση και ΤΑΧΙ για να είμαι παρών στο Εφετείο 9 η ώρα το πρωί, είναι εξαντλητική και χωρίς αποτέλεσμα αφού η αγωγή δεν εκδικάζεται, αλλά αναβάλλεται επί σειρά ετών.

Μετά από τόσα χρόνια ίσως δε χρειάζεται πια το Δικαστήριο διότι ο Δήμος μετατόπισε κάπως την εστία μόλυνσης και άδικα μας κουβαλούν στα Χανιά μόνο για οικονομική εκμετάλλευση.

Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω την προτεραιότητα εκδίκασης της αγωγής από το σεβαστό Εφετείο αλλά αποδεικνύεται ότι τα επίσημα όργανα που η πολιτεία διόρισε να υπηρετήσουν την δικαιοσύνη, μας ταλαιπωρούν για τους ευνόητους λόγους μονοπώλησης του Εφετείου από τα Χανιά και λόγω της οικονομικής ωφέλειας της πόλης από έκτακτες ανάγκες των προσερχόμενων καθημερινώς, αγνοώντας την ουσία. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από την μέχρι τώρα πορεία της υπόθεσης, εκτός από την απαράδεχτη στάση κάποιων διοικητικών υπαλλήλων του Εφετείου που μας

εμπαίζουν και αναφέρω ενδεικτικά.

Βάση της κλήσης ο κάθε μάρτυρας δικαιούται 30 € για τη μετάβασή του στο Εφετείο και εξοφλείται με την εμφάνιση της θεωρημένης -για την παρουσία- κλήσης, από την οικονομική υπηρεσία της Εισαγγελίας Εφετών.

Ευτελές και ασήμαντο το ποσό διότι τα έξοδα υπερβαίνουν τα 300 €. όταν μιλάμε για απόσταση 200 και πλέον χλμ. με ενδιάμεση διανυκτέρευση.

Όταν όμως πηγαίνουμε να εισπράξουμε αυτό το ευτελές ποσό των 30 €, ο υπάλληλος περιφρονητικά μας λέει «Έλα σε δυο μέρες, σήμερα το ταμείο δεν έχει λεφτά», αυτή την απαράδεκτη απάντηση έχω πάρει όλες της φορές που πήγα να εισπράξω τα 30 € που δικαιούμαι.

Αυτό το καταγγέλλω διότι η ίδια απάντηση δίδεται σε όλους που κάθε φορά πηγαίνουμε να εισπράξουμε αυτή την αποζημίωση της ντροπής, δικαίως περνάει η σκέψη, μήπως τα χρήματα που δικαιούνται καθημερινά τόσοι μάρτυρες, τα επωφελούνται ……… κάποιοι άλλοι ;

Δεν δέχομαι την υποτίμηση της στοιχειώδους νοημοσύνης, με το «έλα σε δυό μέρες», Μόνο το Ρε! έλειπε αν ξεχάσω τον πληθυντικό. δηλ. να ξαναγυρίσω πίσω ή να μείνω στα Χανιά δυο μέρες, για να εισπράξω τα 30 € ; λυπούμαι ! είναι απαράδεχτη η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά δικαστικού υπαλλήλου προς τον φορολογούμενο πολίτη που τον πληρώνει για να ενεργεί ανθρώπινα.

Γιατί αυτή η Οδύσσεια και ο μηδενισμός του δικαίου, στο φορολογούμενο πολίτη ;

Δεν είμαι επαναστάτης, κουκουλοφόρος ή εξτρεμιστής, Ασκώ το δικαίωμα που μου δίδει η δημοκρατία και διαμαρτύρομαι για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν από την  5ετή καθυστέρηση απόδοσης δικαιοσύνης και μάλιστα σε θέμα υγείας των κατοίκων μιας κωμόπολης, ο πολίτης εισπράττει μόνο ταλαιπωρία, πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, αδιαφορία και υποτίμηση από τα όργανα της πολιτείας.

Δυστυχώς τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων έχουν διαψεύσει τις ελπίδες μας

Δείτε το κύριοι του Εφετείου, ως να συνέβαινε σε εσάς, και απαντήστε αναλόγως.

Ζητώ την κατανόηση από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ας βγάλει τα συμπεράσματά του ο καθένας για τον τρόπο κατανομής βασικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη ανά την Κρήτη η οποία τυγχάνει να έχει επίμηκες σχήμα με 300 χλμ. μήκος εξ’ ου και η αρχαία ονομασία Δολίχη.

Μετά τιμής

Ο ΑΝΑΦΕΡΩΝ

Αντ. Ε. Τσιριγωτάκης

Συνταξιούχος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1. Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και ανθρ. δικαιωμάτων

2.*Βουλευτές Νομού Ηρακλείου

3. Εφετείο Κρήτης

4. Δικηγορικοί Σύλλογοι: Ηρακλείου – Χανίων

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: