κατάβαση σε μια από τις σπηλιέςΓια δεύτερη συνεχή χρονιά η οικογένεια της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας συγκεντρώθηκε, στον Αθυμόλακκο Λευκών Ορέων για την προγραμματισμένη εξερευνητική αποστολή της περιοχής Ψαρή.

Η αποστολή διήρκεσε 7 ημέρες και συμμετείχαν συνολικά 42 σπηλαιολόγοι της ΕΣΕ από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και φυσικά από την Κρήτη. Οι έρευνες ήταν εντατικότερες και αποδοτικότερες καθώς είχε γίνει σημαντική προεργασία την προηγούμενη χρονιά. Οι σπηλαιολόγοι σε ομάδες των 2 έως 4 ατόμων κατέγραφαν, εξερευνούσαν και χαρτογραφούσαν τα βάραθρα της περιοχής. Παράλληλα αρχαιολόγοι, βιολόγοι και γεωλόγοι έκαναν τις δικές τους παρατηρήσεις ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την περιοχή. Συνολικά οι έρευνες διήρκεσαν 195 ανθρωποημέρες!

Εντοπίστηκαν 169 βάραθρα βαθύτερα από 10 μέτρα εκ των οποίων χαρτογραφήθηκαν τα 95. Από αυτά τα 24 είναι βαθύτερα των 30μ, τα 3 βαθύτερα των 130μ και ένα βάραθρο λίγο βαθύτερο των 440μ!

Τα μέλη της αποστολής κατασκήνωσαν και πάλι στο μητάτο του πάντα φιλόξενου Δημήτρη Δημοτάκη, στον Αθυμόλακκο. Μια φορητή ηλεκτρογεννήτρια εξασφάλιζε ρεύμα για τους υπολογιστές της γραμματείας η οποία κατέγραφε καθημερινά τα πάντα, ψηφιοποιώντας τις χαρτογραφήσεις και όλη την δουλειά της ημέρας. Οι στοιχειώδεις ανέσεις της κατασκήνωσης έκαναν πιο ξεκούραστη την διαβίωση των μελών της αποστολής που δούλεψαν με πολύ κέφι. Κάθε βράδυ, μετά την καταγραφή της δουλειάς της ημέρας, όλη η ομάδα μαζευόταν στο τραπέζι της κατασκήνωσης για φαγητό και κουβέντα. Η συζήτηση περιλάμβανε τον απολογισμό της ημέρας και τα σχέδια για την επόμενη.

η είσοδος στο Αναμφισβήτητα μια από τις επιτυχίες της αποστολής ήταν η εξερεύνηση και χαρτογράφηση του περίφημου πλέον «Ψ207» που είναι το 13ο βαθύτερο βάραθρο της Ελλάδας. Το βάραθρο είχε εντοπιστεί κατά την περσινή αποστολή και φέτος φτάσαμε στα 442 μέτρα βάθος. Η κάθοδος γίνεται σε αλλεπάλληλα πηγάδια των 50-100 μέτρων ενώ στο βαθύτερο σημείο υπάρχει ροή νερού και ένας μαίανδρος ο οποίος σταδιακά στενεύει και γίνεται απροσπέλαστος.

«Για τα πολλά νέα μέλη της αποστολής η συμμετοχή τους ήταν ένα πραγματικό σχολείο καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να εξασκηθούν στις τεχνικές της κάθετης σπηλαιολογίας και στην χαρτογράφηση, παράγοντας ένα πολύ δημιουργικό έργο. Όλοι οι συμμετέχοντες αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες και συνέβαλαν στην μεγάλη επιτυχία της ιδιαίτερα απαιτητικής αυτής αποστολής» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Σ.Ε., Φάνης Έλληνας

«Η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία συνεχίζει δυναμικά το έργο των ιδρυτών της όπως η Άννα και ο Γιάννης Πετρόχειλος και ο Ελευθέριος Πλατάκης. Ισορροπώντας  μεταξύ του αθλητισμού και της επιστήμης προάγει τη γνώση για το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τη συνεργασία όλων των μελών και τα αποτελέσματα της αποστολής Ψαρή 2009. Ελπίζουμε και του χρόνου να σας ανακοινώσουμε τουλάχιστον τόσο σημαντικά αποτελέσματα.» δήλωσαν οι υπεύθυνοι της αποστολής Καλούστ Παραγκαμιάν και Πέλη Φιλιππάτου.

www.esecrete.eu

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: