CONCREDΜε υπερηφάνεια και συγκίνηση οι εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε η ουσιαστική εφαρμογή ενός προγράμματος που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τους χώρους εστίασης της Κρήτης και να συμβάλει ουσιαστικά στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού μας: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χορηγείται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια ειδικό σήμα που πιστοποιεί ότι οι συγκεκριμένοι χώροι εστίασης προσφέρουν ποιοτική παραδοσιακή κρητική κουζίνα και ότι χρησιμοποιούν για την παρασκευή των παραδοσιακών εδεσμάτων αποκλειστικά και μόνο ελαιόλαδο.

Παναγιωτόπουλος με εστιάτορεςΠαρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005, στις 11 το πρωί, σε επίσημη τελετή που έγινε την αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφέρειας Κρήτης, με την παρουσία του Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, δόθηκαν τα σήματα στις 10 πρώτες επιχειρήσεις εστιατορίων και ξενοδοχείων απ όλη την Κρήτη που έχουν ελεγχθεί από ειδικούς και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι για τη χορήγηση των σημάτων ακολουθείται μια απολύτως αντικειμενική διαδικασία (το ελαιόλαδο, για παράδειγμα, απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του σήματος, ελέγχεται σε ειδικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης) και ότι οι μηχανισμοί μέσω των ποίων ελέγχονται οι χώροι εστίασης στελεχώνονται από ειδικευμένους συνεργάτες, ο ρόλος των οποίων είναι όχι να αποτελέσουν άκαμπτο ελεγκτικό μηχανισμό αλλά να συνεργαστούν ουσιαστικά με τους ενδιαφερόμενους και να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι, αν και ειδικοί, οι συνεργάτες του προγράμματος παρακολούθησαν πολύωρα σεμινάρια και πέρασαν από επίπονη διαδικασία εκπαίδευσης. Στο τέλος των εκπαιδευτικών σεμιναρίων αξιολογήθηκαν και οι ίδιοι προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσον μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη των λέγχων και των αξιολογήσεων των χώρων εστίασης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης, που έχει και την ευθύνη των ελέγχων και τη διαδικασία χορήγησης των σημάτων, των τεσσάρων Ενώσεων Ξενοδόχων της Κρήτης (Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου), του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας και τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας Κρήτης.

Στη εκδήλωση οι εκπρόσωποι των συνεργαζομένων φορέων ενημερώθηκαν εκτενέστερα για τους στόχους του προγράμματος και ακολούθησε η χορήγηση των πιστοποιητικών και ειδικών σημάτων τα οποία θα αναρτώνται στα καταστήματα εστίασης για να αποτελούν κριτήριο ποιότητας και καλής γεύσης.

Η διεθνής προβολή του κρητικού διατροφικού προτύπου και, κατά συνέπεια, της κρητικής παραδοσιακής κουζίνας, μας βρήκε ανέτοιμους στην Κρήτη. Δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα συντονισμένες προσπάθειες ούτως ώστε να διατηρηθεί η καλή εικόνα και η καλή φήμη της κρητικής διατροφής και να προστατευτεί πριν εκφυλιστεί με κερδοσκοπικές και ευκαιριακές πρωτοβουλίες.

Ψιλάκης, Παναγιωτόπουλος, ΚαστανάςΗ συνεργασία των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα CONCRED αποσκοπεί κατ’ αρχήν στην προστασία αυτής της καλής φήμης και στην αξιοποίηση της προβολής προς όφελος του τουρισμού, των παραδοσιακών προϊόντων και του πολιτισμού μας, δηλαδή προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας. Το «σήμα κρητικής κουζίνας» προϋποθέτει όχι μόνο καλή και νόστιμη κουζίνα αλλά και σεβασμό των αρχών της κρητικής παραδοσιακής διατροφής. Οι αρχές αυτές διασφαλίζουν τον υγιεινό χαρακτήρα της (κατανάλωση φρέσκων υλικών εξαιρετικής ποιότητας, χόρτων, λαχανικών, οσπρίων και φρούτων). Διασφαλίζουν ακόμη την απόλυτη καθαριότητα στην κουζίνα και τους άλλους χώρους, τη σωστή εξυπηρέτηση του πελάτη και τη χρήση αλλά και τη διάθεση στα εστιατόρια εκλεκτών τοπικών και προϊόντα (π.χ. ελαιόλαδο, κρασί, ελιές, τυριά Κρήτης κ.α.).

Τη εκδήλωση, χαιρέτισαν ο ευρωβουλευτής κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μανόλης Στρατάκης καθώς και εκπρόσωποι των Συνδέσμων Ξενοδόχων Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων.

ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΣΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΤΗΣ AEGEAN

Το πρόγραμμα προβλέπει τη διεθή προβολή του καθώς και των πιστοποιημένων εστιατορίων με ειδική ιστοσελίδα και φυλλάδια. Ήδη έχει συμφωνηθεί με την αεροπορική εταιρεία AEGEAN η διανομή (στην αρχή της τουριστικής περιόδου) των φυλλαδίων και των καταλόγων των πιστοποιημένων εστιατορίων στα αεροπλάνα που εκτελού δρομολόγια στην Κρήτη. Οι συνεργαζόμενοι φορείς εκφράζουν θερμές ευχαριστίες στους ανθρώπους της εταιρείας για τη συνεργασία και την ειλικρινή υποστήριξη του προγράμματος. Επίσης, μέχρι τώρα υπήρξε θετική ανταπόκριση στο αίτημα για τη διανομή των φυλλαδίων αυτών και από την ΑΝΕΚ, την οποία επίσης οι συνεργαζόμενοι φορείς ευχαριστούν. Επίσης, σε πολλά ξενοδοχεία του νησιού όπως και σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις θα υπάρχει πληροφοριακό υλικό για το πρόγραμμα και για τους πιστοποιημένους χώρους εστίασης. Τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να αρχσουν συζητήσεις με στελέχη εταιρειών τσάρτερς καθώς και υπευθύνους κρουαζιεροπλοίων που προσεγγίζουν λιμάνια της Κρήτης.

Αρναουτάκης - Καρανδεινού (Μπαλκόνι, Σητεία)Με τον τρόπο αυτό οι ξένοι επισκέπτες μας θα ενημερώνονται για τις ιδιαιτερότητες της κρητικής διατροφής, τον υγιεινό χαρακήρα της και θα μπορούν να γνωρίζουν τους χώρους στους οποίους μπορούν να τη γνωρίσουν.

STRONG>Οι συνεργαζόμενοι φορείς ευχαριστούν θερμά τα πρόσωπα και τις επιχειρήσεις που βοήθησαν ώστε να υλοποιηθεί το δύσκολο, όσο και φιλόδοξο, πρόγραμμα. Ιδιαίτερα ευχαρισούμε τους χορηγούς που συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων που γίνονται με την ευκαιρία απονομής των πρώτων σημάτων: AEGEAN AIRLINES , ΤΥΠΟΚΡΕΤΑ ΑΦΟΙ ΚΑΖΑΝΑΚΗ, TUI HELLAS .

Τα σήματα απένειμαν Γ.Γ. της Περιφέρειας Σεραφείμ Τσόκας, ο Ευρωβουλευτής Σταύρος Αρναουτάκης, ο βουλευτής κ. Στρατάκης, ο Δήμαρχος Γαζίου κ. Μαρκογιαννάκης και ο πρώην Γ.Γ. του ΕΟΤ, Νίκος Σκουλάς.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΜΕ ΣΗΜΑ:

 • Το εστιατόριο «Αυλή», στο Ρέθυμνο
 • Το παραδοσιακό καφενείο στο κρητικό αρχοντικό « Villa Arhanes », στις Aνω Αρχάνες
 • Το εστιατόριο του αγροκτήματος «Έναγρον», στην Αξό Μυλοποτάμου
 • Το εστιατόριο «Κυριάκος», στο Ηράκλειο
 • Το εστιατόριο «Μεράστρι», στο Ηράκλειο
 • Το εστιατόριο «Μπαλκόνι», στη Σητεία
 • Η ταβέρνα «Πανόραμα», στο Σπήλι Δ. Λάμπης
 • Το εστιατόριο «Πίθος» του ξενοδοχείου TERRA MARIS , στη Χερσόνησο
 • Το εστιατόριο «Συμπόσιο», στο Ρέθυμνο
 • Η ταβέρνα «του Χρήστου», στο Ρέθυμνο (περιοχή Γάλλου)

Print Friendly, PDF & Email

Από manos